Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Αλληλοσυγκρουόμενες ήταν οι απόψεις που εκφράσθηκαν σε ακρόαση στην Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με το εάν αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία πρέπει να αποκλειστούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της Συνέλευσης στο Στρασβούργο, παρακολούθησαν αρκετοί υπουργοί, κορυφαία στελέχη αθλητικών φορέων, αθλητές, εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτές, καθώς και εκπροσώποι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ)., προκειμένου να υπάρξει απόφαση για το θέμα.

Ξεχώρισε η τοποθέτηση της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ, στον τομέα των Πολιτιστικών Δικαιωμάτων, Αλεξάνδρας Ξανθάκη, που υποστήριξε ότι, η γενική απαγόρευση σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, με βάση μόνο την εθνικότητα τους, «παραβιάζει τις αρχές της καθολικότητας και της μη διάκρισης. » και υπονομεύει την ειρήνη.

«Μια τέτοια απαγόρευση συγχέει τις συμπεριφορές των κρατών με τη συμπεριφορά των ατόμων», είπε. «Η τιμωρία ατόμων αποκλειστικά βάσει της εθνικότητάς τους για τις αποτρόπαιες πράξεις ηγετών, επί των οποίων δεν έχουν κανέναν έλεγχο, υπονομεύει αυτή τη διάκριση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας Andriy Chesnokov, μιλώντας διαδικτυακά από το Κίεβο, είπε ότι η χώρα του έχει την αμετάβλητη άποψη ότι όσο συνεχίζεται η επιθετικότητα της Ρωσίας, οι εκπρόσωποι των επιτιθέμενων κρατών «δεν πρέπει να εμφανιστούν στη διεθνή αθλητική αρένα σε οποιοδήποτε καθεστώς». Πολλοί Ρώσοι αθλητές συνέχισαν να υποστηρίζουν τις πολιτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε, και η καθιέρωση της «ουδετερότητας» ενός αθλητή ήταν σχεδόν αδύνατο έργο. Κανένα μέσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν καθόριζε το άνευ όρων δικαίωμα συμμετοχής ενός αθλητή, υποστήριξε.

Σε ένα προηχογραφημένο βίντεο, η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Amélie Oudéa-Castéra είπε ότι είναι σημαντικό να οριστεί η «ουδετερότητα», αλλά είπε ότι υπάρχουν «απτά και βασικά» ανοιχτά ζητήματα: «Ποια είναι η θέση που σκοπεύει να λάβει η ΔΟΕ όσον αφορά αθλητές που χρηματοδοτούνται και χρηματοδοτούνται από το ρωσικό ή το κράτος της Λευκορωσίας;». ρώτησε. «Ή εκείνοι που χρηματοδοτούνται ή επωφελούνται από οικονομική υποστήριξη από οντότητες που έχουν δεσμούς με τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία;»

Η Υφυπουργός Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λούσι Φρέιζερ, μιλώντας επίσης σε ένα προηχογραφημένο μήνυμα βίντεο, είπε ότι η Ρωσία δεν έχει δείξει «τίποτα παρά περιφρόνηση για τις Ολυμπιακές αξίες» και ότι οι δύο χώρες δεν άξιζαν να βλέπουν τους αθλητές τους στην αφετηρία ή στο βάθρο. ως εκπρόσωποι των χωρών τους. Δεν πρέπει να τιμωρούνται μεμονωμένοι Ρώσοι ή Λευκορώσοι αθλητές, αλλά μόνο όσοι εκπροσωπούν το κράτος: «Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά». Όμως, οι τρέχουσες συστάσεις της ΔΟΕ «δεν φτάνουν αρκετά μακριά και αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα» σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση, τους δεσμούς με τον στρατό και τις πιθανότητες για κενά, πίστευε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Διεθνών Ομοσπονδιών Θερινών Ολυμπιακών (ASOIF), Francesco Ricci Bitti, εξήγησε ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές είχαν αρχικά αποκλειστεί από τους αγώνες εν μέρει λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, αλλά τα πράγματα είχαν αλλάξει. Υπερασπίστηκε το δικαίωμα του αθλητισμού να κάνει τις δικές του επιλογές χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Υπήρχαν περίπου 70 άλλες συγκρούσεις στον κόσμο, επεσήμανε, αλλά σε καμία από αυτές δεν τα μέρη απαιτούσαν τον αποκλεισμό του άλλου. Με τη ΔΟΕ, το σώμα του ήταν κοντά στο να προτείνει κριτήρια για τον προσδιορισμό της «ουδετερότητας» και θα προσπαθούσε να βρει μια μέση άποψη.

Ο αθλητικός σκοπευτής από τη Ναμίμπια και ο Ολυμπιονίκης Gaby Ahrens, Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών του Συνδέσμου Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της Αφρικής (ANOCA), δήλωσε ότι το να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις ποιοι αθλητές μπορούν να λάβουν μέρος σε ποιον αγώνα θα σήμαινε το τέλος του παγκόσμιου αθλητισμού όπως τον ξέρουμε. σήμερα. Η Αφρική ήταν δυστυχώς εξοικειωμένη με τον πόλεμο, είπε, ωστόσο: «Εκ μέρους των αθλητών από την Αφρική, και της Επιτροπής Αθλητών μας, θα ήθελα να επαναλάβω: οι αθλητές δεν πρέπει ποτέ να πληρώνουν το τίμημα μιας σύγκρουσης στην οποία εμπλέκεται η κυβέρνησή τους».

Ο Αρμένιος ολυμπιονίκης παλαιστής Arsen Julfalakyan, Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της Ενωμένης Παγκόσμιας Πάλης (UWW), είπε ότι – παρά την πρόσφατη σύγκρουση στην περιοχή του, η οποία τον άγγιξε προσωπικά – «Ποτέ δεν χρησιμοποίησα τη θέση μου για να ζητήσω πλήρη απαγόρευση στους αθλητές του Αζερμπαϊτζάν και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε εδώ». Ο ορισμός του «ουδέτερου αθλητή» ήταν η βασική έννοια που θα έπρεπε να συζητηθεί – αλλά θα έπρεπε να είναι ζήτημα για τον αθλητισμό και όχι για τους πολιτικούς. «Οι αθλητές θέλουν απλώς να κάνουν αυτό στο οποίο είναι καλοί».

Τέλος, ο Εσθονός ολυμπιονίκης δισκοβολίας Gerd Kanter, Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής (EOC), δήλωσε ότι πολλοί αθλητές ήταν κατά της συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών. Υπήρχαν κίνδυνοι για την ασφάλεια όταν συναντήθηκαν Ουκρανοί και Ρώσοι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ρώτησε: γιατί να εξαιρεθεί ο αθλητισμός όταν υπήρχαν κυρώσεις σε τόσους άλλους τομείς;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης