Την ήττα με 97-91 από τον Καναδά γνώρισε η Εθνική στην πρεμιέρα της στο Προολυμπιακό της Βικτώρια. Η Ελλάδα που είχε για μεγάλο διάστημα πολύ καλή απόδοση παραδόθηκε από δικά της λάθη, αλλά και το πλούσιο επιθετικό ταλέντο των Καναδών.

Για την «επίσημη αγαπημένη» ο Μήτογλου πέτυχε 14 πόντους και μάζεψε 10 ριμπάουντ, ενώ ο Καλάθης μέτρησε 12 πόντους και 9 ασίστ. Ακολούθησε ο Σλούκας και ο Παπαγιάννης με συγκομιδή 11 πόντων. Για τον Καναδά πρώτος σκόρερ ήταν ο Άντριου Γουίγκινς με 23 και ακολούθησαν ο Αρ Τζέι Μπάρετ με 22 και ο Νικέιλ Αλεξάντερ-Γουόκερ με 18.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι η Εθνική του Ρικ Πιτίνο έχει στον δικό της όμιλο και την Κίνα, την οποία αντιμετωπίζει τα ξημερώματα της Παρασκευής (2/7, 02:05, ΕΡΤ3) με τις πρώτες δύο ομάδες να προκρίνονται για τα ημιτελικά. Τον δεύτερο όμιλο συγκροτούν οι Τσεχία, Τουρκία και Ουρουγουάη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκρίνεται μία ομάδα.

Το ματς με την Κίνα είναι καθοριστικό, καθώς η Ελλάδα θέλει νίκη για να προκριθεί στα ημιτελικά.

Η εθνική μπήκε καλά στο παιχνίδι και παρουσίασε συγκέντρωση στην άμυνα και μεγάλη ευστοχία στην επίθεση. Ο Παπαγιάννης άνοιξε το σκορ με άλει ουπ από τον Καλάθη, ενώ στη συνέχεια σκόραρε ο Σλούκας. Γιαννόπουλος, Κασελάκης, Μήτογλου, Χρυσικόπουλος και Σλούκας σημείωσαν από ένα τρίποντο στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ στο 23-19 που διαμορφώθηκε στο 10’ πρόσφεραν και οι Καββαδάς και Λαρεντζάκης με την Ελλάδα να παρουσιάζει επιθετική πολυφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα συνέχισε να δείχνει το καλό της πρόσωπο και στο δεύτερο δεκάλεπτο αποκτώντας αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια του αγώνα. Με ντράιβ του Καλάθη η εθνική έφτασε στο +6 (30-24), ενώ με νέο τρίποντο από τον Χρυσικόπουλο η «επίσημη αγαπημένη» έφτασε στο +7 (33-26). «Πληγή» αποδείχθηκε το μαρκάρισμα του Αλεξάντρερ-Γουόκερ που ολοκλήρωσε το πρώτο μισό με 14 πόντους και επί της ουσίας κράτησε τον Καναδά στο ματς. Ο Καββαδάς, που ξεκούρασε τον Παπαγιάννη κέρδισε μάχες σε άμυνα και επίθεση, ενώ στην εξίσωση μπήκε και ο Κώστας Αντετοκούνμπο με τέσσερις γρήγορους πόντους.

Ο Καλάθης ανέβασε τη διαφορά στους 8 με τρίποντο (48-40), όμως ο Καναδάς με δύο τρίποντα από τους Λάιλς και Ντορτ μείωσε στο καλάθι (48-46). Το 50-46 του ημιχρόνου διαμόρφωσε ο Μήτογλου. Χαρακτηριστικό του πρώτου μέρους ήταν ότι ο Πιτίνο χρησιμοποίησε τους 11 από τους 12 παίκτες που είχε στη διάθεσή του, οι οποίοι σκόραραν όλοι! Ο μόνος που δεν χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Ρογκαβόπουλος.

Στο τρίτο δεκάλεπτο η εθνική έχασε την αποτελεσματικότητά της στην επίθεση, ενώ οι Παπαγιάννης και Καββαδάς αποσύρθηκαν στον πάγκο με τρία φάουλ. Από την άλλη ο Αλεξάντερ-Γούοκερ βρήκε συμπαραστάτες στην επίθεση τους Γουίγκινς και Μπάρετ με αποτέλεσμα ο Καναδάς να μειώσει αρχικά τη διαφορά και να προσπεράσει στη συνέχεια. Ο Γουίγκινς πέτυχε το 65-67, ενώ ο Καναδάς προηγήθηκε στο 30’ με 74-71. Να σημειωθεί ότι οι οικοδεσπότες που δεν είχαν δώσει φιλικά πριν το Προολυμπιακό έδειξαν πως διαθέτουν απεριόριστο επιθετικό ταλέντο, γεγονός που τους έδωσε πλεονέκτημα.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο η εθνική αποσυντονίστηκε, έκανε λάθη και στις δύο άκρες του παρκέ και έμεινε χωρίς καλάθι για 3 λεπτά με αποτέλεσμα ο Καναδάς να ξεφύγει με 12 (83-71) με τους Μέλντερ, Πάουελ, Μπάρετ και Αλεξάντερ-Γουόκερ να σκοράρουν. Ο Μήτογλου με πέντε προσωπικούς του πόντους μείωσε σε 83-76. Με γκολ-φάουλ του Μπάρετ ο Καναδάς έφτασε στο +12 (91-79) εκ νέου με αποτέλεσμα να βάλει γερές βάσεις για την τελική επικράτηση. Η Ελλάδα μείωσε στα τελευταία λεπτά, όμως δεν μπόρεσε να προσπεράσει και έτσι γνώρισε την ήττα με το τελικό 97-91.

Τα δεκάλεπτα: 23-19, 50-46, 71-74, 91-97.

Ελλάδα (Ρικ Πιτίνο): Αντετοκούνμπο 4, Καλάθης 12 (9 ασίστ, 5 λάθη), Χρυσικόπουλος 6 (2), Γιαννόπουλος 6 (2), Κασελάκης 10 (2), Κατσίβελης 2, Καββαδάς 6 (5 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 8, Μήτογλου 14 (10 ριμπάουντ), Παπαγιάννης 11 (5 ριμπάουντ), Σλούκας 12 (8 ασίστ).

Καναδάς (Νικ Νερς): Αλεξαντερ-Γουόκερ 18 (2), Μπάρετ 22 (1), Μπένετ, Ντορτ 3, Τζόζεφ 3, Λάιλς 8 (1), Μέλντερ 3 (1), Νίκολσον 5 (1), Πάουελ 12, Γουίγκινς 23 (3).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης