Οι δύο πρώτοι αγώνες των πλέι οφ της Euroleague ολοκληρώθηκαν και πλέον οι σειρές ανάμεσα στα τέσσερα ζευγάρια μεταφέρθηκαν στην έδρα των «αδύναμων» για τα επόμενα δύο παιχνίδια, αν βέβαια χρειαστεί τέταρτο για κάποια εξ αυτών.

Οι ισχυρές ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Αρμάνι Μιλάνο έκαναν το 2-0 στην έδρα τους και βρίσκονται μία νίκη μακριά από την πρόκριση στην καταληκτική φάση, ενώ η Ρεάλ μείωσε σε 2-1 τη σειρά με την Εφές. Η μόνη ομάδα που είδε την αντίπαλό της να της παίρνει παιχνίδι μέσα στην έδρα της ήταν η πρώτη της κανονικής περιόδου, Μπαρτσελόνα, αφού στο Game 1 ηττήθηκε από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, στο «Παλάου Μπλαουγκράνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ψάχνουν το προβάδισμα Ζενίτ και Μπαρτσελόνα

Τη Μεγάλη Τετάρτη (28/4) διεξάγονται οι άλλοι τρεις αγώνες για το Game 3. Συγκεκριμένα, στις 20:00, η Ζενίτ υποδέχεται την Μπαρτσελόνα, στην Αγία Πετρούπολη. Η ρωσική ομάδα είναι η μόνη από τις φιλοξενούμενες των πρώτων δύο αγώνων που κατάφερε να πετύχει νίκη και με το 1-1 διατηρεί ελπίδες. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ «έπιασε στον ύπνο» την πρώτη της κανονικής περιόδου Μπαρτσελόνα και τον προπονητή της, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, στο Game 1, όταν νίκησε με 74-76 μέσα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα».

Τώρα, η Ζενίτ θα έχει δύο ευκαιρίες μέσα στη δική της έδρα. Ο Πασκουάλ και πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα δεν πετά στα σύννεφα, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι εστί Μπαρτσελόνα και ειδικά τη φετινή σεζόν. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως οι παίκτες του δεν θα… ματώσουν για να πετύχουν το… ανέφικτο, να πετάξουν εκτός με 3-1 τους «μπλαουγκράνα». Από το Μιλάνο, το 2014 δεν έχουν επιστρέψει σε φάιναλ φορ οι Καταλανοί. Τα επτά χρόνια είναι πολλά και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν θέλει να σκέφτεται πως μπορεί να χαθεί αυτή η ευκαιρία, ειδικά απέναντι σε μία ομάδα που «έκλεισε» τελευταία θέση στα πλέι οφ, ως 8η και με διαφορά στήθους στη γραμμή του φίνις με τη Βαλένθια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, η Ζενίτ συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της την περσινή σεζόν (2019-20), η οποία δεν ολοκληρώθηκε. Ήδη, η παρουσία της στα πλέι οφ, στη δεύτερη σεζόν της στο κορυφαίο ευρωπαϊκό διασυλλογικό πρωτάθλημα αποτελεί… άθλο για την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης.

Σκούπα ή παράταση στο Φενέρ-ΤΣΣΚΑ

Στις 20:45, η Φενέρμπαχτσε αντιμετωπίζει την πρωταθλήτρια Euroleague 2019 ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη προηγείται με 2-0 και είναι φαβορί για την πρόκριση. Αν νικήσει στο «Ulker Sports and Event Hall» θα προκριθεί στο 9ο διαδοχικό φάιναλ φορ (δεν υπολογίζεται η περυσινή χρονιά λόγω της διακοπής). Από το 2012 μέχρι σήμερα, η «ρωσική αρκούδα» φωνάζει παρούσα ανελλιπώς, ενώ σε αυτό το διάστημα κατέκτησε δύο τίτλους το 2016 και το 2019 με προπονητή τον Ιτούδη. Συνολικά, η ρωσική ομάδα μετρά 8 τίτλους (1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008, 2016, 2019).

Στον αντίποδα, ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ που διαδέχτηκε τον πολυνίκη προπονητή της Euroleague, Zέλιμιρ Ομπράντοβιτς, το περασμένο καλοκαίρι μπορεί να υπερηφανεύεται πως οδήγησε στα πλέι οφ τη Φενερμπαχτσέ σε μία μεταβατική περίοδο, όταν της έφυγαν μεγάλα ονόματα (ανάμεσά τους και ο Κώστας Σλούκας). Ο Νάντο ντε Κολό, ο Γιαν Βέσελι και οι συμπαίκτες του θα παλέψουν σίγουρα για την αξιοπρέπειά τους στα ματς της Πόλης και θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους τις όποιες πιθανότητες τους αναλογούν για ένα 6ο διαδοχικό φάιναλ φορ. Από το 2015, η Φενέρ ήταν μία εκ των τεσσάρων φιναλίστ, ενώ κατέκτησε και τον πρώτο τίτλο της το 2017, απέναντι στον Ολυμπιακό στον τελικό του Σινάν Ερνέμ, στην Πόλη.

Τρίτη μάχη για Μπάγερν και Αρμάνι

Τέλος, στις 21:45, η Μπάγερν υποδέχεται στο Μόναχο την Αρμάνι Μιλάνο. Ο τεχνικός των Βαυαρών, Αντρέα Τρινκιέρι, δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του πως έχασε το Game 1 στο Μιλάνο, όταν από το +19 υπέρ της Μπάγερν, οι Ιταλοί έκαναν τη δεύτερη μεγαλύτερη ανατροπή στην Ιστορία της Euroleague και νίκησαν με έναν πόντο, 79-78, με buzzer beater του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Ζακ ΛεΝτέι. Κι αν αυτή ήταν σίγουρα μία τεράστια χαμένη ευκαιρία για την Μπάγερν, αυτό δεν σημαίνει πως ο… τετραπέρατος Ιταλός προπονητής των Γερμανών έχει αποδεχτεί τον αποκλεισμό από την ομάδα της πατρίδας του. Αν και η Αρμάνι προηγείται με 2-0, η υπερπροσπάθεια για αντίδραση από πλευράς Μπάγερν μπορεί να θεωρηθεί βέβαια, αλλά τα υπόλοιπα θα φανούν μέσα στο παρκέ της «Αudi Dome».

Στον αντίποδα, ο έμπειρος από φάιναλ φορ Euroleague, Έτορε Μεσίνα, αλλά και από τίτλους (σ.σ. 4: 1998, 2001, 2006, 2008) έχει μπροστά του την πρόκληση να οδηγήσει την ομάδα του Μιλάνου στο πρώτο φάιναλ φορ Εuroleague της σύγχρονης Ιστορίας της. Έχουν προηγηθεί όμως τίτλοι στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1966, το 1987 και το 1988! Η τελευταία παρουσία της σε φάιναλ φορ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ήταν το 1992, στην Κωνσταντινούπολη, όταν λεγόταν Philips Milano. Δύσκολα, θα επιτρέψει ο Μεσίνα, λοιπόν, στη συμπατριώτη του να τον νικήσει δύο φορές στο Μόναχο. Εξάλλου, ακόμη κι αν συμβεί αυτό, θα έχει άλλη μία ευκαιρία, σε Game 5, επί ιταλικού εδάφους.

H τελευταία ιταλική ομάδα που έφτασε στους «4» της Euroleague ήταν η Σιένα, στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης το 2011. Μεσίνα και Αρμάνι θέλουν να ξαναφέρουν το ιταλικό μπάσκετ στην ελίτ, δέκα χρόνια μετά. Στον αντίποδα, στην 6η σεζόν της στη Euroleague, η Μπάγερν διεκδικεί μια πρώτη ιστορική πρόκριση στο φάιναλ φορ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης