Ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό, στη φάση των «32» του περσινού Europa League, «στοιχειώνει» ακόμη τον Μίκελ Αρτέτα και την Άρσεναλ. Αυτό προκύπτει από τις -επανειλημμένες- αναφορές του Ισπανού τεχνικού στα περσινά παιχνίδια των δύο ομάδων και ειδικά τη δραματική ρεβάνς του «Emirates», κατά τη συνέντευξη Τύπου εν όψει της αναμέτρησης των δύο ομάδων στο Φάληρο (11/3, 22:00, COSMOTE SPORT 2 HD), αυτή τη φορά για τη φάση των «16» της ίδιας διοργάνωσης.

Ο τεχνικός της αγγλικής ομάδας δεν έκρυψε τη διάθεση «εκδίκησης» για τον περσινό αποκλεισμό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η φετινή Άρσεναλ είναι καλύτερη. Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι «ερυθρόλευκοι», ενώ έκανε ειδική αναφορά και στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, που αποχώρησε από την ομάδα του Λονδίνου τον Ιανουάριο και τώρα θα βρεθεί απέναντί της με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αρτέτα ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στα περσινά παιχνίδια των δύο ομάδων: «Προφανώς ήταν πολύ δύσκολο να το καταπιούμε. Μετά από όσα κάναμε στα δύο παιχνίδια, το να χάσουμε με αυτό τον τρόπο και με την ευκαιρία του Ομπαμεγιάνγκ στο τέλος, ήταν πραγματικά σκληρό. Αλλά προχωρήσαμε μπροστά. Νομίζω ότι είμαστε καλύτερη ομάδα σε σχέση με πέρυσι. Κοιτώντας πίσω σε εκείνα τα δύο παιχνίδια και στο πώς παίζουμε τώρα, θεωρώ ότι έχουμε προχωρήσει πολύ. Έχουν κι αυτοί κάποιους διαφορετικούς παίκτες, αλλά η δομή τους είναι παρόμοια με την περσινή. Πάνε πολύ καλά, μετείχαν στο Champions League και έπαιξαν δύο πολύ καλούς αγώνες απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι. Θα είναι πολύ δυνατός αντίπαλος».

Ο Ισπανός δέχθηκε κι άλλες ερωτήσεις αναφορικά με τους περσινούς αγώνες με τον Ολυμπιακό και είπε μεταξύ άλλων: «Έπρεπε να “χωνέψουμε” την απογοήτευση και χρειάστηκε κάποιος χρόνος, γιατί είχαμε μεγάλη πίστη και ενθουσιασμό για την (σ.σ. περσινή) διοργάνωση και αποκλειστήκαμε. Μας άδειασε συναισθηματικά, γιατί ήταν ένα “rollercoaster” που θα μπορούσε να τελειώσει όμορφα, αλλά τελείωσε πολύ σκληρά για εμάς. Νομίζω ότι συναισθηματικά χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να ανέβει η ομάδα και κάποια άτομα, γιατί πόνεσε πραγματικά. Τώρα έχουμε άλλη μία ευκαιρία. Αυτή είναι η ομορφιά του παιχνιδιού. Είναι ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, αλλά η πραγματικότητα είναι η ίδια, πρέπει να τους νικήσουμε δύο φορές και να είμαστε καλύτεροι από αυτούς για να προκριθούμε».

Ο Αρτέτα δεν απεμπόλησε την ετικέτα του φαβορί, την οποία χαρακτήρισε «συνδεδεμένη με το σύλλογό μας». Έσπευσε να προσθέσει όμως πως «η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να τους υποτιμήσουμε. Προέρχονται από το Champions League. Είναι μία ομάδα συνηθισμένη να παίζει σε αυτές τις διοργανώσεις και πέρυσι μας νίκησαν. Δεν έχει σημασία ο τρόπος, μας νίκησαν πέρυσι και τώρα πρέπει να είμαστε καλύτεροι για να τους νικήσουμε εμείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το γεγονός ότι ακολουθεί το ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου με την Τότεναμ, ο Αρτέτα είπε: «Έχουμε μία τεράστια εβδομάδα, με τέσσερα παιχνίδια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να διαχειριστούμε την ομάδα, αλλά προφανώς το βασικό παιχνίδι είναι το αυριανό και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε. Το αυριανό παιχνίδι θα μας βοηθήσει για την Κυριακή και για την επόμενη εβδομάδα».

Για το αν το Europa League είναι ο καλύτερος δρόμος για να επιστρέψει η Άρσεναλ στο Champions League ανέφερε: «Υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε και στις δύο διοργανώσεις. Πρέπει να φτάσουμε πολύ μακριά για να μπούμε στο Champions League μέσω του Europa League, το ίδιο ισχύει και για την Premier League. Οι βαθμοί που χάσαμε στα εκτός έδρας παιχνίδια με Γουλβς, Άστον Βίλα και Μπέρνλι κατά κάποιον τρόπο συνοψίζουν τη φετινή μας σεζόν. Θα έπρεπε να πάρουμε πολλά περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια και τότε θα βρισκόμασταν σε διαφορετική θέση. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στο τέλος, δεν βρίσκουμε τρόπο να νικήσουμε. Πρέπει να μάθουμε να νικάμε και να είμαστε σταθεροί στις νίκες κάθε τρεις ημέρες, όταν αποδίδουμε έτσι. Αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να βελτιώσουμε».

Για το πόσο μεγάλο πλήγμα θα είναι αν η Αρσεναλ δεν παίζει του χρόνου στην Ευρώπη: «Δεν θέλω καν να το σκέφτομαι, είμαι πάντα πολύ θετικός. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος κι αυτό που χρειαζόμαστε είναι να κάνουμε 4-5 νίκες στη σειρά. Αν τα καταφέρουμε, τα πράγματα σε 2-3 εβδομάδες θα μοιάζουν πολύ διαφορετικά. Αν όχι, προφανώς δεν έχουμε καμία τύχη, γιατί όταν είχαμε την ευκαιρία να το κάνουμε δεν το κάναμε».

Για την κατάσταση του τραυματία Εμάιλ Σμιθ Ρόου: «Είναι κοντά στην επιστροφή του. Θα προπονηθεί κανονικά σήμερα και θα δούμε αν μπορεί να συμμετάσχει στον αυριανό αγώνα. Θα ξέρουμε μετά την προπόνηση».

Για τον Μάρτιν Όντεγκααρντ: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτόν. Νομίζω ότι έχει προσαρμοστεί πολύ-πολύ γρήγορα στην ομάδα και σε αυτά που ζητάμε από τους παίκτες. Η συμπεριφορά του, η νοοτροπία και η εργατικότητά του είναι φαινόμενο. Είχε καλύτερες στιγμές από άλλους για να μας προσφέρει την ιδιαίτερη ποιότητα που διαθέτει, αλλά γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτόν».

Για τα λάθη που κάνουν οι παίκτες του σε κρίσιμες στιγμές: «Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ πιο ήρεμοι και σίγουροι. Πρέπει να διαχειριζόμαστε πολύ καλύτερα κάποιες καταστάσεις και αυτό έρχεται με την ωριμότητα και τη μάθηση, ώστε από κάθε λάθος να μαθαίνεις και να μην το ξανακάνει ο ίδιος παίκτης, αλλά μετά συμβαίνει κάτι με έναν άλλο παίκτη. Το θετικό είναι ότι είναι στο δικό μας έλεγχο, δεν είναι κάτι που κάνουν οι αντίπαλοι κι εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Είναι πιο εύκολο να το διορθώσουμε, αλλά πρέπει να το διορθώσουμε γρήγορα, γιατί οι διαφορές είναι μικρές και κινδυνεύουμε να χάνουμε βαθμούς συνέχεια».

Τέλος, ο Αρτέτα μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο: «Ο “Πάπα” είναι πολύ καλός χαρακτήρας και πολύ δημοφιλής εδώ. Τον συμπαθούσαν και τον αγαπούσαν όλοι και ήταν χαρά να δουλεύω μαζί του. Είναι σπουδαίος επαγγελματίας και ξέρει τι προσπαθούμε να κάνουμε, αλλά δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Είμαι σίγουρος ότι θα προσπαθήσει για το καλύτερο, το ίδιο κι εμείς».

Τους ποδοσφαιριστές της Άρσεναλ εκπροσώπησε στη συνέντευξη Τύπου ο Τόμας Παρτέι, ο οποίος στάθηκε στη δική του προσπάθεια να προσαρμοστεί στη νέα ομάδα του και το πόσο πίσω τον πήγαν οι τραυματισμοί: «Ήταν δύσκολο να μάθω πώς παίζει η ομάδα και νομίζω ότι οι τραυματισμοί είναι μέρος της προσαρμογής. Ο κόσμος έχει την άποψή του, αλλά εξαρτάται από εμένα και το πώς θα προσαρμοστώ στην κατάσταση που βρίσκομαι. Είναι μέρος του παιχνιδιού, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τραυματιστείς. Κάνω τη δουλειά μου και προσπαθώ να είμαι έτοιμος να παίξω σε κάθε αγώνα. Είχα κάποια ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με τη Γουλβς, που ήμουν στο 100% και έδειξα τι μπορώ να κάνω. Λόγω λιγότερων αγώνων και λιγότερων προπονήσεων, πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω και να επιστρέψω σε αυτό το επίπεδο απόδοσης. Μόλις αρχίζω να συνηθίζω το πώς παίζουν οι συμπαίκτες μου και πώς είναι η Premier League και με τον καιρό όλα θα πάνε καλά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης