Το ανανεωμένο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας ανδρών στο μπάσκετ, το οποίο αρχίζει το προσεχές Σάββατο (8/10), παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, στην κεντρική αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ. Το πρωτάθλημα μάλιστα μετονομάζεται σε Elite League, θα έχει ως χορηγό το ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, ενώ τηλεοπτικά θα καλυφθεί καταρχήν από περιφερειακά κανάλια, χωρίς να αποκλείεται μία συμφωνία και με την ΕΡΤ.

«Χαίρομαι που βλέπω εδώ ανθρώπους που η ζωή τους είναι το ελληνικό μπάσκετ. Μου θυμίζετε τη στιγμή που έζησα όταν ως παράγοντας ανέβηκε η ομάδα μου από τη Β΄ Εθνική στην Α2. Σε μια αυθόρμητη δήλωση που είχα κάνει τότε, είχα πει ότι η Α2 είναι η πραγματικά κορυφαία κατηγορία στην Ελλάδα», ανέφερε αρχικά στην τοποθέτηση του ο Βαγγέλης Λιόλιος και συνέχισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Basket League είναι κάτι διαφορετικό και σηκώνει μεγάλη κουβέντα για το πώς πρέπει να προχωρήσει. Το νέο πρωτάθλημα είναι η κορυφή της πυραμίδας μας. Η σημασία που θα έχει στην εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ είναι κάτι που θα κάνουμε πράξη όλοι μαζί. Ψάχναμε ένα ελληνικό όνομα, αλλά δεν ήταν εύκολο. Elite League σημαίνει κορυφή, όχι κάτι ελιτίστικο. Δεν είναι προεόρτιο της Basket League, αλλά κάτι ξεχωριστό, που έχει δική της οντότητα».

Για την θέσπιση των δύο ξένων παικτών σε κάθε ομάδα της κατηγορίας, ο πρόδερος της ΕΟΚ εξήγησε ότι «… θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στις ομάδες να πάνε στην επόμενη μέρα, με ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με στόχο να αναγκάσουμε τις ομάδες να βάλουν πολλούς Έλληνες νέους παίκτες. Ο μέσος όρος ηλικίας τα προηγούμενα χρόνια δεν μας τιμούσε. Η πραγματικότητα είναι πως δεν εξελίσσονται οι Έλληνες παίκτες. Φταίει η ομοσπονδία, που δεν έχει πάρει τα μέτρα για να συμβεί. Δεν υπάρχει όμως διατάζω, υπάρχει εμπνέω. Η Elite League έχει δώσει κίνητρο στις ομάδες με τους ξένους παίκτες, ως “τυράκι” για να παίξουν και οι νέοι. Με τον χρονικό περιορισμό οι ομάδες θα υποχρεωθούν να βάλουν και νέους παίκτες. Παίζοντας δίπλα σε πιο γρήγορους και αθλητικούς παίκτες, θα εξελιχθούν και οι Έλληνες. Επίσης δώσαμε και οικονομικά κίνητρα στις ομάδες, δίνοντας μια κατεύθυνση. Δεχόμαστε όλους, αλλά δίνουμε κίνητρα και κατευθύνσεις. Στόχος είναι αυτό να προχωρήσει και στις άλλες κατηγορίες».

Για τη συνεργασία με το ίδρυμα Ερρίκος Ντινάν, ο κ. Λιόλιος είπε: «Χαιρόμαστε πολύ και είμαστε περήφανοι για αυτή τη συνεργασία που θα είναι μακροχρόνια. Στο κομμάτι αυτό “αγκάλιασαν” την Elite League και χαιρόμαστε που θα είναι κεντρικός χορηγός μας και θα δώσει την ονομασία του. Θέλουμε το πρωτάθλημα να γίνει πραγματικά ανταγωνιστικό, με πλήρη διαφάνεια. Είμαστε κοντά σας για να επιλύουμε θέματα και προβλήματα. Προβλήματα όμως, όχι γκρίνιες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ανέφερε: «Η Elite League είναι μια κορυφαία κατηγορία και θα προχωρήσουν κάποια πράγματα για την προβολή της. Πέρσι βοήθησε η προβολή αγώνων από το ERTFlix. Φέτος συνεργαζόμαστε με περιφερειακά κανάλια, γιατί η Elite League αφορά όλη την Ελλάδα. Έχουμε μια γκάμα τηλεοπτικών καναλιών, ταυτόχρονα υπάρχει το Final-4 που θα προβληθεί. Η προβολή θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Όσο για τη δημόσια τηλεόραση, η συνεργασία θα συνεχιστεί, αλλά θέλουμε και σε επίπεδο της Elite League. Πάντα είμαστε συνεργάτες. Εννοείται πως χαιρόμαστε για τη συνεργασία με τα περιφερειακά κανάλια. Βλέπω ότι η δημόσια τηλεόραση είναι ο επίσημος εκφραστής που βάζει το μπάσκετ σε όλα τα σπίτια. Τόσο με την Εθνική ομάδα, όσο και με την Basket League. Χρηματοδοτεί με έξτρα ποσό το πρωτάθλημα αυτό. Θα έχω επικοινωνία με την ΕΡΤ και πιστεύω πως θα πρέπει να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση και για την Elite League. Θα κουβεντιάσουμε πώς μπορεί να γίνει αυτό. Η Basket League είναι φέτος 12 ομάδες, εμείς φέτος στην Elite League έχουμε 16 ομάδες, κάτι που ανεβάζει τα κόστη παντού, στις ομάδες αλλά και στην ομοσπονδία. Θα πρέπει να σταθούν αρωγοί για να στηρίξουμε κι εμείς με την πλευρά μας το νέο πρωτάθλημα».

Ο Βαγγέλης Λιόλιος μίλησε και για τη χρηματοδότηση των σωματείων, λέγοντας ότι «ένα πάγιο αίτημα που υποστηρίζουμε ως ομοσπονδία, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ομάδων από τη φορολόγηση του στοιχήματος, θα το δει το Υπουργείο για να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση. Αναμένουμε και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα βοηθηθούν οι ομάδες. Θα ήθελα κάθε ομάδα να προγραμματίσει το μέλλον της με τα δεδομένα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ κατέληξε: «Θα είναι μια συναρπαστική χρονιά, το ξέρετε όλοι σας αυτό. Θα είναι μια περίεργη και δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Εύχομαι να κυλήσει με ηρεμία και υγεία. Όλα τα υπόλοιπα είναι στο χέρι μας να τα φτιάξουμε. Αν φέτος κάνουμε ένα βήμα, με δέκα διαφοροποιήσεις που οι οκτώ θα είναι σωστές, του χρόνου θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Μαζί θέλουμε να δημιουργήσουμε, αν εσείς δεν το θέλετε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το κομμάτι της ενότητας είναι πρωτεύον. Για να πας μπροστά δύο βήματα, πρέπει να κάνεις και ένα πίσω».

«Βασικό μας μέλημα από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση ήταν η αναβάθμιση των πρωταθλημάτων. Στόχος είναι η Α2 να γίνει εφάμιλλη της Α1», τόνισε μεταξύ άλλων ο γ.γ. της ΕΟΚ, Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος παρέθεσε τα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια που θα μεταδίδουν αγώνες του πρωταθλήματος (Kontra Channel στην Αττική, TV100 στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, Ionian TV σε Πάτρα και Πελοπόννησο, Star Κεντρικής Ελλάδας, Κρήτη TV, Ena Channel σε Καβάλα και Ανατολική Μακεδονία, Ήπειρος TV στην περιοχή των Ιωαννίνων, TRT στη Θεσσαλία και Flash TV στην Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία)

Ο Γενικός Διευθυντής του Ερρίκος Ντυνάν, Γεώργιος Σκούρτης, δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που είμαστε εδώ για την παρουσίαση του ανανεωμένου πρωταθλήματος της Α2. Η συνεργασία έρχεται ως συνέχεια της πολύ καλής σχέσης που αναπτύχθηκε ως επίσημος υποστηρικτής των εθνικών ομάδων. Σταθήκαμε στο πλευρό των παικτών της Εθνικής, γίναμε μια μεγάλη αγκαλιά και τους ευχαριστούμε. Διευρύνουμε τη συνεργασία συμβάλλοντας στο πρότζεκτ της Α2. Θα είμαστε δίπλα σε όλους τους αθλητές σε πανελλήνιο επίπεδο. Είμαστε μόνο στην αρχή. Θα είμαστε δίπλα σε όλες τις ομάδες. Για μια ακόμη φορά ευχαριστώ την ΕΟΚ και το ΔΣ για την εμπιστοσύνη».

Παρών στην παρουσίαση ήταν επίσης ο πρόεδρος του Αμύντα, Άγγελος Ζούπας, ο οποίος έκανε λόγο για μία «νέα εποχή» και τόνισε ότι είναι ανάγκη «να ξεχαστούν παλιές αμαρτίες», ενώ πρόσθεσε: «Το νέο πρωτάθλημα μπορεί να είναι το πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών. Προβλέπεται ότι θα γίνουν μάχες που θα προσελκύσουν αρκετά μεγάλο κοινό στις ομάδες. Ο καλύτερος να ανέβει, αν έχει τη δυνατότητα, γιατί αυτό με τα στάνταρ που βάζει η Α1 ολοένα και δυσκολεύει».

Την υποστήριξή του στο νέο σχέδιο της ΕΟΚ εξέφρασε και ο προπονητής του Πανερυθραϊκού, Δημήτρης Χουχουλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι «… πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να αντιμετωπίζουμε το πρωτάθλημα σαν ένα προϊόν που θα δώσει ώθηση στο άθλημα και θα φέρει νέα πρόσωπα στο προσκήνιο, που θα μπουν στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ σαν πρωταγωνιστές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης