Του Θοδωρή Δεσποίνη

Λίγοι Έλληνες παίκτες έχουν καταφέρει ό,τι ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εικοσαετή (και βάλε) πορεία του έχει κατακτήσει πρωταθλήματα Ελλάδας αλλά και την Ευρωλίγκα δύο φορές με τη φανέλα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Έχει τιμήσει με την παρουσία του τη γαλανόλευκη αγωνιζόμενος  σε Ολυμπιακούς αγώνες,  Ευρωμπάσκετ και σε Μουντομπάσκετ.

Έχει αγωνιστεί σε είκοσι συλλόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φτάνοντας να δοκιμάσει την τύχη του ακόμα και στον μαγικό κόσμο του ΝBA!

Ήταν πάντα ένας παίκτης ομαδικός που ήξερε να υποτάσσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες για το καλό της ομάδας και των συμπαικτών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο τον καθιστά ιδανικό για την θέση του προέδρου του συνδέσμου αμειβομένων καλαθοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Κ). Το άθλημα που έχει χαρίσει τεράστιες επιτυχίες στη χώρα μας, βρίσκεται σε σταυροδρόμι και το zougla.gr μίλησε με τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη για τα θέματα που ταλανίζουν το ελληνικό μπάσκετ.

-Διαβάζω ότι υπάρχει σκέψη για αύξηση των ξένων στην basketleague…

-Έχω κι εγώ διαβάσει ανάλογα δημοσιεύματα. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφή για το Ελληνικό μπάσκετ! Η πρότασή μας είναι να μειωθεί ο αριθμός των ξένων από 6 σε 5+1. Να μπορούν δηλαδή οι ομάδες να έχουν έξι ξένους στο ρόστερ τους αλλά να μπορούν να χρησιμοποιήσουν 5 σε κάθε αγώνα. Γενικά η μεγάλη παρουσία ξένων στο πρωτάθλημα αφήνει πολλούς Έλληνες παίκτες εκτός πρωταθλήματος και επίσης συμβάλλει σε ένα λάθος τρόπο εκμετάλλευσης των οικονομικών πόρων των ομάδων από χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ. Αναρωτιέμαι τώρα  που θα επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα ποιος περιμένει ότι θα τα γεμίσουν οι φίλαθλοι για να πάνε να δούνε ξένους;

-Εννοείς ότι η μεγάλη παρουσία ξένων μειώνει το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το πρωτάθλημα;

-Φυσικά. Οι φίλαθλοι δεν μπορούν να ταυτίζονται με ομάδες που αλλάζουν συνέχεια παίκτες. Όταν το πρωτάθλημά μας ήταν το κορυφαίο της Ευρώπης, έπαιζαν λίγοι και πραγματικά  καλοί ξένοι παίκτες αλλά και πολλοί Έλληνες.

-Πως βλέπεις την απόφαση που επιτρέπει την παρουσία ενός κοινοτικού σε κάθε ομάδα της Α2;

Οι παρουσία κοινοτικών στην Α2 επιβεβαιώνει το ανύπαρκτο πρόγραμμα της ομοσπονδίας αφού πιθανότατα βγάζει εκτός πρωταθλήματος 16 Έλληνες παίκτες. Η ΕΟΚ λοιπόν ενώ ξέρει να βάζει ξένους παίκτες στο πρωτάθλημα της Α2, αφήνει τους αθλητές εκεί να παίζουν ανασφάλιστοι. Να ξέρεις ότι αν ένας παίκτης της Α2 τραυματιστεί και χρειαστεί εγχείρηση θα πρέπει ή να την πληρώσει από την τσέπη του ή να τον καλύψει η ομάδα του, αν βέβαια το κάνει. Και επιτέλους, αν θέλουμε να έχουμε σοβαρή εθνική ομάδα πρέπει στο πρωτάθλημα της Α2 να έχουν συμμετοχή και ρόλο Έλληνες παίκτες.

-Αφού μιλάμε για την εθνική ομάδα, ήσουν παρών στην τελευταία της μεγάλη επιτυχία, την 3η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2009. Πώς νιώθεις που για μια ακόμα  φορά η γαλανόλευκη  έμεινε εκτός στόχων;

-Δεν μπορεί μια ομάδα πάντα να πετυχαίνει τους στόχους της. Οι αθλητές που αγωνίζονται στην Εθνική μας ομάδα πάντα δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και τους στηρίζω. Το πρόβλημα είναι ότι η ομοσπονδία δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη του αθλήματος ούτε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Έτσι χάνονται πολλά ταλέντα με ευθύνη της ΕΟΚ. Δεν έχουμε αρκετά προπονητήρια. Τμήμα μάρκετινγκ της ομοσπονδίας δεν υπάρχει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 3χ3 που γνωρίζει  άνθηση στο εξωτερικό, στη χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Πολλά  επίσης θα μπορούσαν να γίνουν όπως το να συνδεθεί με κάποιο τρόπο το μπάσκετ με τα πανεπιστήμια. Έτσι, πολλοί νεαροί αθλητές δεν θα μπαίνουν σε διλήμματα από τα 15 τους και δεν θα πηγαίνουν χαμένοι όταν πατήσουν τα 18. Επίσης και οι σύλλογοι δεν έχουν κάποιο πλάνο να παράγουν παίκτες. Κάνουν απλά μεταγραφές για να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

-Αφού αναφέρθηκες στην ομοσπονδία, πώς βλέπεις το γεγονός ότι πολλές παρατάξεις ερίζουν για την ηγεσία της;

-Είναι θετικό τουλάχιστον το γεγονός ότι τώρα γίνεται μια κουβέντα για το μέλλον του μπάσκετ. Εδώ να σημειώσω ότι έχω προσπαθήσει να  έρθω σε επαφή με την ομοσπονδία χωρίς αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ δεν θέλει καν να με δει! Σε γενικές γραμμές οι προτάσεις μας δεν εισακούγονται ή τις λαμβάνουν υπόψη επιλεκτικά, όπως έκαναν με τον κοινοτικό στην Α2 που τη μία χρονιά μάς άκουσαν και τον κατήργησαν και τώρα τον επανάφεραν. Θα έλεγα ότι το πόσο καλά τα έχουν καταφέρει οι διοικούντες της ΕΟΚ θα φανεί από το τι θα πετύχουν οι διάδοχοί τους. Εκεί θα φανεί αν αυτό είναι το ‘ταβάνι’ μας ή όχι.

-Πολλοί σύλλογοι αφήνουν απλήρωτους τους  παίκτες με διάφορους τρόπους. Πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτό;

-ο ΕΣΑΚΕ (σ.σ. κάτι ανάλογο με την σούπερ λίγκα του ποδοσφαίρου) έχει δημιουργήσει μια εσωτερική επιτροπή αδειοδοτήσεων των συλλόγων. Θέλω να πιστέψω ότι θα λειτουργήσει. Πρέπει οι ίδιοι οι πρόεδροι των συλλόγων να προστατέψουν την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, με το να μην αφήνουν τις ομάδες να αναλαμβάνουν οικονομικές υποχρεώσεις που δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Το πρόβλημα αυτό το έχω ζήσει και προσωπικά γιατί πρέπει να σου πω ότι έχω παίξει δύο χρονιές στην Α1 χωρίς να πάρω χρήματα!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης