Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η μεγάλη μάχη ανάμεσα στη Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο και στη Φέγενορντ, που απόψε (22:00, ΕΡΤ1 – COSMOTE SPORT 2 HD) θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στα Τίρανα, στον «παρθενικό» τελικό της νέας διοργάνωσης της UEFA, του Εuropa Conference League.

Ο Special One έχει την ευκαιρία να οδηγήσει την ιταλική ομάδα στην κατάκτηση ενός διεθνούς τίτλου και να γίνει εκείνος ο πρώτος προπονητής που θα έχει κατακτήσει τις τρεις -τρέχουσες- διασυλλογικές διοργανώσεις της γηραιάς ηπείρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι μεγάλες ομάδες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν την τελευταία προσθήκη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις» είπε ο Πορτογάλος προπονητής, ο οποίος στοχεύει σε ένα πέμπτο ηπειρωτικό τρόπαιο μετά τα δύο του Champions League (2004 με την Πόρτο, 2010 με την Ίντερ) και τα δύο Europa League (2003 με Πόρτο, 2017 με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

«Όταν άρχισε η διοργάνωση, υπήρξαν κάποιες επικρίσεις. Ο κόσμος είδε playoffs χωρίς γερμανικές, αγγλικές ή ισπανικές ομάδες. Αλλά είδαμε ημιτελικούς με 70.000 κόσμο στη Ρώμη, γεμάτα γήπεδα στη Μασσαλία ή στο Λέστερ. Αυτή η διοργάνωση γίνεται σημαντική γιατί ομάδες σαν εμάς το παίρνουν στα σοβαρά» πρόσθεσε.

Ιταλική παρηγοριά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρόμα μπορεί να κατακτήσει στο Εuropa Conference League το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιό της μετά από δύο χαμένους τελικούς (1984 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, 1991 στο Κύπελλο UEFA), αν εξαιρέσουμε την επιτυχία το 1961 στο Κύπελλο Εκθέσεων, τον… ανεπίσημο «πρόγονο» του Europa League.

Ο Μουρίνιο μπορεί να αποκαταστήσει επίσης την εικόνα του νικητή, μετά τη… δυσάρεστη εμπειρία στην Τότεναμ, χωρίς να έχει χάσει ποτέ ευρωπαϊκό τελικό, εκτός βεβαίως από τα Σούπερ Καπ της UEFA, όπου ηττήθηκε τρεις φορές.

«Προφανώς, θα ήθελα να κερδίσω για τον εαυτό μου, αλλά ειδικά για τους οπαδούς, οι οποίοι δεν έχουν βιώσει τέτοια στιγμή για πολύ καιρό, καθώς και για τους παίκτες, για να κάνουν ένα πρώτο βήμα στην καριέρα τους. Είμαι λιγότερο εγωκεντρικός, περισσότερο άνθρωπος του συλλόγου» διαβεβαίωσε.

Η Ιταλία, η οποία οφείλει στον Πορτογάλο τον τελευταίο ευρωπαϊκό τίτλο της σε επίπεδο συλλόγων (το 2010 με την Ίντερ), υπολογίζει ξανά σε αυτόν για να τελειώσει με θετικό τρόπο μια «μαύρη» σεζόν, χωρίς ομάδα στα προημιτελικά του Champions League ή πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.

Περιέργως, η Φέγενορντ θέλει να ολοκληρώσει το ίδιο… σετ με τον Μουρίνιο, επιχειρώντας να κατακτήσει και τα τρία τρόπαια -στις τρέχουσες διοργανώσεις της UEFA- και να γίνει η πρώτη ομάδα που το καταφέρνει.

Μακρύς ο δρόμος για τα Τίρανα

Αν και η Ρόμα έδειξε ότι δεν… φείδεται προσπαθειών για να φτάσει σε αυτόν τον τελικό, με 14 ματς από το καλοκαίρι, σίγουρα κάτι παραπάνω μπορεί να πει η Φέγενορντ, που θα παίξει την Τετάρτη τον 19ο ευρωπαϊκό αγώνα της, αρχίζοντας από τους προκριματικούς γύρους τον Ιούλιο.

Οι Ολλανδοί του Άρνε Σλοτ αντιστάθηκαν στη Μαρσέιγ στον δεύτερο ημιτελικό (0-0, μετά τη νίκη με 3-2 στο πρώτο παιχνίδι), για να παραμείνουν στη διεκδίκηση του τέταρτου ευρωπαϊκού τίτλου τους, ύστερα από αυτόν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (1970) και τα δύο Κύπελλα UEFA (1974 και 2002), πρώτο όμως έπειτα από 20 χρόνια.

Εκτός από τη σταθερή οργάνωσή της και το συνεχές πρέσινγκ, η Φέγενορντ διαθέτει στις τάξεις της τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, Σιριέλ Ντέσερς (10 γκολ).

«Δεν φοβόμαστε τη Ρόμα» διαβεβαίωσε, μιλώντας στην ιστοσελίδα της UEFA, ο Βελγονιγηριανός, ο οποίος έχει γίνει ο αγαπημένος των υποστηρικτών της Φέγενορντ, έχοντας αποκτηθεί ως δανεικός από την Γκενκ.

Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο συλλόγους, οι οποίοι είναι γνωστοί για τους… φλογερούς οπαδούς τους, η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι καλή, ακόμα κι αν είναι αρκετά μικρή η χωρητικότητα του γηπέδου της National Arena στα Τίρανα (21.000 θέσεις).

Το κρίσιμο ματς για τη Φέγενορντ έρχεται χωρίς να έχει γνωρίσει ακόμα την ήττα στην πορεία της από την έναρξη της φάσης των ομίλων (8 νίκες και 4 ισοπαλίες).

Αντίθετα, η Ρόμα έχει 7 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Σε αντίθεση με τους Ρωμαίους, η ομάδα του Ρότερνταμ έχει πάει στα Τίρανα στο παρελθόν, σε έναν αγώνα χωρίς σκορ με την Παρτιζάνι, για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1991/92, στο στάδιο «Κεμάλ Στάφα», το οποίο γκρεμίστηκε για να χτιστεί η National Arena.

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Ρουμάνος Ίστβαν Κόβακς.

Οι πιθανές συνθέσεις των φιναλίστ:

Ρόμα (Ζοσέ Μουρίνιο): Ρουί Πατρίσιο, Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Ιμπάνιεζ, Κάρσντορπ, Κριστάντε, Σέρτζιο Ολιβέιρα, Πελεγκρίνι, Ζαλέβσκι, Τζανιόλο, Έιμπραχαμ

Φέγενορντ (Άρνε Σλοτ): Μπίλοου, Χεερτρούιντα, Τράουνερ, Σένεσι, Μαλάσια, Άουρσνες, Τιλ, Νέλσον, Κοκτσού, Σινιστέρα, Ντέσερς

 

Έτσι έφτασαν στον τελικό Ιταλοί και Ολλανδοί:

Ρόμα

Playoffs

Τραμπζονσπόρ-Ρόμα 1-2, 0-3

3ος ΟΜΙΛΟΣ

1η αγωνιστική – Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου

Ρόμα-ΤΣΣΚΑ Σόφιας 5-1

2η αγωνιστική – Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου

Ζόρια-Ρόμα 0-3

3η αγωνιστική – Πέμπτη 21 Οκτωβρίου

Μπόντο Γκλιμτ-Ρόμα 6-1

4η αγωνιστική – Πέμπτη 4 Νοεμβρίου

Ρόμα-Μπόντο Γκλιμτ 2-2

5η αγωνιστική – Πέμπτη 25 Νοεμβρίου

Ρόμα-Ζόρια 4-0

6η αγωνιστική – Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου

ΤΣΣΚΑ Σόφιας-Ρόμα 2-3

Φάση των «16»

Φίτεσε-Ρόμα 0-1, 1-1

Προημιτελικά

Μπόντο Γκλιμτ-Ρόμα 2-1, 0-4

Ημιτελικά

Λέστερ-Ρόμα 1-1, 0-1

 

Φέγενορντ

2oς προκριματικός γύρος

Ντρίτα-Φέγενορντ 0-0, 2-3

3ος προκριματικός γύρος

Λωζάννη-Φέγενορντ 0-3, 0-3

Playoffs

Φέγενορντ-Έλφσμποργκ 5-0, 1-3

5ος ΟΜΙΛΟΣ

1η αγωνιστική – Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου

Μακάμπι Χάιφα-Φέγενορντ 0-0

2η αγωνιστική – Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου

Φέγενορντ-Σλάβια Πράγας 2-1

3η αγωνιστική – Πέμπτη 21 Οκτωβρίου

Φέγενορντ-Ουνιόν Βερολίνου 3-1

4η αγωνιστική – Πέμπτη 4 Νοεμβρίου

Ουνιόν Βερολίνου-Φέγενορντ 1-2

5η αγωνιστική – Πέμπτη 25 Νοεμβρίου

Σλάβια Πράγας-Φέγενορντ 2-2

6η αγωνιστική – Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου

Φέγενορντ-Μακάμπι Χάιφα 2-1

Φάση των «16»

Παρτιζάν-Φέγενορντ 2-5, 1-3

Προημιτελικά

Φέγενορντ-Σλάβια Πράγας 3-3, 3-1

Ημιτελικά

Φέγενορντ-Μαρσέιγ 3-2, 0-0

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης