«Εκσυγχρονίζουμε και ενισχύουμε το πρόγραμμα άθλησης για όλους» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κατά την παρουσίαση της τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Ειδικότερα ανέφερε πως «σε συνεργασία με τους ΟΤΑ δίνουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους για άθληση ενώ αναπτύσσουμε ειδικά προγράμματα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι, οι έγκυες, οι Ρομά, οι φυλακισμένοι. Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ ενισχύσαμε το προσωπικό των ΟΤΑ με γυμναστές για την ανάπτυξη και άλλων προγραμμάτων άθλησης για όλους. Σε συνεργασία, επίσης, με το υπουργείο Εσωτερικών κατασκευάζουμε νέες ή βελτιώνουμε και εκσυγχρονίζουμε υφιστάμενες αθλητικές υποδομές, προϋπολογισμού πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό έργο με εθνική, βαλκανική και πανευρωπαϊκή διάσταση -όπως είπε- που θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τον Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών και πρόκειται για την κατασκευή του πρώτου στην Ελλάδα Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου. «Έως τέλος του μήνα ολοκληρώνονται οι μελέτες αυτού του πολύ σημαντικού και εμβληματικού έργου για την κυβερνητική μας πολιτική» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του ντόπινγκ είπε πως «υλοποιούμε τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης μέσω της θέσπισης και εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης αθλητικών ομοσπονδιών ΧΙΛΩΝ, με ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των ομοσπονδιών με απολύτως μετρήσιμους δείκτες, που αποτυπώνει δεδομένα για τις πλήρεις δραστηριότητες που αναπτύσσουν».

Προσέθεσε, επίσης, πως «δημιουργούμε το Πρόγραμμα “Ζήσε Αθλητικά”, ένα πρωτοποριακό τριετές πρόγραμμα με αποστολή την προώθηση του αθλητικού ιδεώδους και του αθλητικού ήθους ως προτύπου της καθημερινής ζωής, όπου συμμετέχουν ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και δημοφιλείς αθλητές και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων και ιδίως των νεότερων γενεών στις αξίες του αθλητισμού και του εθελοντισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός αναφερόμενος στις εκλογές στις ομοσπονδίες τόνισε πως «εμείς υπηρετούμε τον αθλητή και όχι τις ισόβιες διοικήσεις», επισημαίνοντας ότι «αυτή τη διάταξη την καταψήφισαν κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα και το ΜέΡΑ25- που η εισηγήτρια τότε του ΜέΡΑ25, η κυρία Σοφία Σακοράφα, απ’ ό,τι μαθαίνω ενδιαφέρεται να είναι και υποψήφια στο ΣΕΓΑΣ». «Με τι πρόσωπο θα αντικρίσει τους αθλητές όταν καταψήφισε σε αυτήν την αίθουσα το δικαίωμα των αθλητών να εκπροσωπούνται και να έχουν δικαίωμα ψήφου στις διοικήσεις των ομοσπονδιών; Να τελειώνουμε με την υποκρισία», προσέθεσε.

Σχετικά με τη σημερινή τροπολογία ο υφυπουργός εξήγησε ότι αυτή έχει τρεις διατάξεις: Η πρώτη αφορά τις παροχές σε διακρινόμενους αθλητές, τα γνωστά πριμ. Σκοπός της προκειμένης διευκρίνισης είναι, όπως ανάφερε, «η αποφυγή ερμηνευτικών προσεγγίσεων που οδηγούν σε αποκλεισμό, όπως συνέβαινε έως σήμερα, από την παροχή επιβραβεύσεων, κατ’ επέκταση σε άνιση, αλλά και άδικη μεταχείριση αθλητών και αθλητριών με κορυφαίες διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις κλειστού στίβου και σε διεθνείς κολυμβητικούς αγώνες που διεξάγονται σε πισίνες μήκους είκοσι πέντε μέτρων». Εξήγησε πως «αυτό συνέβαινε κατά τα τελευταία χρόνια από μια λανθασμένη ερμηνευτική προσέγγιση που επικράτησε στη διοικητική πρακτική της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το 2016, αλλάζοντας άρδην την έως τότε ακολουθούμενη ερμηνεία και εφαρμογή των ίδιων ακριβώς διατάξεων από τη διοίκηση. Αποτέλεσμα ήταν να στερούνται υψηλού επιπέδου αθλητές και αθλήτριες των κινήτρων για διάκριση σε διεθνούς εμβέλειας αγώνες»

Αναφορικά με τα πριμ των αθλητών, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε «η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε δαπανήσει αλλού τα θεσμοθετημένα πριμ του 2017, τα οποία ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, και δεν είχε αποδώσει στους αθλητές ως όφειλε» και τόνισε: «Εμείς εξασφαλίσαμε το ποσό αυτό καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού μας και θα καταβληθούν τις επόμενες εβδομάδες στους δικαιούχους αθλητές».

Για τη δεύτερη διάταξη της τροπολογίας, ο υφυπουργός είπε ότι «παρατείνεται για το χρονικό διάστημα έως την 31.3.2021 η θητεία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού» και προσέθεσε: «Η εν λόγω εκ νέου παράταση κρίνεται αναγκαία διότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία επεξεργασίας των φακέλων για τη χορήγηση των πιστοποιητικών του άρθρου 77Α του ν.2725/1999 λόγω της καθυστέρησης έναρξης των πρωταθλημάτων εξαιτίας της πανδημίας COVID19. Και όλα αυτά ενόψει επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας με την οποία θα ρυθμίζεται η αναδιοργάνωση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και θα καθορίζεται το νομικό πλαίσιο στελέχωσης και λειτουργίας της. Επαναλαμβάνω για όσους δεν κατάλαβαν, είμαστε στην τελική ευθεία για νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού που θα δημιουργεί νέο, σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας αυτής της Επιτροπής. Το είχα ήδη ανακοινώσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου που συζητήτουσαμε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα τον ν.4726. Το επαναλαμβάνω και σήμερα για όσους βιάστηκαν να ρίξουν δηλητήριο με την πένα τους και με τις βαρύγδουπες δηλώσεις τους στα μέσα που εργάζονται. Είναι αυτοί που ανακάλυπταν σκάνδαλα και ανασχηματισμούς καθημερινά πριν μερικούς μήνες. Η αξιοπιστία τους είναι στο ναδίρ».

Για την τρίτη διάταξη της τροπολογίας, ο υφυπουργός ανέφερε πως «για λόγους ταχύτητας, ευελιξίας, αλλά φυσικά και αποφυγής συνάθροισης και συνωστισμού μεγάλου αριθμού φυσικών προσώπων σε έναν χώρο ορίζεται ότι οι αποφάσεις περί τροποποίησης του ειδικού κανονισμού εγγραφών και μεταγραφών αθλητών θα λαμβάνονται αντιστοίχως και κατά περίπτωση από τα οικεία διοικητικά συμβούλια». «Δεν θα εγκρίνονται ούτε θα επικυρώνονται από τη γενική συνέλευση κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης καταστατικής ή κανονιστικής ρύθμισης. Αυτό γίνεται ώστε να καταστεί εφικτή η αναγκαία προσαρμογή στις αλλαγές που επήλθαν στο άρθρο 33 του ν.2725/1999 με το άρθρο 12 του ν.4726/2020, δηλαδή έγκρισης του αγωνιστικού αθλητικού προγράμματός τους για την αγωνιστική περίοδο του 2020-2021 καθώς και έγκρισης των απολογισμών για το έτος του 2019 και των προϋπολογισμών για το έτος 2021 των αθλητικών φορέων, σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών» σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης