Euro 2020: Το ντεμπούτο του VAR σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021, 19:19
Euro 2020: Το ντεμπούτο του VAR σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Ο διαιτητής βάζει το χέρι του στο ακουστικό του, σχεδιάζει ένα εικονικό ορθογώνιο με τα δάκτυλά του και περπατά προς την οθόνη ελέγχου, ενώ η λέξη VAR εμφανίζεται στις γιγαντιαίες οθόνες.

Μία σκηνή γνώριμη στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αλλά άγνωστη σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, δεδομένου ότι η βοήθεια της τεχνολογίας, θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά σε EURO, στην διοργάνωση που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιουνίου.

Ο Ifab, ο φορέας που είναι υπεύθυνος για τους νόμους του παιχνιδιού, τον Μάρτιο του 2016 συμφώνησε για μια πειραματική φάση της χρήσης βοήθειας βίντεο στη διαιτησία. Από την αγωνιστική περίοδο 2017-2018, το VAR εισήχθη στη Serie A και στην Bundesliga και τον επόμενο χρόνο, στα γαλλικά και στα ισπανικά πρωταθλήματα, ενώ το 2019 εφαρμόσθηκε και στην Premier League.

Σε διεθνές επίπεδο, η FIFA, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του συστήματος από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, που φιλοξενήθηκε στην Ρωσία.

«Πρόκειται για την αποφυγή μεγάλων και προφανών σφαλμάτων, όχι για μία νέα μορφή διαιτησίας, με την βοήθεια της τεχνολογίας. Ο στόχος δεν ήταν ποτέ να επαληθευτεί κάθε μικρό περιστατικό και θα υπάρχουν πάντα περιπτώσεις όπου είναι δυνατές διαφορετικές απόψεις», δήλωνε τότε, ο Πιερλουίτζι Κολίνα, πρόεδρος της επιτροπής διαιτητών της FIFA.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, υποστήριζε πως «Είναι πολύ νωρίς. Σε αυτό το θέμα, είμαι λίγο συντηρητικός. Ο διαιτητής πρέπει να παραμείνει ο δικαστής, διαφορετικά, είναι σαν να ήταν ένα ρομπότ που αποφάσισε».

Ωστόσο, η UEFA επέλεξε να ακολουθήσει τον... δρόμο του VAR, με την εφαρμογή του στο Champions League τον Φεβρουάριο του 2019 και στην συνέχεια, αυτό το καλοκαίρι, στο EURO 2020.

Ο στόχος που τέθηκε κατά την έναρξη εφαρμογής του VAR, ήταν αυτός της «ελάχιστης παρέμβασης για το μέγιστο όφελος». Η UEFA υπενθύμισε την Δευτέρα (7/6), πως οι βοηθοί βίντεο πρέπει να παρεμβαίνουν μόνο «όταν ένας διαιτητής κάνει ένα σαφές και προφανές σφάλμα ή σε περίπτωση μη αντίληψης ενός σημαντικού συμβάντος».

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο, το VAR αφορά μόνο τέσσερα σενάρια που ενδέχεται να αλλάξουν την πορεία ενός αγώνα:

-επαλήθευση σε περίπτωση γκολ (επικυρωμένου ή μη)

-επαλήθευση σε περίπτωση φάουλ (είτε υπάρχει σφύριγμα, είτε όχι)

-επαλήθευση σε περίπτωση άμεσης κόκκινης κάρτας (είτε έχει επιβληθεί, είτε όχι)

-επαλήθευση της ταυτότητας ενός παίκτη υπό ποινή.

Η προβολή των εικόνων, μπορεί να ζητηθεί από τον κεντρικό διαιτητή ή -και αυτή είναι η πιο συχνή περίπτωση-, με πρωτοβουλία των βοηθών βίντεο. Ο έλεγχος μπορεί να σχετίζεται με ολόκληρη την φάση επίθεσης, που οδηγεί στο συμβάν, κάτι που σημαίνει ότι ένα γκολ, μπορεί, για παράδειγμα, να ακυρωθεί για φάουλ που διαπράχθηκε πολύ νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι βοηθοί βίντεο δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση, η οποία πάντα εναπόκειται στον κεντρικό διαιτητή.

Κατά την διάρκεια του EURO 2020, εκτός από τις 18 ομάδες διαιτητών, 22 διαιτητές θα είναι υπεύθυνοι για το VAR. Ολόκληρη η ομάδα βοηθών βίντεο θα βρίσκεται στην έδρα της UEFA, την πόλη Νιόν της Ελβετίας, όπου έχουν δημιουργηθεί δύο «VAR-Rooms».

Οι ομάδες VAR, αποτελούνται από έναν κύριο διαιτητή βίντεο (τον VAR), ο οποίος έρχεται σε επαφή με το κέντρο και υποστηρίζεται από δύο βοηθούς (AVAR), ένας εκ των οποίων είναι ειδικά υπεύθυνος για το οφσάιντ.

Αυτή η ομάδα, συνοδεύεται από τρεις τεχνικούς βίντεο και έναν επιπλέον βοηθό, υπεύθυνο για το συντονισμό του έργου ολόκληρης της ομάδας.

«Είμαστε πολύ άνετοι με αυτό το κεντρικό σύστημα στην Νιόν και όλες οι δοκιμές ήταν πολύ θετικές. Είμαστε σίγουροι ότι το VAR θα είναι πολύ χρήσιμο κατά την διάρκεια αυτού του EURO και πιστεύουμε ότι έχουμε το καλύτερο VAR στον κόσμο», δήλωσε ο Ιταλός επικεφαλής διαιτητών της UEFA, Ρομπέρτο Ροζέτι και πρόσθεσε: «Ο στόχος είναι να είναι προσεκτικοί, σαφείς και να δείχνουν συνέπεια και ομοιομορφία στις παρεμβάσεις τους».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021, 19:23