Μπάσκετ: Υπέρ της μείωσης των έξι ξένων στην Basket League τάχθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΟΚ Παναγιώτης Φασούλας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021, 15:00
Μπάσκετ: Υπέρ της μείωσης των έξι ξένων στην Basket League τάχθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΟΚ Παναγιώτης Φασούλας

Την άποψή του πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση των ξένων παικτών στην Basket League εξέφρασε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΟΚ, Παναγιώτης Φασούλας. Στη Γενική Συνέλευση του ΕΣΑΚΕ αποφασίστηκε να παραμείνουν έξι οι μη Έλληνες παίκτες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής ανά ομάδα, παρά την αρχική πρόταση για αύξηση του αριθμού αυτών σε επτά.

Όμως, σήμερα (22/7), με δήλωσή του ο Παναγιώτης Φασούλας υπογράμμισε την ανάγκη «να δώσουμε χώρο στα νέα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους στην Ελλάδα και να δοκιμαστούν εδώ, στην κορυφαία διοργάνωση». «Κατά την άποψή μου θα έπρεπε το θέμα συζήτησης να είναι η μείωση ξένων παικτών και όχι η αύξησή τους» τόνισε ο Παναγιώτης Φασούλας.

Αναλυτικά, η δήλωση του Παναγιώτη Φασούλα:

Με αφορμή τη χθεσινή και στο πλαίσιο του «υπερφυσικού» επιτυχία του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Bucks στο ΝΒΑ, που μας έκανε όλους υπερήφανους, αποτελεί σημαντικό θέμα για το "αναπτυξιακό μέλλον" του ελληνικού μπάσκετ η χρησιμοποίηση ξένων παικτών.

Αν αναλογιστούμε ότι μέχρι σήμερα στους 12 παίκτες που δύναται να έχει η κάθε ομάδα, οι έξι είναι ξένοι, καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι το ηλικιακό δυναμικό των 16-20 συνεχώς μειώνεται. Αυτό θα έχει ως επακόλουθο ότι οι μελλοντικές γενιές νέων παικτών που θα επανδρώσουν την Εθνική Ομάδα θα είναι σημαντικά μειωμένες, με συνέπεια να μην υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση σε διεθνείς αγώνες που συμμετέχει η Εθνική μας Ομάδα.

Η παραγωγή νέων παικτών και το ενδιαφέρον που αναπτύσσεται για το μπάσκετ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα ώστε να αλλάξουμε συνολικά τη συλλογιστική και τη φυσιολογία τους αθλήματος.

Ο ΕΣΑΚΕ πρότεινε πριν μία εβδομάδα τη χρήση και 7ου ξένου παίκτη στο ελληνικό πρωτάθλημα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά περίπτωση ως 6ος +1 παίκτης. Οι ξένοι παίκτες αυτή τη στιγμή, αν δούμε τους αγώνες της περασμένης αγωνιστικής χρονιάς, αλλά και παλαιοτέρων ετών, η συμμετοχή τους ήταν 3-5 ξένοι παίκτες ταυτόχρονα στον αγωνιστικό χώρο από κάθε ομάδα.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι τελικά σε μία ομάδα της Ελληνικής Basket League, οι Έλληνες παίκτες είναι τελικά οι «ξένοι» και όχι το ανάποδο.

Βέβαια ο ΕΣΑΚΕ στη χθεσινή του συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις δηλώσεις μου στα τηλεοπτικά media περί 7ου παίκτη, αποφάσισε (?) τη διατήρηση των 6 ξένων…

Κατά την άποψή μου θα έπρεπε το θέμα συζήτησης να είναι η μείωση ξένων παικτών και όχι η αύξησή τους.

Πρέπει να δώσουμε χώρο στα νέα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους στην Ελλάδα και να δοκιμαστούν εδώ, στην κορυφαία διοργάνωση.

Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο λεγόμενο «Αναπτυξιακό», στις Ακαδημίες των Ομάδων, να μπορέσουν να δημιουργήσουν ισχυρότερα φυτώρια με προοπτικές επαγγελματικών προδιαγραφών.

Πρέπει η μείωση των ξένων να συνεπάγεται παράλληλη αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών αυτών που έρχονται, ώστε να βοηθούν τους νέους στη βελτίωσή τους με τις ικανότητες τους, όπως όταν στο ελληνικό πρωτάθλημα αγωνιζόταν ξένοι παίκτες επιπέδου Τάρπλεϊ, Γουίλκινς, Ράτζα και πολλών ακόμη κορυφαίων παικτών.

Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι μας. Τόσο οι Σύλλογοι σε όλες τις κατηγορίες, όσο και οι γονείς που θα πρέπει να μην πέφτουν εύκολα θύματα διαφόρων που τους υπόσχονται να γίνουν «αστέρια» αλλά τελικά όχι φωτεινά...

Η αξία ενός παίκτη κατακτάται, το ταλέντο καλλιεργείται. Θέλει υπομονή, δουλειά και υποστήριξη και αυτό εμείς έχουμε ως πρωταρχικό σημείο αναφοράς μόλις αναλάβουμε τα ηνία της νέας Διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

«Τα αγαθά κόποις κτώνται» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και δεν είχαν καθόλου άδικο.

Παναγιώτης Φασούλας

Υποψήφιος Πρόεδρος ΕΟΚ

Με την πρωτοβουλία «ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021, 15:11