Τόκιο 2020: «Ασφαλής στην Βαρσοβία η Τσιμανούσκαγια» δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021, 22:20
Τόκιο 2020: «Ασφαλής στην Βαρσοβία η Τσιμανούσκαγια» δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη

Η Λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια έφτασε την Τετάρτη (4/08) στην Βαρσοβία για να πάρει άσυλο, αφού αψήφησε την εντολή να επιστρέψει νωρίτερα στην «αυταρχική» πατρίδα της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Θυμίζοντας τις αθλητικές ατέλειες κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου», η υπόθεση θα μπορούσε να απομονώσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση του Λευκορώσου Προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, η οποία βρίσκεται κάτω από κυρώσεις της Δύσης από πέρυσι.

Μετά από δύο διανυκτερεύσεις στην πρεσβεία της Πολωνίας στην Ιαπωνία, η 24χρονη αθλήτρια ταξίδεψε αρχικά στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, κι από εκεί στη συνέχεια στη Βαρσοβία, φορώντας αθλητικά γυαλιά ηλίου με τις λέξεις "«I RUN CLEAN» (σ.σ. έτρεξα «καθαρή»).

«Η Πολωνία συνεχίζει να δείχνει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της», ανέφερε με ανάρτησή του Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μάρτσιν Πρζίντακζ, επιβεβαιώνοντας την άφιξη της αθλήτριας και ευχαριστώντας τους συνοδούς-διπλωμάτες, οι οποίοι διευκόλυναν το ταξίδι της.

Η σπρίντερ προκάλεσε «θόρυβο» την περασμένη Κυριακή (1/08) όταν είπε ότι οι προπονητές της απαίτησαν να μαζέψει τα πράγμάτα της στο Ολυμπιακό Χωριό και την πήγαν στο αεροδρόμιο ενάντια στις επιθυμίες της, διατάζοντάς την να επιστρέψει στην πατρίδα επειδή τους είχε επικρίνει. Αρνήθηκε να επιβιβαστεί στην πτήση και ζήτησε προστασία από την ιαπωνική αστυνομία. Η Πολωνία της χορήγησε ανθρωπιστική βίζα και άλλη μια στον άντρα της για να τη συναντήσει.

Στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας, μερικοί Λευκορώσοι περίμεναν να χαιρετήσουν την αθλήτρια, κρατώντας γαρύφαλλα και μια σημαία στα ερυθρόλευκα σε ένδειξη αντίστασης.

«Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την συμπατριώτισσά μας, η οποία είπε την αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό της Λευκορωσίας», υποστήριξε ο 31χρονος φοιτητής, Γιουτζίν Ντάντκιν, ο οποίος πήγε στην Πολωνία αφού κρατήθηκε για ένα βράδυ σε αστυνομικό τμήμα για διαμαρτυρία.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας (NOC) δεν απάντησε στο αίτημα για κάποιο σχόλιο. Προηγουμένως, ανέφερε ότι οι προπονητές αποφάσισαν να αποσύρουν την Τσιμανουσκάγια από τους Αγώνες μετά από συμβουλές γιατρών σχετικά με τη συναισθηματική και ψυχολογική της κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Λευκορωσίας δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει για να σχολιάσει την κατάσταση σχετικά με την ασφάλεια της αθλήτριας, ενώ κυβερνητικά στελέχη της χώρας έχουν μιλήσει δημόσια ελάχιστα για την υπόθεσή της.

Η υπόθεση εξελίχθηκε εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την ασφάλεια των επικριτών του Λουκασένκο, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών, μετά από μια καταστολή που έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις στη Λευκορωσία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021, 22:24