Δέκα πέντε χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Τζορτζ Μπεστ. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 25 Νοεμβρίου 2005, στα 59 του χρόνια, έφυγε ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, έχοντας υποστεί μεγάλη ζημιά από το αλκοόλ. Οι άνθρωποι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακάλυψαν τον -γεννημένο στις 22/5/45 στο Μπέλφαστ- Βορειοϊρλανδό σε ηλικία 15 ετών, τον πήραν στην Αγγλία και έκανε ντεμπούτο δύο χρόνια αργότερα.

Ήταν το 1961 και έκτοτε μέχρι το 1974 ο Μπεστ δεν έβγαλε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κερδίζοντας μαζί της, μεταξύ άλλων, ένα Κύπελλο πρωταθλητριών και μία «χρυσή μπάλα» το 1968. «Νομίζω ότι βρήκα μια ιδιοφυΐα» είχε αναφέρει ο ανιχνευτής ταλέντων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπομπ Μπίσοπ στον Ματ Μάσμπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρισματικός και ιδιαίτερος, προκάλεσε, ακόμα και μετά τον θάνατό του, για όσα έκανε στο γήπεδο και για εκείνα που έκανε και είπε έξω από αυτό. Ονομάστηκε ως ο «πέμπτος Beatle», το «πέμπτο σκαθάρι». Οι ντρίμπλες και ο τρόπος παιχνιδιού του γοήτευαν τους θεατές, έξω από το γήπεδο η παρουσία του, αφορμή για να τον λατρέψουν οι γυναίκες.

Είχε πει: «Μου άρεσαν τουλάχιστον 2.000 γυναίκες, ήταν αρκετό για εμένα να πω: “Γεια σου, είμαι ο Μπεστ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ”», αλλά επίσης και… «Δεν ξέρω αν είναι καλύτερα να σκοράρω ενάντια στη Λίβερπουλ ή να κοιμηθώ με τη Miss κόσμος, ευτυχώς δεν είχα να επιλέξω». Ή ακόμα: «Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα».

Στη δεκαετία του 1970 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδειξε ενοχλημένη από τη συμπεριφορά του. Και οι δρόμοι τους χώρισαν: από το 1974 ως το 1978, ο Μπεστ βρέθηκε μεταξύ Στόκπορτ, Κορκ, ΛΑ Άτζτεκς και Φούλαμ. Την περίοδο ’78-’79 συνέχισε την καριέρα του μακριά από την Αγγλία, ενώ το τέλος της θα ήταν η αρχή των προβλημάτων με το αλκοόλ.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης