Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν ήταν έξαλλος την Δευτέρα όταν παρενέβη σχολιάζοντας την «πρόταση των 12», δηλαδή την πρωτοβουλία των πλουσιότερων ομάδων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να συγκροτήσουν το δικό τους ιδιωτικό και άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

«Είναι σαν να φτύνουν κατά πρόσωπο όλους του εραστές του ποδοσφαίρου» λέει ο Αλεξάντερ Τσέφεριν και συνεχίζει «Πρόκειται για μία πρόταση η οποία προκαλεί ντροπή και που καθοδηγείται αποκλειστικά από την απληστία κάποιων ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών ομάδων. Ο Τσέφεριν είναι σαφής. «Οι παίκτες των ομάδων αυτών θα αποκλειστούν αμέσως από τις εθνικές ομάδες των χωρών τους και θα λαμβάνουν μέρος στο παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ατμόσφαιρα είναι πολεμική. Η υπόθεση θυμίζει τα προεόρτια μίας εμφύλιας σύρραξης. Ακόμη και οι φλεγματικοί Εγγλέζοι αντιδρούν άμεσα και εν θερμώ στην πρωτοβουλία των δύο «ανταρτών» του ευρωπαϊκού football. Των προέδρων της Ρεάλ και της Γιουβέντους οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την ανταρσία.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, τις εθνικές σχολές ποδοσφαίρου, τις εθνικές υπερηφάνειες. Παραπέμπει σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας από το μέλλον. Οι παίκτες  μετατρέπονται σε σύγχρονους μονομάχους , βιρτουόζους της μπάλας, χωρίς σημαία, πατρίδα ή χώρα. Ελέγχονται από παντοδύναμες εταιρείες – Clubs με πανίσχυρους CEO οι οποίοι αγοράζουν και πωλούν ταλέντα. Ακόμη και αυτός ο απολύτως νεοφιλελεύθερος  ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατέθεσε αμέσως την αντίρρηση του σε αυτό το σχέδιο.

Οι Γάλλοι, πολύ προσεκτικοί περιμένουν τις εξελίξεις. Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν θέλησε να εμφανιστεί στην πρώτη λίστα των 12 Plus. Το ίδιο και η Μπάγερν. Αντιθέτως οι Ισπανοί ,οι Εγγλέζοι και οι Ιταλοί του βορρά πρωταγωνιστούν. Πάνω απ’ όλα ο ανταγωνισμός, το χρήμα και η δόξα στην αρένα των σύγχρονων Κολοσσαίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευρωπαϊκή Super League: «Ξεκινάμε το συντομότερο δυνατό»               

Οι αντιδράσεις από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League έχουν ξεκινήσει, ωστόσο τα 12 ιδρυτικά μέλη δεν φαίνεται να προβληματίζονται από την ανακοίνωση της UEFA.

Στο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν 20 ομάδες, ενώ οι σύλλογοι θα αγωνίζονται κανονικά στα πρωταθλήματά τους. Πρόεδρος της λίγκας θα είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ. Στην πρώτη τους ανακοίνωση μάλιστα τόνισαν ότι θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Τον πύρινα της Super League αποτελούν οι: Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Τσέλσι (Αγγλία), Ατλέτικο, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα (Ισπανία), Μίλαν, Ίντερ, Γιουβέντους (Ιταλία),

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα».

Τσέφεριν: «Η Super League ενδιαφέρεται μόνο για τις τσέπες, ο Ανιέλι είναι ψεύτης»

Την απειλή αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις εθνικών ομάδων, των ποδοσφαιριστών που θα μετάσχουν στην ευρωπαϊκή Super League, επανέλαβε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας υπογράμμισε την πλήρη αντίθεσή του στο project των 12 μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, τονίζοντας ότι γίνεται μόνο για το χρήμα, και υπερασπίστηκε τις αποφάσεις για το νέο format του Champions League, που επικυρώθηκαν σήμερα.

«Η πρόκριση για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πρέπει να βασίζεται στην αθλητική αξία και όλοι να μπορούν να ανταγωνιστούν με όλους. Δεν μπορώ παρά να απορρίψω την κίνηση που έγινε. Είμαστε όλοι εναντίον αυτής της κίνησης» δήλωσε ο Τσέφεριν και συνέχισε προειδοποιώντας ότι «οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν σε αυτή τη διοργάνωση, δεν θα μπορούν να παίξουν με τις εθνικές τους ομάδες. Σε αυτό συμφωνούν όλες οι συνομοσπονδίες».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της UEFA τόνισε: «Το 90% των χρημάτων της UEFA επιστρέφει στο ποδόσφαιρο, όχι μόνο στην ελίτ. Η Super League δεν είναι έτσι, είναι επιχείρηση. Ενδιαφέρεται μόνο για τις… τσέπες και όχι για την αλληλεγγύη. Οι αξίες του ποδοσφαίρου είναι διαφορετικές. Δεν θα το επιτρέψουμε. Έχουμε ετοιμάσει ένα σύγχρονο και ελκυστικό Champions League, στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετάσχουν και να κερδίσουν».

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε, και μάλιστα επώνυμα, ο Τσέφεριν εναντίον των «υποκινητών» της Super League. Μίλησε για «μαγειρέματα ετών» από τους Φλορεντίνο Πέρεθ και Αντρέα Ανιέλι, ενώ ιδιαίτερα για τον πρόεδρο της Γιουβέντους είπε ότι «δεν έχω συναντήσει άνθρωπο που να λέει τόσα ψέματα. Το Σάββατο το απόγευμα μου έλεγε ότι όλα είναι φήμες. Μου είπε θα σε ξαναπάρω σε μία ώρα και απενεργοποίησε το τηλέφωνο». Στράφηκε επίσης προσωπικά κατά του εκτελεστικού διευθυντή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ, λέγοντας ότι «δεν έχω ξαναδεί τέτοιο άνθρωπο, μου έλεγε ότι είναι αναφανδόν υπέρ των αλλαγών (σ.σ. στο Champions League)».

Ο πρόεδρος της UEFA υποστήριξε ότι το Champions League μπορεί να επιβιώσει και χωρίς τις 12 ομάδες της Super League, τις οποίες κατηγόρησε για απληστία. «Δεν είναι όλο το ποδόσφαιρο διεφθαρμένο, μόνο ένα μικρό κομμάτι που καθοδηγείται από την απληστία».

FIFA: «Όχι σε μια κλειστή ευρωπαϊκή αποσχιστική λίγκα»

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League. Η FIFA εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τη νέα διοργάνωση αποσχιστική και υπογραμμίζοντας ότι την απορρίπτει κατηγορηματικά. Αναλυτικά όσα αναφέρει η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της:

«Η FIFA επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι στέκεται αμετακίνητη υπέρ της αλληλεγγύης στο ποδόσφαιρο και του μοντέλου αναλογικού διαμοιρασμού που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ως άθλημα, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον η ανάπτυξη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι η βασική αποστολή της FIFA.

Κατά την άποψή μας και σύμφωνα με τα καταστατικά μας, κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση, είτε εθνική, τοπική ή παγκόσμια, πρέπει πάντα να αντανακλά τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της ανοιχτής συμμετοχής, της ακεραιότητας, της αναλογικής οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον, οι διοικητικοί φορείς του ποδοσφαίρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα, αθλητικά και διπλωματικά μέσα για να διασφαλίσουν ότι αυτά θα τηρηθούν.

Με αυτό το υπόβαθρο, η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας «κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας», εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές.

Η FIFA πάντα στέκεται υπέρ της ενότητας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές των έντονων συζητήσεων σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό το παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι. Η FIFA φυσικά θα κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να συνεισφέρει σε έναν εναρμονισμένο δρόμο προς τα εμπρός για το γενικό συμφέρον του ποδοσφαίρου».

Ανέβηκαν οι μετοχές Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λόγω της Super League

Ανέβηκαν οι μετοχές της Γιουβέντους και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά την ανακοίνωση των δύο για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League.

Η τιμή της μετοχής της Γιουβέντους αυξήθηκε πάνω από 12%, ενώ εκείνη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατά 11%.

Οι αναλυτές της Intesa Sanpaolo εκτιμούν ότι η Super League θα κερδίσει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα περισσότερα από τα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ που κέρδισε το Champions League ετησίως στις περιόδους 2018-21 και τα χρήματα αυτά θα μοιραστούν σε μόλις 20 συλλόγους.

«Οι πωλήσεις εισιτηρίων και η χορηγία θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των αγώνων και το μεγάλο κοινό αυτών των συλλόγων» ανέφεραν οι αναλυτές της ιταλικής τράπεζας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης