«Είμαι περήφανος που έγινα Αμερικανός. Είναι το σπουδαιότερο έθνος στον κόσμο. Είναι η Γη των ελεύθερων και το σπίτι των γενναίων».

Aυτά είναι τα πρώτα λόγια που έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, ως Αμερικανός πολίτης πλέον, ο Ενές Καντέρ Φρίντομ (από το Freedom που σημαίνει ελευθερία), ανεβάζοντας σχετικό βίντεο από την ορκωμοσία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος σέντερ των Μπόστον Σέλτικς πήρε την αμερικανική υπηκοότητα (και το αμερικανικό διαβατήριο), επιλέγοντας να προσθέσει τη λέξη «ελευθερία» στο όνομά του.

Δηλωμένος εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έντονος επικριτής της Κίνας, ο Ενές Καντέρ γνώρισε βαριές συνέπειες για τις επικρίσεις του στον Τούρκο Πρόεδρο, όπως την αποκήρυξη από την οικογένειά του, με τον ίδιο να εκφράζει ανησυχίες για πιθανά αντίποινα εναντίον των γονιών του.

Ο Καντέρ Φρίντομ παρουσιάστηκε από το πλειοψηφούν τουρκικό κόμμα ως υποστηρικτής του Φετουλάχ Γκιουλέν, υπευθύνου -σύμφωνα με το καθεστώς- για την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από πέντε χρόνια. Από εκείνη τη στιγμή, ο αθλητής βρίσκεται στο… μικροσκόπιο, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να εκφράσει δημόσια –μιλώντας, είτε γράφοντας στα κοινωνικά δίκτυα – όλα εκείνα που πιστεύει.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το 2017 έχασε την τουρκική υπηκοότητα, αλλά ένα αίτημα έκδοσής του από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εισακούστηκε. Στην απίθανη περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία, θα οδηγούνταν σε δίκη, επειδή θεωρείται τρομοκράτης και έχει εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Πριν από μερικά χρόνια, μια άλλη κριτική του Καντέρ επικεντρώθηκε στις στρατιωτικές επιθέσεις της Τουρκίας στη Συρία, κατά των Κούρδων, αποκαλώντας τον Ερντογάν «νέο Χίτλερ».

Στο παρελθόν, μίλησε για συνεχείς απειλές θανάτου, φυλάκιση του πατέρα του, απόπειρα απαγωγής στην Ινδονησία. Τώρα δεν υπάρχει πλέον ο Ενές Καντέρ, αλλά ο Ενές Καντέρ Φρίντομ.

Επίσης, μια ανάρτησή του για το «Ελεύθερο Θιβέτ», τον περασμένο Οκτώβριο, κόστισε την απαγόρευση μετάδοσης των αγώνων των Μπόστον Σέλτικς στην κινεζική τηλεόραση για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει ήδη στην Τουρκία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης