Έπαιξε για τέσσερα λεπτά με παίκτη λιγότερο, έχασε δύο πέναλτι, αλλά η εθνική υδατοσφαίρισης των εφήβων είχε καρδιά, καθαρό μυαλό και έναν εκπληκτικό Ανδρέα Αλμύρα και πανηγύρισε την πρόκριση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U17 στη Μάλτα.

Το συγκρότημα του Ηλία Μαχαίρα επιβλήθηκε 11-8 της Ισπανίας στον ημιτελικό της διοργάνωσης και την Κυριακή (19/9, 20:30), θα επιδιώξει απέναντι στη Σερβία (νίκησε 12-10 την Ουγγαρία) να ανέβει για πρώτη φορά σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία να ανέβει στην κορυφή του βάθρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική ομάδα βρέθηκε σε μειονεκτική θέση στο φινάλε της πρώτης περιόδου (με το σκορ ισόπαλο 3-3), όταν οι διαιτητές απέβαλαν χωρίς αντικατάσταση τον Μαθιόπουλο. Παρότι όμως υποχρεώθηκε να παίξει για τέσσερα λεπτά με παίκτη λιγότερο, η εθνική έμεινε «ζωντανή», δεχόμενη στο διάστημα αυτό ένα επιμέρους σκορ 2-1, κι ενώ ο Καστρινάκης έχασε πέναλτι, το οποίο απέκρουσε παίκτης γηπέδου της ισπανικής ομάδας, αφού η ποινή είχε χρεωθεί στον τερματοφύλακα Γκαρσία. Ακόμη κι έτσι, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατάφερε, με ένα γκολ του Νικολαϊδη να ολοκληρώσει το ημίχρονο στα ίσια (5-5).

Ο Ανδρέας Αλμύρας έδωσε δύο φορές στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου προβάδισμα στην εθνική, αλλά οι Ιβηρες βρήκαν τις απαντήσεις, πριν ο Μπιτσάκος διαμορφώσει το 8-7, σκορ με το οποίο μπήκαν οι δύο ομάδες στο τελευταίο οκτάλεπτο. Εκεί ο Καστρινάκης νικήθηκε σε εκτέλεση πέναλτι από τον Γκαρσία, αλλά η ελληνική άμυνα ήταν εκπληκτική, ο τερματοφύλακας Θόδωρος Δαμίγος έκανε κάποιες καίριες επεμβάσεις και ξανά ο Μπιτσάκος ανέβασε τη διαφορά στη δύο γκολ (9-7). Η Ισπανία μείωσε προσωρινά με τον Φρίγκολα και έχασε ευκαιρία σε παίκτη παραπάνω να ισοφαρίσει, για να έρθει το πέμπτο προσωπικό γκολ του αρχηγού Ανδρέα Αλμύρα και μία λόμπα του Σιαμά να «σφραγίσουν» την ελληνική νίκη.

Η «γαλανόλευκη» έχει μετάσχει άλλες δύο φορές σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εφήβων, το 2001 στο Χάγκεν και το 2010 στη Στουτγκάρδη, γνωρίζοντας όμως ισάριθμες ήττες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εξασφάλισε το πέμπτο μετάλλιό της στην ιστορία της διοργάνωσης, καθώς έχει και δύο χάλκινα (το 1997 στο Μάριμπορ και το 2015 στο Μπακού).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την Ισπανία): 3-3, 2-2, 2-3, 1-3

Η σύνθεση της εθνικής: Δαμίγος, Τουρκομένης, Κανδανολέων, Νικολαϊδης 2, Αλμύρας 5, Καστρινάκης, Μπιτσάκος 2, Αμπαζής, Μύριλος, Μαθιόπουλος, Σιαμάς 1, Σπάχιτς 1, Αλειφτήρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης