Η 24χρονη Λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστίσνα Τσιμανούσκαγια πέρασε τη νύχτα σε ξενοδοχείο του «Χανέντα», αφού μετέβη στην αστυνομία του αεροδρομίου του Τόκιο αργά την Κυριακή ζητώντας προστασία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς, σε συνέντευξη Τύπου.

Ορισμένες υπηρεσίες ήταν σε επαφή με την σπρίντερ, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, πρόσθεσε. Σε ένα διπλωματικό θέμα που βρισκόταν εν εξελίξει δεν ήταν σαφές πού θα κατέληγε η Τσιμανούσκαγια, με την Πολωνία και την Τσεχία να της προσφέρουν δημόσια τη βοήθειά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας έχει διαβεβαιώσει ότι είναι ασφαλής. Μιλήσαμε ξανά μαζί της σήμερα το πρωί για να καταλάβουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Άνταμς. «Πρέπει να την ακούσουμε, να μάθουμε τι θέλει και να την υποστηρίξουμε στην απόφασή της».

Η σπρίντερ, η οποία επρόκειτο να αγωνιστεί σήμερα (2/8) στα 200 μέτρα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, διέκοψε τους Αγώνες της όταν είπε ότι μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί σε πτήση της Turkish Airlines.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφο του Reuters, μέσω Telegram, ο Λευκορώσος προπονητής εμφανίστηκε στο δωμάτιό της την Κυριακή (1/8), στο Ολυμπιακό Χωριό και της είπε ότι έπρεπε να φύγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο επικεφαλής προπονητής ήρθε κοντά μου και είπε ότι υπήρχε εντολή από “επάνω” να με απομακρύνουν», έγραψε στο μήνυμα. «Στις 5 (μ.μ.) ήρθαν στο δωμάτιό μου, μου είπαν να μαζέψω τα πράγματα και με πήγαν στο αεροδρόμιο».

Εκείνη, όμως, αρνήθηκε να επιβιβαστεί στην πτήση, λέγοντας στο Reuters: «Δεν θα επιστρέψω στη Λευκορωσία». Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι προπονητές αποφάσισαν να αποσύρουν την Τσιμανούσκαγια από τους Αγώνες μετά από συμβουλές γιατρών σχετικά με τη «συναισθηματική και ψυχολογική κατάστασή της».

Ο επικεφαλής προπονητής στίβου της Λευκορωσίας, Γιούρι Μόισεβιτς, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως «μπορούσε να δει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτήν … Είχε απομονωθεί και δεν ήθελε να μιλήσει».

Η ΔΟΕ θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τσιμανούσκαγια, ενώ το διοικητικό όργανο των Ολυμπιακών Αγώνων ζήτησε πλήρη έκθεση από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας, είπε ο Άνταμς.

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων από δημοσιογράφους σχετικά με το τι θα έκανε η ΔΟΕ για να διασφαλίσει την προστασία άλλων αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό, ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ είπε ότι εξακολουθούν να συλλέγουν λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη.

Ένα μέλος της τοπικής κοινότητας της Λευκορωσίας, το οποίο ήταν σε επαφή με την αθλήτρια όλη τη νύχτα, δήλωσε στο Reuters ότι μετά από πολύωρες συνομιλίες με διάφορους αξιωματούχους, ζήτησε άσυλο στην Ιαπωνία.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι η αθλήτρια παρέμεινε ασφαλής, ενώ οι διοργανωτές του Τόκιο 2020 και η ΔΟΕ έλεγξαν τις προθέσεις της.

«Η Ιαπωνία συντονίζεται με τα σχετικά μέρη και συνεχίζει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Κατσουνόμπου Κάτο. Τόσο η Πολωνία όσο και η Τσεχία πρόσφεραν τη βοήθειά τους τη Δευτέρα 2 Αυγούστου.

Ο αξιωματούχος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτσιν Πρζίντακζ, έγραψε στο Twitter ότι στην Τσιμανούσκαγια «προσφέρθηκε ανθρωπιστική βίζα και είναι ελεύθερη να συνεχίσει την αθλητική καριέρα της στην Πολωνία, αν το επιλέξει».

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Πολωνίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιάκουμπ Κούλχανεκ, δήλωσε ότι θεωρεί την κατάσταση γύρω από τη Λευκορωσία σκανδαλώδη.

«Η Τσεχία είναι έτοιμη να βοηθήσει», έγραψε στο Twitter. «Της προσφέρουμε βίζα για να εισέλθει στο έδαφος, ώστε να μπορεί να υποβάλει αίτηση για διεθνή προστασία μαζί μας. Η πρεσβεία μας στο Τόκιο είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει».

Η άρνηση της Τσιμανούσκαγια να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, τόνισε τη διχόνοια στη Λευκορωσία, ένα πρώην σοβιετικό κράτος που διοικείται με σφιχτό έλεγχο από τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ είπε ότι είχε λάβει μια σειρά μέτρων εναντίον της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λευκορωσίας, μετά από πανεθνικές διαμαρτυρίες στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης