Απαντήσεις σε κάποια από τα θέματα που τέθηκαν από τους εισηγητές της αντιπολίτευσης έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη δευτερολογία του, με την οποία ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο, με ισχύ από 01/01/2021, Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την αλληλογραφία μεταξύ του προκατόχου του, Γιώργου Βασιλειάδη, και του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ, με τις συστάσεις και τις προειδοποιήσεις του WADA προς την ελληνική πλευρά, που οδήγησαν τελικά στην άρση της διαπίστευσης του εργαστηρίου αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον λόγο που επιλέχθηκε η συνεργασία με το Κατάρ, όπου αποστέλλονται τα δείγματα των ελέγχων ντόπινγκ για όσο καιρό δεν υπάρχει διαπιστευμένο εργαστήριο στην Ελλάδα, ο κ. Αυγενάκης εξήγησε ότι η χώρα αυτή επελέγη «αφενός γιατί η οικονομική προσφορά ήταν πιο συμφέρουσα ακόμη κι από όταν οι έλεγχοι γίνονταν στο εργαστήριο του ΟΑΚΑ, αφετέρου γιατί επιστημονικός διευθυντής στο Κατάρ είναι ο Νο 1 Έλληνας επιστήμονας, ο κ. Γεωργακόπουλος». Πρόσθεσε δε ότι η συνεργασία με το Κατάρ δεν είναι αποκλειστική, καθώς τα δείγματα αίματος στέλνονται στο εργαστήριο της Κολωνίας, ενώ υπάρχει συνεργασία και με την Αυστρία.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε ακόμη στην ικανοποίηση ενός «πάγιου αιτήματος της αθλητικής οικογένειας», με τη χρηματοδότηση του αθλητισμού από τη φορολόγηση των νόμιμων στοιχηματικών εταιρειών, αλλά και στα φορολογικά κίνητρα για χορηγίες, με στόχο «τη σύνδεση του αθλητικού οικοδομήματος με την ελεύθερη αγορά», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το σταδιακό «άνοιγμα» του αθλητισμού, ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε για την ανιδιοτελή προσφορά τους τα μέλη της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ και τόνισε ότι και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, στην προ ημερών συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξυπηρέτηση των αθλητών των Ολυμπιακών ομάδων, εν μέσω πανδημίας. «Τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται με ελάχιστες εξαιρέσεις και στον οργανωμένο αθλητισμό έχουμε ελάχιστα κρούσματα» υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, αναφερόμενος και πάλι στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών που ολοκληρώθηκαν χθες (πλην των περιπτώσεων όπου έχουν διοριστεί προσωρινές διοικήσεις από τη Δικαιοσύνη ή τις αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες), ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ολοκληρώθηκε μία εκλογική διαδικασία με απόλυτη διαφάνεια και με υψηλότατο βαθμό ανανέωσης.

Οι νέες διοικήσεις θα αποτελέσουν καθαρό οξυγόνο στον οργανισμό των αθλητικών ομοσπονδιών. Θα συνεργαστούμε και με αυτούς που πολιτικά είχαμε διαφωνήσει. Είναι υποχρέωσή μας να συνεργαστούμε με τους πάντες, ιδιαίτερα τώρα, που απομένουν λίγοι μήνες μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης