Σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός, αλλά και ο πολιτικός κόσμος της Πορτογαλίας, εξέφρασαν την απόλυτη στήριξη και αλληλλεγγύη τους προς τον Γαλλο-μαλέζο επιθετικό της Πόρτο, Μούσα Μαρεγκά, ο οποίος εγκατέλειψε το βράδυ της Κυριακής (16/2) τον αγωνιστικό χώρο στο 71ο λεπτό του αγώνα με την Γκιμαράες, μετά τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε από οπαδούς της γηπεδούχου Βιτόρια.

«Ο Μούσα Μαρεγκά έγινε στόχος ρατσιστικών προσβολών, για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότατες τιμωρίες» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πορτογαλικό ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ενώ η πορτογαλική Λίγκα πρόσθεσε πως «θα κάνουμε όλα όσα πρέπει, προκειμένου να διασφαλίσουμε πως αυτό το ρατσιστικό επεισόδιο δεν θα μείνει ατιμώρητο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέση για το όλο θέμα πήρε ακόμη και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα τονίζοντας πως «πρέπει να εκφράσουμε όλοι μας την απόλυτη στήριξη και την αλληλεγγύη μας προς τον Μαρεγκά, αποβάλλοντας με τον πιο σκληρό τρόπο αυτού του είδους τις συμπεριφορές», ενώ τοποθέτηση υπήρξε και από τον πρόεδρο της πορτογαλικής δημοκρατίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος προειδοποίησε για τις «δραματικές συνέπειες που θα φέρουν τέτοια ρατσιστικά και ξενοφοβικά φαινόμενα».

Σοβαρές αντιδράσεις υπήρξαν κι εκτός πορτογαλικών συνόρων, με τον πρώην Ολλανδό σούπερ σταρ, Ρουντ Γκούλιτ να τονιζει πως οι δύο ομάδες, έπρεπε να έχουν εγκαταλείψει ταυτόχρονα το γήπεδο: «Οι συμπαίκτες του θα έπρεπε να τον προστατέψουν, όπως και η αντίπαλη ομάδα, λέγοντας πως “φεύγουμε όλοι μας από το γήπεδο”. Αυτό είναι το πιο απογοητευτικό σημείο για μένα» τόνισε ο παλιός μεγάλος άσος του ολλανδικού ποδοσφαίρου και της Μίλαν από το Βερολίνο, στο περιθώριο των βραβείων «Laureus World Sports Awards».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η πορτογαλική αστυνομία ανέφερε, πως μελετά προσεκτικά οπτικοακουστικό υλικό μέσα από το στάδιο, για να αναγνωρίσει οπαδούς της Γκιμαράες που προσέβαλλαν με ρατσιστικές κραυγές τον ποδοσφαιριστή της Πόρτο.

Ο Μαρεγκά σημείωσε το βράδυ της Κυριακής το νικητήριο γκολ της Πόρτο στο 60ο λεπτό και εν συνεχεία πανηγύρισε με ένα από τα μαύρα καθίσματα του πετάχθηκαν προς το μέρος του από την κερκίδα, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα.

Ακολούθησαν ρατσιστικές κραυγές από ένα μεγάλο κομμάτι της κερκίδας προς το πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το γήπεδο στο 71′, παρά τις προσπάθειες των συμπαικτών και του προπονητή του να τον μεταπείσουν. Ο Μαρεγκά, ο οποίος είχε φορέσει τη φανέλα της Βιτόρια Γκιμαράες την περίοδο 2016-17, καθ’ οδόν για τη φυσούνα, έκανε μία άσεμνη χειρονομία προς την κερκίδα, δείχνοντας τα μεσαία δάκτυλα των χεριών του.

Το πρωί της Δευτέρας, όλος ο πορτογαλικός Τύπος καταδίκασε όσα έγιναν στο παιχνίδι, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα την απόφαση του Μαρεγκά να αποχωρήσει από το γήπεδο, ενώ η Γκιμαράες σε επίσημη ανακοίνωσή της, υπογράμμισε πως κατακρίνει «κάθε πράξη βίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας».

«Σκοτεινή» εξαίρεση αποτέλεσε η στάση του κεντρικού γκρουπ των φανατικών οπαδών της Γκιμαράες, οι οποίοι σε τοποθέτησή τους στο Facebook, ανέφεραν ειρωνικά πως «συγχαίρουμε τον μηχανισμό των μίντια γιατί είδαν ρατσιστική συμπεριφορά προς τον παίκτη κι όχι τη ρατσιστική συμπεριφορά του ίδιου του παίκτη».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης