Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένουν οι λάτρεις του ποδοσφαιρου τη μητέρα των μαχών του λατινοαμερικάνικου (και όχι μόνο) ποδοσφαιρου.

Στις 03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, ώρα Ελλάδας (ΟPEN TV) η «οικοδέσποινα» Βραζιλία και η Αργεντινή θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον τελικό του Copa America, σε μία μονομαχία που θα διεξαχθεί στο «Μαρακανά» και κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για έναν αγώνας δύο χωρών που μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν «παράγει» τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με την πρώτη τους συνάντηση να χρονολογείται από το 1914.

Τελικός Νο 11

Μετά από 120 λεπτά… ταλαιπωρίας, η Αργεντινή νίκησε την Κολομβία στα πέναλτι για να φτάσει στον τελικό, ενώ η Βραζιλία, μία ημέρα νωρίτερα, είχε νικήσει -δύσκολα (1-0)- το Περού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι οι δύο ομάδες έφτασαν στον 11ο μεταξύ τους τελικό στο Copa America, αλλά πρώτο μεταξύ Νεϊμάρ και Μέσι.

Κι αν αυτό δεν κάνει εντύπωση, υπάρχει κάτι που κάνει αυτή την αναμέτρηση των δύο πρώην συμπαικτών στην Μπαρτσελόνα ακόμη πιο συναρπαστική: για τον νικητή θα είναι ο πρώτος θρίαμβος στο Copa America της καριέρας του, καθώς και το πρώτο σημαντικό τρόπαιο, εκτός συλλόγων.

Ο Αργεντινός κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο U20 το 2005 και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008, ενώ ο Βραζιλιάνος πέτυχε τα ίδια αποτελέσματα το 2011 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, αντίστοιχα.

Ωστόσο, ενώ ο Νεϊμάρ, ο οποίος δεν ήταν παρών το 2019, όταν η «σελεσάο» επέστρεψε στην κορυφή της ηπείρου μετά από 12 χρόνια, μπορεί να… υπερηφανεύεται για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2013, η σχέση του Μέσι με την εθνική ομάδα χαρακτηρίζεται από συνεχείς απογοητεύσεις και πολλές δεύτερες θέσεις: η πρώτη στο Copa America του 2007 εναντίον της Βραζιλίας, μετά η τρομερή τριετής περίοδος 2014-2016, όπου η Αργεντινή απέκτησε τρεις διαδοχικές δεύτερες θέσεις, η πρώτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο και οι άλλες σε δύο συνεχόμενα Copa America.

Η μόνη φορά που η Βραζιλία δεν κατάφερε να κερδίσει στο Copa America 2020 (σ.σ. του 2021 λόγω Covid-19) που αυτή φιλοξένησε, μετά την άρνηση της Κολομβίας (λόγω ταραχών) και της Αργεντινής (λόγω Covid-19), είναι όταν ο Νεϊμάρ ξεκουράστηκε στην ισοπαλία 1-1 με τον Ισημερινό.

Αυτό είναι ένα σημαντικό στάδιο στον δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, το οποίο μοιάζει να είναι η καθοριστική στιγμή της διεθνούς καριέρας του Νεϊμάρ.

Μέσι, να η ευκαιρία…

Αν όμως διακυβεύονται πολλά για τον Νεϊμάρ, για τον Μέσι διακυβεύονται πολλά περισσότερο.

Ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα γιόρτασε τα 34α γενέθλιά του κατά τη διάρκεια του τουρνουά και έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να πανηγυρίσει έναν τίτλο με την «μπιανκοσελέστε».

Ο Μέσι είναι σε εξαιρετική φόρμα, ενώ εμφανίζεται πλήρως ενσωματωμένος στην ομάδα, τόσο από άποψη ποδοσφαίρου όσο και από ανθρώπινη έννοια, έχοντας συμμετοχή και στα 11 γκολ που σημείωσε η Αργεντινή στο τουρνουά (πέτυχε τέσσερα από αυτά).

Η Αργεντινή είναι αήττητη σε 19 παιχνίδια και το τελευταίο χαμένο της παιχνίδι ήταν πριν δύο χρόνια από τη Βραζιλί στους ημιτελικούς του Copa America 2019. Τότευπήρξε κάποια διαμάχη σχετικά με τον διαιτητή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν εντελώς προβλέψιμο (2-0).

Η Βραζιλία, ως οικοδέσποινα και πρωταθλήτρια, δεν έχει χάσει από τότε που η Αργεντινή τους νίκησε (1-0) σε φιλικό τον Νοέμβριο του 2019.

Τώρα σίγουρα η Αργεντινή είναι πολύ περισσότερο ομάδα. Το… χάσμα μεταξύ των δύο ομάδων έχει μειωθεί. Στην βελτίωση της Αργεντινής, η Βραζιλία εξακολουθεί να φαίνεται να έχει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επίθεσης και άμυνας.

Θα είναι ο 29ος τελικός για την Αργεντινή (14 νίκες) και ο 21ος για τη Βραζιλία (9 νίκες). Ο τελευταίος τελικός του Copa America μεταξύ των δύο χωρών ήταν το 2007 στη Βενεζουέλα, με τη «σελεσάο» τότε να επικρατεί με το εμφατικό 3-0.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης