Τέλος στη ζωή της, κάνοντας χρήση ευθανασίας, έβαλε σε ηλικία 40 ετών η Μαριέκε Βέρβουτ.

Η Bελγίδα Παραολυμπιονίκης είχε διαγνωστεί με ανίατη εκφυλιστική μυϊκή νόσο, η οποία της προκαλούσε χρόνιους, δυνατούς πόνους, κρίσεις, παράλυση στα κάτω άκρα και δεν της επέτρεπε να κοιμηθεί.      

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ευθανασία είναι νόμιμη υπό αυστηρούς όρους στο Βέλγιο και η Βέρβουτ είχε υπογράψει πριν από 11 χρόνια έγγραφα που θα της επέτρεπαν μία μέρα να τερματίσει τη ζωή της με αυτόν τον τρόπο.

Με δήλωση των αρχών της πόλης Diest, όπου διέμενε η αθλήτρια, έκανε χρήση του δικαιώματός της το βράδυ της Τρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βέρβουτ το 2016 σε συνέντευξή της στο BBC, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά με την ευθανασία, είχε δηλώσει: «Θα ξέρω πότε δεν θα αντέχω άλλο. Θα το γνωρίζω όταν έρθει η μέρα και θα είμαι έτοιμη».

Για την κατάστασή της είχε επισημάνει πως: «Μπορεί να αισθάνομαι πολύ, πολύ άσχημα. Παθαίνω επιληψία, φωνάζω από τον πόνο, χρειάζομαι πολλά παυσίπονα, όπως βάλιουμ και μορφίνη. Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν πώς είναι δυνατόν να έχω τόσο καλές επιδόσεις και να χαμογελάω με όλο τον πόνο που αντιμετωπίζω και τα φάρμακα που παίρνω. Για μένα, οι αγώνες με αναπηρικό αμαξίδιο είναι ένα είδος φαρμάκου. Δίνει μια αίσθηση ανακούφισης στους ανθρώπους».

Η Βέρβουτ είχε κερδίσει το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και άλλα δύο μετάλλια σε αυτούς στο Ρίο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης