Σε παράσταση για έναν ρόλο μετέτρεψε η Δανία το παιχνίδι της με τη Ρωσία, στην αυλαία του Β’ ομίλου του Euro 2020, κατακτώντας έτσι με θριαμβευτικό τρόπο το δεύτερο εισιτήριο από το συγκεκριμένο γκρουπ, στην ισοβαθμία με την «αρκούδα» και τη Φινλανδία.

Με τη σκέψη τους και στον Κρίστιαν Έρικσεν, που τους έβλεπε από το σπίτι του, οι τυπικά φιλοξενούμενοι συνέτριψαν με 4-1 (38΄ Ντάμσγκααρντ, 59΄ Πόουλσεν, 79΄ Κρίστενσεν, 82΄ Μάελε – 70΄ πεν. Τζιούμπα) στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης τους κάκιστους Ρώσους και με την πρώτη τους νίκη στη διοργάνωση πήραν την πρόκριση στη φάση των «16», όπου θα αντιμετωπίσουν το Σάββατο 26 Ιουνίου την Ουαλία, στο Άμστερνταμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τριπλή ισοβαθμία που προέκυψε (στους 3 βαθμούς), η Δανία ήταν η καλύτερη στη διαφορά τερμάτων. Έτσι η Φινλανδία κατετάγη τρίτη και η Ρωσία τέταρτη.

Η ήττα της Φινλανδίας από το Βέλγιο στον άλλο αγώνα του Β΄ ομίλου έστειλε και την Ελβετία στα νοκ άουτ, καθώς με 4 βαθμούς είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες τέσσερις τρίτες ομάδες των ομίλων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Δανοί μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι αλλά άφηναν χώρους στους ταχύτατους Ρώσους, που απείλησαν άμεσα στο 18΄, όταν ο Γκολόβιν έκανε απίστευτη κούρσα και βγήκε απέναντι στον Σμάιχελ, ο οποίος τον νίκησε.

Προϊόντος του χρόνου οι Σκανδιναβοί βελτιώθηκαν στα μετόπισθεν, κι αφού ένας «κεραυνός» του Χόιμπιεργκ έφυγε μόλις άουτ, οι τυπικά φιλοξενούμενοι πήραν προβάδισμα με νέο ασύλληπτο σουτ, αυτή τη φορά από τον Ντάμσγκααρντ στο 38΄, που άφησε… στήλη άλατος τον Σαφόνοφ.

Παρά το υπέρ τους 1-0, οι Δανοί ήξεραν ότι χρειάζονταν κι άλλα γκολ για την περίπτωση της ισοβαθμίας με τη Φινλανδία, κι έτσι από το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου έπιασαν τον αντίπαλό τους «από τον λαιμό».

Με ακατάπαυστο τρέξιμο και ανελέητο πρέσινγκ, οι παίκτες του Χιούμλαντ δεν άφησαν τους Ρώσους να πάρουν «ανάσα» κι επιβραβεύτηκαν νωρίς: στο 59ο λεπτό από τραγικό γύρισμα του Ζόμπνιν ο Πόουλσεν σκόραρε σε άδεια εστία, κάνοντας το 2-0.

Στο 68΄, όμως, το απρόσεκτο μαρκάρισμα του Βέστεργκααρντ στον Σομπόλεφ τιμωρήθηκε με την «εσχάτη των ποινών», με τον Τζιούμπα να ευστοχεί στο 70΄ από τα 11 βήματα και να γράφει ιστορία, καθώς έφτασε τα 30 γκολ με την Εθνική κι έπιασε στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών τον Κερζακόφ.

Πάντως οι ελπίδες των Ρώσων για επιστροφή δεν κράτησαν παρά μερικά λεπτά, καθώς στο 79΄ ο Κρίστενσεν με ένα «ξερό» σουτ εκτός περιοχής έβαλε «ταφόπλακα» στις όποιες φιλοδοξίες της ομάδας του Τσερτσέσοφ, για να έρθει τρία λεπτά αργότερα ο Μάελε να σφραγίσει τον θρίαμβο των Δανών.

Κίτρινες: Ντιλέινι – Κουντριάσοφ, Ντιβέεφ

ΡΩΣΙΑ (Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ): Σαφόνοφ, Φερνάντες, Ντιβέεφ, Τζίκια, Κουντριάσοφ (68΄ Καραβάεφ), Κουζιάεφ (68΄ Μούχιν), Οζντόεφ (61΄ Ζεμαλετντίνοφ), Ζόμπνιν, Μίραντσουκ (61΄ Σομπόλεφ), Τζιούμπα, Γκολόβιν.

ΔΑΝΙΑ (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν, Κγιάερ, Βέστεργκααρντ, Βας (60΄ Λάρσεν), Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι (85΄ Γένσεν), Μάελε, Μπρέιθγουεϊτ (85΄ Κορνέλιους), Πόουλσεν (60΄ Ντόλμπεργκ), Ντάμσγκααρντ (72΄ Νόεργκαρντ).

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης