Κάτι παραπάνω από ορατός είναι ο κίνδυνος σχίσματος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς δημοσίευμα κάνει λόγο για πρόθεση περισσότερων από 12 ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών της Ευρώπης να αποχωρήσουν από τη FIFA, για να δείξουν ότι είναι απόλυτα αντίθετες με τη διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια.

Το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό πως η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με επίσημη επιστολή της, δημοσιοποίησε προς όλα τα μέλη της πως σκέφτεται την ιδέα του Βενγκέρ για την πραγματοποίηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πλήρη αντίθεση με τη γενικότερη άποψη που κυκλοφορεί και δεν θέλει να υπάρξει τέτοια ιστορική αλλαγή στην κορυφαία ποδοσφαιρική «γιορτή», η FIFA φαίνεται πως προσπαθεί να πιέσει καταστάσεις.

Το Associated Press αναφέρει πως περισσότερες από 12 ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες ευρωπαϊκών χωρών απειλούν με αποχώρηση από τη FIFA, για να δείξουν πως δεν συμφωνούν με την προοπτική διεξαγωγής της διοργάνωσης κάθε δύο χρόνια.

Αυτό επιβεβαιώνει και τις προθέσεις που είχαν εκφράσει την περασμένη εβδομάδα οι Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία και τα Νησιά Φερόε, έχοντας αναφέρει πως θα εξέταζαν κάθε πιθανή επιλογή που θα είχαν στα χέρια τους, βάσει των ηθών και των αξιών τους, κόντρα στην πρόταση του Βενγκέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, προειδοποίησε τον ομόλογό του της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία για το σχέδιο για διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου, λέγοντας ότι θα υπάρξουν «τρομερές συνέπειες» σε μια τέτοια κίνηση.

Το συμβούλιο της FIFA συνεδριάζει αργότερα σήμερα και τα σχέδια για ένα νέο διεθνές ημερολόγιο αγώνων, συμπεριλαμβανομένου ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, είναι στην ατζέντα.

Η FIFA έχει προγραμματίσει να ληφθεί απόφαση σχετικά με την πρόταση τον Δεκέμβριο και πηγές ανέφεραν ότι μπορεί να διεξαγάγει ψηφοφορία σε «παγκόσμια σύνοδο κορυφής» και των 211 ενώσεων μελών, στις 20 Δεκεμβρίου.

Μια απόφαση σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο ή σύνοδος κορυφής, με ψήφο επί των προτάσεων, θα μπορούσε να ληφθεί στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Τετάρτης, αλλά η UEFA είναι κάθετα αντίθετη στην ιδέα.

Χθες, ο Τζιάνι Ινφαντίνο συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τις 55 εθνικές ομοσπονδίες της UEFA και οι προτάσεις δέχτηκαν εκτεταμένη κριτική και απόρριψη.

Σύμφωνα με το Reuters, που φέρεται να άκουσε μια ηχογράφηση της συνάντησης, ο Αλεξάντερ Τσεφερίν προέτρεψε τον Ινφαντίνο να μην τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία τον Δεκέμβριο.

«Ζητώ σοβαρά από εσάς και τη FIFA να μην πιέσετε για ψήφο, γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για το ποδόσφαιρο γενικά», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA.

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν σοφό να πάμε σε ψηφοφορία για ένα τέτοιο θέμα. Όχι μόνο επειδή θα έχουμε σοβαρές συνέπειες αλλά και επειδή οι ενδιαφερόμενοι, όπως οι σύλλογοι και τα πρωταθλήματα, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και αυτή η ιδέα είναι επιζήμια για την ύπαρξή τους», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι από την ιταλική, τη ρουμανική, τη γερμανική, την πορτογαλική και άλλες ομοσπονδίες κατέστησαν σαφή στον Ινφαντίνο την άποψή τους ότι οι αλλαγές θα ήταν επιζήμιες για το παιχνίδι και επέκριναν επίσης τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη διαδικασία διαβούλευσης.

Ο Ραζβάν Μπουρλεάνου, πρόεδρος της ρουμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, υπενθύμισε στον Τζιάνι Ινφαντίνο ότι η ομοσπονδία του του ήταν μία από τις ευρωπαϊκές που τον υποστήριξαν στην εκλογή του ως προέδρου της FIFA.

«Σας εμπιστευτήκαμε για τη δημιουργία μιας οργάνωσης που υπερβαίνει τις διαιρέσεις και δημιουργεί ενότητα», είπε προτού υποστηρίξει ότι η ψηφοφορία του Δεκεμβρίου θα προκαλέσει διχασμό.

«Θα ήταν μια ψηφοφορία που θα θέσει την Ευρώπη ενάντια στην Αφρική και την ποδοσφαιρική ένωση της Καραϊβικής», είπε.

Προειδοποίηση Τσεφερίν σε Ινφαντίνο: «Θα είναι τρομερές οι συνέπειες»

Ο Τιάγκο Κραβέιρο, διευθύνων σύμβουλος της πορτογαλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, είπε ότι μια καλύτερη ιδέα θα ήταν ένα επιπλέον Παγκόσμιο Κύπελλο να περιλαμβάνει μόνο ομάδες που δεν είχαν προκριθεί στην προηγούμενη διοργάνωση.

«Κρατάτε τον λόγο σας ότι η FIFA θα προχωρήσει σε αυτό το έργο μόνο εάν δεν βλάψει κανέναν;», ρώτησε τον Ινφαντίνο.

Ο Ινφαντίνο είπε ότι αυτή η ιδέα θα εξεταστεί.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο. Δεν θα προχωρήσουμε σε καμία πρόταση, εάν κάποιος ζημιωθεί. Χαιρετίζω την ιδέα του Τιάγκο – αυτό είναι κάτι που θα μελετηθεί και σίγουρα κάτι το οποίο πρέπει να κάνουμε», είπε ο Ελβετοϊταλός.

«Ο ρόλος μου ως προέδρου της FIFA είναι να διευκολύνει τον διάλογο, να διευκολύνει τις προτάσεις. Δεν είμαι εγώ που αποφασίζω – αυτοί που αποφασίζουν θα είστε εσείς».

Ο Ινφαντίνο πρόσθεσε: «Η πόρτα είναι ανοιχτή για να παρουσιαστούν και άλλες προτάσεις» σχετικά με το μέλλον του παιχνιδιού και των διοργανώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης