Παίζοντας κατά διαστήματα μπάσκετ βγαλμένο από το ΝΒΑ η Εθνική ομάδα κέρδισε το χειροκρότημα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, επικρατώντας της Ισπανίας με 86-70 σε φιλικό προετοιμασίας εν όψει του Ευρωμπάσκετ.

Μπροστά σε 17.000 θεατές στο ΟΑΚΑ, μέσα στον… Αύγουστο, η Ελλάδα άφησε εντυπώσεις για τη συνέχεια με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ξεσηκώνει το κλειστό. Ο MVP του ΝΒΑ σημείωσε double double, με 31 πόντους (7/10 βολές, 9/10 δίποντα, 2/3 τρίποντα), ενώ είχε και 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 7 κερδισμένα φάουλ και 38 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, σε 20:33 λεπτά συμμετοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ πρόσθεσε 11 πόντους με 4 ασίστ, ο Αγραβάνης είχε 9 πόντους και 3 ριμπάουντ, ενώ 7 πόντους και 4 ασίστ ήταν η συνεισφορά του Νικ Καλάθη, με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να σημειώνει επίσης 7 πόντους.

Από τους Ίβηρες πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Βίλι Ερνανγκόμεθ με 15 πόντους, 10 πρόσθεσε ο Χάιμε Πραντίγια και από 8 πόντους είχαν οι Ντάριο Μπριθουέλα και Σεμπαστιάν Σάιθ.

Η «επίσημη αγαπημένη» έπαιξε εξαιρετική άμυνα και με ομαδικότητα και ταχύτητα παρουσίασε υψηλό θέαμα, σε ένα παιχνίδι στο οποίο πάντως και οι δύο ομάδες είχαν σημαντικές απουσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν αγωνίστηκαν οι Κώστας Σλούκας και Γιώργος Παπαγιάννης λόγω τραυματισμού, ενώ οι Μωραΐτης και Κουζέλογλου έμειναν εκτός δωδεκάδας από τον Ομοσπονδιακό τεχνικό Δημήτρη Ιτούδη. Η Ισπανία παρατάχθηκε χωρίς τους Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Ρίκι Ρούμπιο, Ουσμάν Γκαρούμπα και Σέρχιο Γιουλ.

Μήνυμα μαζί με την Unicef έστειλαν πριν από το τζάμπολ ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος και Χόρχε Γκαρμπαχόσα, καθώς και οι Μωραϊτης, Αλέξανδρος Αντετοκούνμπο: «Ειρήνη, για όλα τα παιδιά. Το μπάσκετ μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

Τον φιλικό αγώνα παρακολούθησε δια ζώσης από τις θέσεις VIP του ΟΑΚΑ ο πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας Χόρχε Γκαρμπαχόσα, καθώς και ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Η εθνική αντιμετωπίζει την Πέμπτη (11/8, 20:30) επί ισπανικού εδάφους τους Ίβηρες, σε νέα φιλική αναμέτρηση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των δύο ομάδων για το Ευρωμπάσκετ 2022. Ακολουθεί το τουρνουά «Ακρόπολις», από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου, στο οποίο η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Πολωνία, Γεωργία και Τουρκία.

 

Η Εθνική ομάδα ήταν φανταστική στο πρώτο δεκάλεπτο. Περιόρισε αμυντικά τους Ισπανούς, έτρεξε στην επίθεση και βρήκε πολλές λύσεις με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά το 7-7 που διαμορφώθηκε με πόντους του Γιάννη και του Κώστα, η Ελλάδα βρήκε ρυθμό και ξέφυγε ολοκληρώνοντας το πρώτο δεκάλεπτο με το άκρως εντυπωσιακό 31-13. Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Καλάθης, Αγραβάνης και Θανάσης προσέφεραν σε άμυνα και επίθεση, με την Εθνική να κερδίζει το χειροκρότημα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η «επίσημη αγαπημένη» συνέχισε να παίζει πολύ καλή και ασφυκτική άμυνα με αποτέλεσμα να διατηρήσει την υπέρ της διαφορά σε διψήφια επίπεδα. Επιθετικά η συγκομιδή περιορίστηκε, καθώς οι Ισπανοί έκλεισαν τους διαδρόμους την ώρα που ο Δημήτρης Ιτούδης ανακάτεψε την τράπουλα και έδωσε χρόνο στους Κασελάκη, Μποχωρίδη. Με πόντους του Αγραβάνη, του Γιάννη Αντεοκούνμπο και του Παπανικολάου η Ελλάδα βρέθηκε στο +20 (36-16), ενώ η Ισπανία μείωσε με πέντε γρήγορους πόντους του Μπράουν. Η ισορροπία αποκαταστάθηκε με τον Γιάννη να σκοράρει εκ νέου και τον Λαρεντζάκη να πετυχαίνει τρίποντο. Στη συνέχεια η Ισπανία μείωσε τη διαφορά με πρωταγωνιστές τα αδέρφια Ερνανγκόμεθ. Έτσι, το σκορ του ημιχρόνου διαμορφώθηκε στο 50-35 υπέρ της Ελλάδας.

 

 

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο ρυθμός της Ελλάδας έπεσε, η εθνική δεν βρήκε εύκολα καλάθια και έχασε τη συγκέντρωσή της στην άμυνα, με αποτέλεσμα οι Ισπανοί να μειώσουν. Μετά το 59-40 που διαμορφώθηκε με πόντους του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Τάιλερ Ντόρσεϊ η Ισπανία κυριάρχησε και έτρεξε επί μέρους σκορ 4-17. Να σημειωθεί ότι σε αυτό το διάστημα ο Αντετοκούνμπο ήταν στον πάγκο, καθώς ο Ιτούδης προσπάθησε να βρει σχήματα και πρόσωπα χωρίς τον Έλληνα σούπερ σταρ στο παρκέ. Στο 30’ με λέι απ του Μπριθουέλα η Ισπανία μείωσε σε 63-57.

 

Στον επίλογο ο Γιάννης έκανε το… σόου του και επανέφερε την Ελλάδα για τα καλά στο ρόλο του πρωταγωνιστή του αγώνα και στη φιλική νίκη. Από το 63-57 η Εθνική πάτησε… γκάζι και προηγήθηκε 75-59, με τον Γιάννη να έχει πολύτιμες βοήθειες από τον Ντόρσεϊ, τον Καλάθη και τον Παπανικολάου. Η Ισπανία μείωσε με τον Πραντίγια, την ώρα που Γιάννης, Θανάσης και Παπανικολάου έφεραν τη διαφορά στο +19 (82-63). Κάπου εκεί το ματς κρίθηκε και η Εθνική που κέρδισε το χειροκρότημα επικράτησε με το τελικό 86-70. Πόντους στο τέλος σημείωσαν και οι Μποχωρίδης, Καλαϊτζάκης.

 

 

 

 

Τα δεκάλεπτα: 31-13, 50-35, 63-57, 86-70.

Ελλάδα (Ιτούδης): Ντόρσεϊ 11 (4/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα), Λαρεντζάκης 3 (1), Αγραβάνης 9 (2/2 τρίποντα), Καλάθης 7 (1 τρίποντο, 4 ασίστ), Καλαϊτζάκης 4, Μποχωρίδης 2, Παπανικολάου 5, Παπαπέτρου 2, Γιάννης Αντετοκούνμπο 31 (7/10 βολές, 9/10 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Κώστας Αντετοκούνμπο 7 (3/4 δίποντα), Κασελάκης 2, Θανάσης Αντετοκούνμπο 3.

Ισπανία (Σκαριόλο): Γιούστα 2, Μπράουν 7 (1), Πραντίγια 10 (5/7 δίποντα), Ρούντι Φερνάντεθ 3, Λόπεθ-Αροστέγι 4, Χάιμε Φερνάντεθ 3 (1), Κολόμ 3 (1), Σάιθ 8, Βίλι Ερνανγκόμεθ 15 (5/11 δίποντα, 5/6 βολές), Σίμα 3, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ 4, Πάρα.

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης