Είναι γνωστό ότι ο «θρόνος» του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα αλλάξει κάτοχο, μετά τον αποκλεισμό της περυσινής πρωταθλήτριας, Ρεάλ Μαδρίτης από τον μεγάλο τελικό της Euroleague και μένει πλέον να δούμε ποια από τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Αναντολού Εφές θα καταφέρει να ανέβει σε αυτόν.

Θα καταφέρουν οι Ρώσοι να κατακτήσουν τον δεύτερο ευρωπαϊκό τους τίτλο επί των ημερών του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο τους και τον όγδοο συνολικά στην ιστορία τους ή η μπασκετική κορυφή της διοργάνωσης θα βαφτεί με τα χρώματα της -«σταχτοπούτας» σε τελικούς- ομάδας του Αταμάν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν θα μας… βασανίζει για πολύ, καθώς το βράδυ της Κυριακής θα διεξαχθεί στην «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» ο τελικός του φάιναλ φορ της Euroleague, που φέτος διεξάγεται στη Βιτόρια…

Το τζάμπολ του μεγάλου αυτού παιχνιδιού είναι προγραμματισμένο για τις 21.30 (Novasports), με τις δύο ομάδες να δείχνουν αποφασισμένες για να κατακτήσουν τον τίτλο της Euroleague, παρά την κούραση που σίγουρα θα υπάρχει από τους ημιτελικούς της Παρασκευής, στους οποίους η Εφές θρίαμβευσε στον τουρκικό εμφύλιο με 92-73 της Φενέρμπαχτσε και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικράτησε με ανατροπή με 95-90 της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Ιτούδης και οι άλλοι τέσσερις «Έλληνες» του τελικού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και μπορεί στον μεγάλο τελικό και γενικά στο φάιναλ φορ το ελληνικό μπάσκετ να μην εκπροσωπήθηκε από κάποια ομάδα του, ωστόσο στη μάχη τίτλου στη Βιτόρια θα δούμε τέσσερις πρώην παίκτες του Ολυμπιακού και έναν Έλληνα προπονητή.

Ο προπονητής δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Ιτούδη φυσικά, ο οποίος θα ψάξει το δεύτερο ευρωπαϊκό του… δαχτυλίδι με την ΤΣΣΚΑ.

Όσον αφορά στους πρώην παίκτες της ομάδας του Πειραιά, τρεις από αυτούς αγωνίζονται στην ομάδα της Μόσχας και ένας στην Αναντολού και είναι οι Ντάνιελ Χάκετ, Οθέλο Χάντερ και Κάιλ Χάινς από τη ρωσική ομάδα και ο Μπράιαντ Ντάνστον από τον τουρκικό σύλλογο.

Το promo video του μεγάλου τελικού:

 

 

H συνέντευξη Τύπου των προπονητών των δύο φιναλίστ:

 

Ιτούδης: «Πιστεύουμε στους εαυτούς μας»

Τίποτα άλλο πέρα από την κορυφή δεν θα είναι αρκετό για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας όπως ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Ιτούδης στη συνέντευξη Τύπου, ενόψει του τελικού.

Ο Έλληνας προπονητής της ρωσικής ομάδας, είπε μεταξύ άλλων: «Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στον τελικό. Σεβόμαστε όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκας, πόσο μάλλον την Έφες, που παίζει ένα τόσο όμορφο μπάσκετ.

Αυτό που μετράει περισσότερο είναι το σε ποιά κατάσταση βρίσκεσαι ψυχολογικά. Γνωρίζουμε τον αντίπαλο, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά του. Είμαστε συνεπείς και το έχουμε δείξει αυτό σε όλη τη σεζόν.

Υπήρξαν αμφιβολίες για το αν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό μας έδωσε κίνητρο για να αποδείξουμε στους εαυτούς μας πως άξια είμαστε στον τελικό.

Εμείς πιστεύουμε στους εαυτούς μας, οι παίκτες έμειναν ενωμένοι και νικήσαμε. Αυτό που νιώθουμε είναι ότι έχουμε φτάσει στο τέλος. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες και έχουμε την εμπειρία και τη γνώση».

Για την πίεση που υπάρχει ο Έλληνας τεχνικός τόνισε: «Η πίεση πηγαίνει μαζί με τη δουλειά. Όταν είσαι προπονητής ή παίκτης της ΤΣΣΚΑ δουλεύεις πάντα υπό πίεση. Είμαι σίγουρος πως οι παίκτες μου έχουν υψηλές προσδοκίες, αφιερώνονται σε αυτό τον στόχο αλλιώς δεν θα ήταν στην ΤΣΣΚΑ».

Αναφορικά με τον Ουίλ Κλάιμπερν ο Ιτούδης επισήμανε: «Θα είναι έτοιμος και ψυχολογικά και σωματικά. Δεν είναι ανησυχητικός ο τραυματισμός του».

Αταμάν: «Επιτυχία η πρόκριση στον τελικό, αλλά δεν μου αρκεί»

Πάντως ούτε στον Εργκίν Αταμάν δεν αρκεί το γεγονός ότι η ομάδα του έφτασε στον τελικό της Euroleague. Ο προπονητής της Εφές θέλει το τρόπαιο και αυτό ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου ενόψει της μεγάλης αναμέτρησης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

«Στην Ευρωλίγκα είναι ο πρώτος μου τελικός. Όμως έχω παίξει τελικούς σε άλλες διοργανώσεις και δεν έχω χάσει. Έχουμε αυτοπεποίθηση με όλο το σεβασμό προς την ΤΣΣΚΑ. Σίγουρα είναι επιτυχία που παίζουμε τελικό, όμως δεν είναι αρκετό για μένα. Θέλουμε το τρόπαιο», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Είμαι χαρούμενος που η Έφες θα αγωνιστεί στον πρώτο τελικό της ιστορίας της. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν προσπαθήσαμε να παίξουμε ομαδικό μπάσκετ. Θα παλέψουμε να παίξουμε το ίδιο μπάσκετ και τώρα και να το απολαύσουμε.

Έχω πει πολλές φορές πως ο Ομπράντοβιτς είναι ο καλύτερος προπονητής της Ευρώπης και η Φενέρ ήταν η καλύτερη ομάδα της σεζόν. Εμείς όμως παίξαμε σαν τους Γουόριορς, ενώ η ΤΣΣΚΑ παίζει σαν τους Μπακς και ο Κλάιμπερν παίζει σαν τον Αντετοκούνμπο».

Και κατέληξε: «Υπάρχει πίεση. Η προηγούμενη σεζόν ήταν κάτι σαν σοκ για την ομάδα. Κάναμε αρκετές αλλαγές και παίζαμε κάθε ματς σαν να ήταν τελικός. Περισσότερο είναι η πίεση που βάζουμε εμείς στον εαυτό μας και όχι αυτή του κόσμου».

Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ θα αναμετρηθούν στον τελικό της… παρηγοριάς

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 18.30 (Novasports 1) θα πραγματοποιηθεί ο μικρός τελικός στην «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» ανάμεσα στη Φενέρμπαχτσε και τη Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίες ήταν οι δύο χαμένες των ημιτελικών του φάιναλ φορ απέναντι στις Αναντολού Εφές και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αντίστοιχα.

Παρά την πικρία που υπάρχει τοσο στο συγκρότημα του Ομπράντοβιτς όσο και σε αυτό του Λάσο για τον αποκλεισμό τους από το βραδινό «ραντεβού τίτλου» οι δύο ομάδες καλούνται να παλέψουν στον τελικό της «παρηγοριάς», προκειμένου να αποφύγουν την τέταρτη θέση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης