Η Τσέλσι κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ευρώπης, καθώς επιβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με 6-5 στα πέναλτι της Βιγιαρεάλ, μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό, που διεξήχθη στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η κανονική διάρκεια του αγώνα ολοκληρώθηκε με σκορ 1-1 και ως εκ τούτου υπήρξε παράταση στον τελικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντούτοις το ισόπαλο σκορ δεν άλλαξε ούτε στο έξτρα μισάωρο, κι έτσι οι δύο ομάδες κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι.

Εκεί ο Κέπα, ο οποίος μπήκε στο ματς στο 119′ αποκλειστικά και μόνο για τη «ρώσικη ρουλέτα», δικαίωσε τον προπονητή του για την επιλογή του, καθώς με δύο αποκρούσεις χάρισε το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς στους περυσινούς κατόχους του Champions League.

Οι Λονδρέζοι προηγήθηκαν στο ματς με γκολ του Ζιγιές στο 27′, ωστόσο η Βιγιαρέαλ, η οποία είχε δύο δοκάρια, κατάφερε να ισοφαρίσει στο 73′ με τον Ζ. Μορένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι «μπλε» ξεκίνησαν πολύ καλύτερα στον αγώνα. Μόλις στο 6ο λεπτό ο Βέρνερ έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο ματς, όταν «τρύπωσε» στην καρδιά της άμυνας της Βιγιαρεάλ και πλάσαρε με τη μία μετά σέντρα του Ζιγιές, όμως ο Ασένχο αντέδρασε εξαιρετικά, διώχνοντας σε κόρνερ.

Η Τσέλσι συνέχισε να πιέζει ασφυκτικά τη Βιγιαρεάλ και εν τέλει έφτασε στο γκολ στο 27’ με τον Χακίμ Ζιγιές. Ο Αλόνσο έβγαλε εξαιρετική μπαλιά στο χώρο προς τον Χάβερτς, ο οποίος από θέση αριστερού εξτρέμ έβγαλε «ξυραφένια» ασίστ προς τον Ζιγιές, που δεν αστόχησε από κοντά, κάνοντας το 1-0 για τους «μπλε».

Η Βιγιαρεάλ αποφάσισε να βγει λίγο πιο μπροστά μετά το γκολ και στο 33’ έφτασε κοντά στην ισοφάριση με τον Ντία, όμως το πλασέ του Σενεγαλέζου έδιωξε εντυπωσιακά ο Μεντί, κρατώντας το προβάδισμα της Τσέλσι.

Στο 35’ από σέντρα του Ζιγιές, ο Αλόνσο σούταρε με τη μία για να διώξει ο Ασένχο στη γωνία του, ενώ ένα λεπτό αργότερα από φάουλ του Μαροκινού, ο Ζούμα δεν έβαλε καλά το πόδι του, πλασάροντας πάνω από την εστία.

Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, οι Ισπανοί έχασαν τη μεγαλύτερη ευκαιρία τους, όταν από σέντρα του Πίνο, ο Αλμπέρτο Μορένο εξαπέλυσε έναν «κεραυνό» από πλάγια αριστερά, όμως η μπάλα χτύπησε με δύναμη στο οριζόντιο δοκάρι, έσκασε καθαρά εκτός γραμμής κι απομακρύνθηκε από τους αμυντικούς της Τσέλσι.

Στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου ο Χάβερτς είχε ένα πολύ καλό σουτ που πέρασε λίγο άουτ (48’), ενώ στο 52’ η Βιγιαρεάλ είχε και δεύτερο δοκάρι με τον Ζεράρ Μορένο. Από λάθος πάσα του Μεντί, ο φορ των «κίτρινων υποβρυχίων» μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε, όμως ο Μεντί ακούμπησε όσο χρειαζόταν την μπάλα για να πάρει πορεία προς το δεξί δοκάρι και να απομακρυνθεί στη συνέχεια απ’ τους αμυντικούς.

Η ισπανική ομάδα συνέχιζε να βγάζει πολύ μεγαλύτερη επιθετικότητα στο γήπεδο στο δεύτερο ημίχρονο, απέναντι σε μία Τσέλσι που έμοιαζε απόλυτα «βραχυκυκλωμένη», μετά την έξοδο του Ζιγιές στο 43’ λόγω τραυματισμού στην ωμοπλάτη (εξάρθρωση ώμου), έχοντας για πολύ ώρα παθητικό ρόλο στο ματς.

Στο 68’ ο Μεντί απέκρουσε και το κοντινό σουτ του Εστουπινιάν, όμως δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και στο 73’ στην προσπάθεια του Ζεράρ Μορένο (από ασίστ του Ντία), ο οποίος πλάσαρε ψηλά ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Αυτό ήταν το 83ο γκολ του Ισπανού φορ με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ, που προσπέρασε πλέον τον Μάρκο Ρόσι στην πρώτη θέση των σκόρερ του κλαμπ.

Στο τελευταίο τέταρτο η Τσέλσι ανέκτησε τα ηνία του αγώνα, αλλά δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους προς την εστία του Ασένχο, μετρώντας μόνο μία καλή στιγμή, στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων με το σουτ του Αλόνσο που πέρασε λίγο άουτ.

Στη παράταση, ο Πούλισικ σπατάλησε μία απίστευτη ευκαιρία στο 100ό λεπτό, πλασάροντας ελάχιστα άουτ από τα πέντε μέτρα, ενώ στο 119’, ο Τόμας Τούχελ έκανε μία πολύ… διαφορετική κίνηση περνώντας στο γήπεδο ως αλλαγή τον Κέπα αντί του Μεντί, θεωρώντας πως ο Ισπανός γκολκίπερ είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στα πέναλτι.

Μάλιστα δικαιώθηκε για την επιλογή του, καθώς ο πρώην γκολκίπερ της Αθλέτικ Μπιλμπάο απέκρουσε τα πέναλτι των Μαντί και Αλμπιόλ, χαρίζοντας έτσι το τρόπαιο στην Τσέλσι!

 

 

 

Η διαδικασία των πέναλτι:

Άστοχο πέναλτι για την Τσέλσι: Ο Ασένχο απέκρουσε την εκτέλεση του Χάβερτζ…

0-1 για τη Βιγιαρεάλ: Εύστοχος ο Ζ. Μορένο…

1-1 για την Τσέλσι: Εύστοχος ο Αθπιλικουέτα…

Άστοχο πέναλτι για τη Βιγιαρεάλ: Ο Κέπα απέκρουσε την εκτέλεση του Μαντί…

2-1 για την Τσέλσι: Εύστοχος ο Αλόνσο μολονότι γλίστρησε…

2-2 για τη Βιγιαρεάλ: Εύστοχος ο Εστουπινιάν…

3-2 για την Τσέλσι: Εύστοχος ο Μάουντ…

3-3 για τη Βιγιαρεάλ: Εύστοχος ο Μόι Γκόμεθ…

4-3 για την Τσέλσι: Εύστοχος ο Ζορζίνιο…

4-4 για τη Βιγιαρεάλ: Εύστοχος ο Ράμπα…

5-4 για την Τσέλσι: Εύστοχος ο Πούλισικ…

5-5 για τη Βιγιαρεάλ: Εύστοχος ο Φόιτ…

6-5 για την Τσέλσι: Εύστοχος ο Ρούντιγκερ…

Άστοχο πέναλτι για τη Βιγιαρεάλ: Ο Κέπα απέκρουσε την εκτέλεση του Άλμπιόλ και χάρισε στην ομάδα του το τρόπαιο…

 

Τσέλσι-Βιγιαρεάλ 6-5 πέν. (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση)

Γκολ: 27′ Ζιγιές (Τσέλσι), 73′ Ζεράρ Μορένο (Βιγιαρεάλ)

Κίτρινες: Ρίντιγκερ (Τσέλσι), Πίνο (Βιγιαρεάλ), Κέπα (Τσέλσι), Ράμπα (Βιγιαρεάλ)

Δοκάρια: 45+3′ Πεντράθα (Βιγιαρεάλ), 52′ Ζεράρ Μορένο (Βιγιαρεάλ)

Τσέλσι (3-4-2-1): Μεντί (119′ Κέπα), Ζουμά (65′ Κρίστενσεν), Τσαλόμπα, Ρίντιγκερ – Χάντσον-Οντόι (81′ Αθπιλικουέτα), Καντέ (65′ Ζορζίνιο), Κόβασιτς, Αλόνσο – Ζίγιες (43′ λ.τ. Πούλισικ), Χάβερτς – Βέρνερ (65′ Μάουντ)

Βιγιαρεάλ (4-3-3): Ασένχο, Φόιτ, Αλμπιόλ, Π. Τόρες, Πεντράθα (58′ Εστουπινιάν), Καπού (70′ Γκασπάρ), Αλμπέρτο Μορένο (85′ Μορλάνες), Τριγέρος (70′ Μόι Γκόμεθ), Πίνο (91′ Μαντί), Ντιά (85′ Ράμπα), Ζ. Μορένο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης