Σε συνέντευξή του στο ισπανικό περιοδικό «Full Basket» ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για την καριέρα του, αναφέρθηκε στην επιστροφή του στους Πειραιώτες, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Βασίλη Σπανούλη, τονίζοντας ότι «δεν έχω δει ποτέ έναν ηγέτη σαν κι αυτόν».

Μέρος των όσων δήλωσε ο Έλληνας κόουτς:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς χειρίζεστε την καραντίνα;

«Δεν μπορώ να παραπονεθώ, πραγματικά. Είμαι τυχερός που η οικογένειά μου, που ήταν στην Βαρκελώνη, μπόρεσε να ταξιδέψει στην Αθήνα λίγο πριν κλείσει ο εναέριος χώρος, οπότε είμαστε όλοι μαζί».

Έχει τελειώσει η σεζόν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην Ελλάδα ναι. Η Euroleague περιμένει να δει τι θα συμβεί, δεν είναι μια απλή κατάσταση και υπάρχουν πολλοί παράγοντες πέρα από τον αθλητισμό που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Όποτε είναι μία άγνωστη κατάσταση, προσπαθούμε να δράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ήταν ξεκάθαρο ότι θέλατε να γίνεται επαγγελματίας προπονητής;

«Ως παίκτης είχα πολλούς τραυματισμούς, οπότε σχεδόν στεκόμουν περισσότερο ήμουν εκτός από το να είμαι ενεργός. Σίγουρα, αυτό με έκανε να σκεφτώ και να δω το μπάσκετ από άλλη άποψη. Κοίταζα τακτικές ή λεπτομέρειες διαχείρισης. Όταν ήμουν 21 ετών άρχισα να προπονώ παιδιά και πέρασα απ όλα τα στάδια, ως βοηθός. Λατρεύω το μπάσκετ τώρα έχω περισσότερα από 35 χρόνια με το ταμπλό ανάμεσα στα πόδια μου».

Μισή ζωή. Σας βοηθά που έχετε προπονήσει σε όλα τα επίπεδα;

«Ναι, φυσικά. Προφανώς η απαίτηση αλλάζει ανάλογα με το επίπεδο, αλλά είναι μια διαδικασία που κάθε νέος προπονητής πρέπει να αποδεχθεί και να αντιμετωπίσει. Είναι όμορφο. Μαθαίνεις, έχεις αποτυχίες, βελτιώνεσαι και γίνεσαι καλύτερος».

Πως διαχειρίζεσαι τις ισχυρές προσωπικότητες;  Είχατε να προπονήσετε τον Σπανούλη, τον Ναβάρο, τον Σβεντ …

«Εάν εκπαιδεύσεις μεγάλες ομάδες πρέπει να μάθεις να το διαχειρίζεσαι αφού δεν έχεις άλλη επιλογή. Πρόκειται για την κατανόησή τους, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους, ότι σε πιστεύουν. Αν σε βλέπουν ως απειλή, τότε αυτό είναι κακό. Φυσικά μαθαίνω όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι δεν κάνω τα λάθη που έκανα πριν από λίγα χρόνια . Αυτοί οι τρεις παίκτες που αναφέρατε έχουν πολύ ισχυρή προσωπικότητα και είναι οι καλύτεροι. Δεν έχω δει ποτέ έναν ηγέτη σαν τον Σπανούλη, το λέω όπως το πιστεύω. Είχα την ατυχία να προπονήσω τον Ναβάρο στο τέλος της καριέρας του. Και ο Σβεντ με εξέπληξε πολύ. Δεν είναι ο παίκτης που βλέπεις στο παρκέ».

Πώς δημιουργείται ένας προπονητής τη δεκαετία του ’80;

«Είναι ένα ενδιαφέρον θέμα. Τώρα υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο Διαδίκτυο, υπάρχουν βίντεο στο Youtube, καλοκαιρινά σεμινάρια… Ο Σύνδεσμος Ελλήνων προπονητών διοργάνωσε κάποτε πολύ ενδιαφέρουσες και ολοκληρωμένες μέρες με προπονητές όπως ο Μπόμπι Νάιτ. Αυτός ήταν ένας τρόπος, αν και η πρόσβαση δεν ήταν τόσο εύκολη όσο μπορεί τώρα. Δημιουργήσαμε μία βάση με την παρακολούθηση παιχνιδιών και την προσωπική μας εμπειρία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης