Η γαλαξιακή συνάντηση του Μπαπέ με τον αστροναύτη της ESA!

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021, 20:09
Η γαλαξιακή συνάντηση του Μπαπέ με τον αστροναύτη της ESA!

Συνέβη κι αυτό: το EURO 2020 έγινε αφορμή για μία... γαλαξιακή συνάντηση του Κιλιάν Μπαπέ με τον συμπατριώτη του αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (European Space Agency/ESA), Τομά Πεσκέ.

Ο 43χρονος Γάλλος είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει την παρουσία των «τρικολόρ» στο EURO 2020 και, αν και απασχολημένος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Έτσι αφιέρωσε χρόνο για να συνδεθεί και να συνομιλήσει με τον αγαπημένο παίκτη του στους «μπλε», τον Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος είναι πλέον ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έχει άμεση επαφή με έναν άντρα στο διάστημα.

Ο Πεσκέ είχε μόλις 20 λεπτά για να μιλήσει στον Μπαπέ, καθώς ο Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Ευρώπη, και οι δύο τους αναφέρθηκαν στις ευθύνες τους αυτό το καλοκαίρι και τις προκλήσεις της παρακολούθησης ποδοσφαίρου στο διάστημα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα UEFA.com, που μεταφέρει τη μεταξύ τους συνομιλία, η οποία ήταν η εξής:

Mπαπέ: «Δεν μπορώ να πιστέψω στα μάτια μου! Έχω τόσες πολλές ερωτήσεις, δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Πρώτα απ' όλα, πώς νιώθεις που είσαι στο διάστημα;»

Πεσκέ: «Είναι συναρπαστικό. Μια εξάμηνη αποστολή που είχε ένα εκπληκτικό ξεκίνημα με τη μεγάλη εκτόξευση και, μετά από αυτό, είναι σαν να κάνετε μια βόλτα με roller coaster, αλλά 10.000 φορές πιο ισχυρή. Μόλις βρεθείς στο διάστημα, ξαφνικά είναι τόσο ήσυχα. Όλα απλώς αιωρούνται, όλα είναι τόσο ήρεμα, όλα είναι εύκολα. Μπορείς να ανυψώσεις πολύ βαριά φορτία, γιατί προφανώς δεν αισθάνεσαι πλέον το βάρος. Μπορείς να πετάξεις. Λοιπόν, είναι σαν όνειρο. Προφανώς, είναι όπως στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή: κάθε φορά που ονειρεύεσαι κάτι, πρέπει επίσης να κάνεις σκληρή δουλειά. Εργαζόμαστε πολύ για να ετοιμαστούμε να πάμε στο διάστημα. Είμαστε σαν εσένα. Απλά δεν σηκώνουμε τρόπαια».

Μπαπέ: «Άκουσα ότι υπάρχουν τέσσερις ή πέντε από εσάς εκεί, σωστά;»

Πεσκέ: «Τέσσερις από εμάς φύγαμε και ενωθήκαμε με τρεις συναδέλφους στο ISS. Μιλάμε καθημερινά στα Αγγλικά, αλλά επίσης μιλάμε αρκετά στα ρωσικά. Είναι σαν εσένα, σε ένα σύλλογο με τόσες πολλές εθνικότητες, πρέπει να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον».

Μπαπέ: «Πρέπει να μάθετε για τον πολιτισμό τους. Πρέπει να προσαρμοστείτε με όλους, γιατί όλοι προέρχονται από διαφορετικές περιοχές, διαφορετικές χώρες ή ακόμα και μερικές φορές από διαφορετικές ηπείρους».

Πεσκέ: «Έχουμε ήδη εδώ ένα μήνα, αλλά θα μείνουμε εδώ για έξι μήνες σε απομόνωση, μόνο εμείς, με το πλήρωμά μας. Όταν παίζεις σε μία μεγάλη διοργάνωση, είναι λίγο παρόμοιο. Εκπαιδευόμαστε στο έδαφος εκ των προτέρων. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ακραίες συνθήκες για να μάθουμε ο ένας για τον άλλον, να μάθουμε πώς σκέφτονται όλοι, ποιοι είναι οι φόβοι τους, τι τους αρέσει, πώς λειτουργούν».

Μπαπέ: «Ναι, νομίζω ότι είναι σημαντικό να δημιουργούμε πάντα ένα περιβάλλον που επιτρέπει σε όλους να ευδοκιμούν. Σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, δεν ξέρεις ποιος μπορεί να χρειαστεί κάτι και πότε. Και έτσι κερδίζεις μεγάλες διοργανώσεις».

Πεσκέ: «Αξιολογούμαστε από γιατρούς, που μας παρακολουθούν συνεχώς. Περάσαμε δεκάδες δοκιμές για να βεβαιωθούμε ότι, μόλις φτάσουμε στο διάστημα, όλα θα πάνε ομαλά. Το θεωρείς ωραίο να σε παρακολουθούν τόσο στενά;»

Μπαπέ: «Είναι πολύ ωραίο, αλλά είναι και πίεση. Είσαι πάντα φοβισμένος, πιστεύοντας ότι το μικρότερο πράγμα θα μπορούσε να σε εμποδίσει να συνεχίσεις το πάθος σου. Έχουμε μεγάλη άνεση, αλλά υπάρχει αυτό το άγχος».

Πεσκέ: «Οι σταδιοδρομίες μας είναι στο όριο, αλλά οι ζωές μας είναι επίσης, σε κάποιο βαθμό. Έχω την τάση να δουλεύω πολύ σκληρά. Αυτός είναι ο κανόνας για τους αστροναύτες, το ξέρεις; Είναι πάντα 10% ταλέντο, 50% σκληρή δουλειά και 50% επιμονή. Αλλά για άλλη μια φορά φαντάζομαι ότι είναι το ίδιο στο ποδόσφαιρο».

Μπαπέ: «Όλοι έχουμε αυτό το όνειρο όταν αρχίζουμε να παίζουμε, ότι θέλεις να γίνεις ποδοσφαιριστής, θέλεις να γίνεις πρωταγωνιστής. Αλλά μετά από αυτό, υπάρχει πολλή δουλειά, πολλές θυσίες. Υπάρχει επίσης ένα στοιχείο τύχης, να συναντήσεις τους σωστούς ανθρώπους τη σωστή στιγμή, να έχετε καλές εμφανίσεις τη σωστή στιγμή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο σε πολύ νεαρή ηλικία και οι οποίοι, δυστυχώς, δεν έγιναν ποδοσφαιριστές. Δεν είναι απλώς θέμα ταλέντου ή σκληρής δουλειάς. Χρειάζεστε επιμονή, χρειάζεστε επίσης λίγη τύχη. Στη ζωή, δημιουργείς και τη δική σου τύχη».

Πεσκέ: «Αναρωτιόμουν για τα προηγμένα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν τώρα. Οι παίκτες παρακολουθούνται με GPS, όλα υπολογίζονται, πόσο γρήγορα τρέχουν, πόση απόσταση έχουν καλύψει. Αυτό μου φαίνεται λίγο επιστημονικό. Σε ποιο βαθμό έχει γίνει αυτό σημαντικό;»

Μπαπέ: «Δεν νομίζω ότι τίποτα έχει μείνει τυχαίο στο ποδόσφαιρο σήμερα. Και είμαι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο για τέσσερα, πέντε χρόνια τώρα και έχω ήδη δει αυτήν την εξέλιξη, οπότε δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι για εκείνους που είναι μεγαλύτεροι από εμένα και έχουν περάσει περισσότερα. Αλλά έχω επίσης μια ερώτηση: τι κάνεις στο διάστημα; Έχετε κάνει ανακαλύψεις;»

Πεσκέ: «Κάνουμε ιατρική έρευνα, σχετικά με τη φυσιολογία και τα βλαστικά κύτταρα. Υπάρχει ένα φαινόμενο με το οποίο, εάν περάσεις έξι μήνες στο διάστημα, είναι σαν το σώμα σου να γερνάει κατά δέκα χρόνια: χάνεις μυς επειδή δεν τους χρησιμοποιείς, χάνεις οστική μάζα, επειδή δεν χρειάζεται να υποστηρίξεις το βάρος του σώματος. Ατροφείς λίγο. Οι επιστήμονες το λατρεύουν, επειδή βλέπουν τι συμβαίνει με τα κύτταρα, το DNA κ.λπ. και πιστεύουν ότι μπορεί να καταλάβουν ακόμη και το κλειδί για τη γήρανση. Αυτό είναι μόνο ένα θέμα, υπάρχουν πολλοί άλλα. Κάθε μέρα, κάνω τέσσερα ή πέντε διαφορετικά πειράματα».

Μπαπέ: «Αυτό είναι καλό. Πρέπει να μάθετε γρήγορα για τη γήρανση, γιατί θα γεράσω σύντομα και πρέπει να ξέρω, εντάξει;»

Πεσκέ: «Έχεις ακόμα χρόνο! Προσπάθησα να παίξω ποδόσφαιρο εδώ με τους συναδέλφους μου, αλλά το να παίζεις χωρίς βάρος ποδόσφαιρο δεν είναι καθόλου υπέροχο. Είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να παίζεις στο έδαφος. Ακόμα και να είσαι ο ζογκλέρ μηδενικής βαρύτητας είναι εντελώς άσκοπο, επειδή η μπάλα ανεβαίνει, αλλά ποτέ δεν πέφτει. Οπότε, Κιλιάν, αμφιβάλλω ότι θα ήσουν χαρούμενος εδώ».

Μπαπέ: «Το ποδόσφαιρο δεν είναι το μόνο πράγμα στη ζωή! Αλλά θα ήταν μια τρελή εμπειρία, θα ήταν απίστευτο!».

Πεσκέ: «Προσπαθούμε να παίζουμε τα Σαββατοκύριακα με τους συναδέλφους μου, θέτουμε ακόμη και στόχους, αλλά πραγματικά, δεν λειτουργεί. Εκτός από εναέριες κλωτσιές! Αλλά αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο είναι καλύτερο».

Μπαπέ: «Λοιπόν, είσαι εκεί για μια περίοδο έξι μηνών;»

Πεσκέ: «Ακριβώς. Φανταστείτε, είναι σαν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο για το οποίο δεν παίζεις αγώνες για έξι ή επτά χρόνια και στη συνέχεια, μπουμ! Παίζεις Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτή είναι η ζωή μας. Προετοιμαζόμαστε σωματικά, ψυχικά και ψυχολογικά, αλλά, στο τέλος, όλα αυτά είναι μόνο πρακτική. Τότε μένουμε στο διάστημα για έξι μήνες και μετά από αυτό, χρειάζονται άλλοι έξι μήνες για να ανακάμψουμε. Μπορεί να πας σε δύο, τρεις, ίσως τέσσερις αποστολές εάν είσαι τυχερός. Ο υπόλοιπος χρόνος αφορά την προετοιμασία πολλών πραγμάτων. Δουλεύεις πολύ, αλλά είναι κάτι πίσω από το παρασκήνιο».

Μπαπέ: «Πίσω από τα παρασκήνια, αλλά δεν μας νοιάζει όσο είμαστε παθιασμένοι. Δεν μας πειράζει να είμαστε στη σκιά όσο κάνουμε αυτό που αγαπάμε και το χαμόγελό σας μόνο αποδεικνύει ότι αγαπάς αυτό που κάνεις».

Πεσκέ: «Ήθελα απλώς να πω ότι ήταν υπέροχο για μένα. Φαίνεται ότι υπάρχουν μερικά κοινά πράγματα μεταξύ του δικού μου σύμπαντος και του δικού σας. Θα παρακολουθήσουμε το Εuro εδώ. Έχω ήδη έτοιμη την μπάλα μου! Οι συνάδελφοί μου είναι οπαδοί του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, αλλά θα εξηγήσω τους κανόνες. Καλή τύχη στην διοργάνωση, για άλλη μια φορά, χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά. Κάντε μας περήφανους! Δουλεύω πολύ για να εκπροσωπώ τη Γαλλία περήφανα και ξέρω ότι το κάνετε και εσείς».

Μπαπέ: «Ήταν πραγματικά μεγάλη χαρά, έμαθα πολλά. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Το γεγονός ότι σε βλέπω με εκπλήσσει! Αντίο Τομά!».

Πεσκέ: «Ευχαριστώ παιδιά! Τα λέμε σύντομα! Αντίο!»

Μπαπέ: «Είναι τρελό, πετάει!».

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021, 20:29