Συνέντευξη: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

Ο Γιώργος Πομάσκι έχει το άγγιγμα του Μίδα. Κι αυτό γιατί ό,τι πιάνει γίνεται χρυσός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν το λέμε αυτό (μόνο) με τη μεταφορική έννοια της έκφρασης. Κυριολεκτούμε, καθώς όποιον αθλητή έχει αναλάβει, δίχως ίχνος υπερβολής, εκείνος έχει εκτοξευτεί στα χέρια του, με τις επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Νίκη Ξάνθου, Όλγα Βασδέκη, Βούλα Τσιαμήτα, Λούης Τσάτουμας, Σπύρος Βασδέκης, Κώστας Ζαλαγκίτης είναι μερικοί από τους σπουδαίους αθλητές που έχει προπονήσει ο άνθρωπος που ήρθε στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία για προετοιμασία το 1988 και (ευτυχώς για τον ελληνικό αθλητισμό) έμελλε να ριζώσει στη χώρα μας, δημιουργώντας εδώ την οικογένειά του.

Ο «πατριάρχης του ελληνικού στίβου», τα τελευταία χρόνια, εκτός από τη καταξιωμένη αθλήτρια, Βούλα Παπαχρήστου, έχει υπό την τεχνική του καθοδήγηση και τον Μίλτο Τεντόγλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ψιλόλιγνο παλικάρι με καταγωγή από τα Γρεβενά που είχε έμφυτο (αυτό το τεράστιο) ταλέντο στα άλματα και από το παρκούρ μεταπήδησε στον στίβο και δη στο μήκος.

Στα χέρια του Πομάσκι ο Μίλτος απογειώθηκε, με μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του να είναι το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με καλύτερο άλμα στα 8.41 μ.

Λίγες ημέρες λοιπόν μετά το σπουδαίο επίτευγμα του Έλληνα Ολυμπιονίκη του μήκους στην ιαπωνική πρωτεύουσα ο κορυφαίος προπονητής στα οριζόντια άλματα και «ιθύνων νους» του άθλου του Τεντόγλου άνοιξε την καρδιά του στο zougla.gr.

Το «φαινόμενο» Μίλτος Τεντόγλου και η προετοιμασία με… 200 ευρώ!

Στην πρώτη του συνέντευξη, από το χωριό του (σ.σ.: εξού και οι όποιες δυσκολίες στη ζωντανή μας σύνδεση, λόγω του ασθενούς σήματος) όπου βρίσκεται προκειμένου να ξεκουραστεί, ο Γιώργος Πομάσκι αποθεώνει τον Έλληνα πρωταθλητή.

«Τις στιγμές που όλοι θα “κωλώναμε” ο Μίλτος δεν “κώλωσε” ποτέ» τονίζει, χαρακτηρίζοντας τον χρυσό Ολυμπιονίκη μάλιστα ως «φαινόμενο», ενώ αποκαλύπτει τους λόγους που τον έκανε να αλλάξει πολλά ως προς τον τρόπο που βλέπει τη δουλειά και τη ζωή του.

Ο Μίλτος Τεντόγλου επιδεικνύει με καμάρι το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο υπό την τεχνική καθοδήγηση του Γιώργου Πομάσκι

Επειδή όμως στον αθλητισμό, όπως και στη ζωή άλλωστε, δεν είναι όλα ρόδινα θυμάται τις δύσκολες ημέρες της προετοιμασίας τους για τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεδομένης της μηδαμινής στήριξης που παρέχει στους αθλητές μας η Πολιτεία.

«Με 200 ευρώ το μήνα από την ΕΟΕ πώς να κάνουμε ολυμπιακή προετοιμασία;» αναρωτιέται εύλογα με αγανάκτιση, την ώρα που το φωτεινό του πρόσωπο έχει πλέον «συννεφιάσει», γυρίζοντας τον χρόνο πίσω σε αυτές τις δύσκολες ημέρες.

Οι σκέψεις αποχώρησης και το πριμ που… ακόμη έρχεται

Μάλιστα, όταν η κουβέντα μας πήγε στο θέμα των πριμ, μάς αποκάλυψε ότι ο Μίλτος δεν έχει λάβει ακόμη αυτό για το χρυσό στο Ευρωπαϊκό του 2018, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο θέμα από τους αρμόδιους φορείς, προσθέτοντας ότι από το ξεκίνημα της καριέρας του ο αθλητής του δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ πριμ.

Ο Γιώργος Πομάσκι παραλαμβάνει το βραβείο του κορυφαίου προπονητή της χρονιάς το 2019 στην εκδήλωση του ΠΣΑΤ

Με αφορμή το ξέσπασμα του Θοδωρή Ιακωβίδη στο Τόκιο ο Γιώργος Πομάσκι παραδέχεται ότι και έχει αρχίσει κι ο ίδιος να σκέφτεται την αποχώρηση, αφού βλέπει ότι η κατάσταση δεν αλλάζει.

Εντούτοις, επειδή είναι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, ευελπιστεί κάτι να αλλάξει αυτή τη φορά και οι υποσχέσεις να γίνουν επιτέλους πράξεις από την Πολιτεία, όπως το να δοθεί λύση με το ταρτάν στο ΟΑΚΑ και να ανοίξει και πάλι το προπονητικό κέντρο της Παιανίας.

Η έκκληση στην Πολιτεία και το γραφείο του που… συνεχίζει να στάζει!

«Παρακαλώ τους κυρίους Μητσοτάκη και Αυγενάκη να σταθούν στο πλευρό των δικών μας παιδιών» αναφέρει στην έκκλησή του, μέσω του zougla.gr, ο κορυφαίος προπονητής, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι, αν οι αθλητές μας δεν είχαν ελλιπή προετοιμασία και υπήρχαν οι στοιχειώδεις συνθήκες και υποδομές για να δουλέψουν όπως πρέπει, τότε ο ελληνικός αθλητισμός θα μετρούσε πολλές περισσότερες επιτυχίες.

Πάντως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι δεν μας αφήνουν κάποια γεγονότα.

Βλέπετε, στο ΟΑΚΑ, η αίθουσα που προπονεί τους αθλητές του ο Γιώργος Πομάσκι, (εξακολουθεί να) στάζει νερό και μέχρι πρότινος πλημμύριζε, μετά από κάθε βροχή.

Σε ερώτηση, που του κάναμε, αν έχει βελτιωθεί η κατάσταση, ήταν αποστομωτικός.

«Μέχρι προχθές πάντως έσταζε» μας απάντησε, χαμογελώντας με νόημα, για να συμπληρώσει ότι «το θέμα είναι μη γλιστρήσει ο Μίλτος ή κάποιος αθλητής και τερματιστεί από αυτό η καριέρα τους».

Όλη η συνέντευξη του Γιώργου Πομάσκι στο zougla.gr:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης