Το δυναμικό ξεκίνημα της Εθνικής Ανσάμπλ Γυναικών, που κατέκτησε την πρόκριση για τον τελικό στα 5 Στεφάνια, αλλά κα το εκπληκτικό θέαμα που πρόσφεραν οι μεγαλύτερες σταρ της παγκόσμιας ρυθμικής γυμναστικής, έκαναν μοναδική την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου – FIG World Cup 2023, η αυλαία του οποίου άνοιξε την Παρασκευή (17/03) στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (Tae Kwon Do).
 
Η διοργάνωση θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους φιλάθλους, που έχουν την σπάνια ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τις κορυφαίες εκπροσώπους του αθλήματος, καθώς και τις Ελληνίδες πρωταθλήτριες του Ατομικού και του Ανσάμπλ!
 
Στο Ανσάμπλ Γυναικών, η ελληνική ομάδα (Εΐρα Λάουρα Γκικόκα, Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Χριστίνα Ρήγα, Μαριέττα Τοπολλάι) παρουσίασε το καινούργιο πρόγραμμά της στα 5 Στεφάνια, με μουσική υπόκρουση από τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη και ενθουσίασε τους θεατές, συγκεντρώνοντας 33,050 βαθμούς, επίδοση ανεβασμένη κατά 3,000 β. σε σύγκριση με την εμφάνισή της στο “Aphrodite Cup” της προηγούμενης εβδομάδας.

Η συγκομιδή αυτή έφερε το ελληνικό ανσάμπλ στην 8η θέση μεταξύ 14 πολύ δυνατών ομάδων και της χάρισε το εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής (19/03), μαζί με Ισραήλ (36,500 β.), Βραζιλία (35,000 β.), Ιταλία (34,850 β.), Ουκρανία (34,800 β.), Βουλγαρία (33,950 β.), Γερμανία (33,550 β.) και Πολωνία (33,450 β.).
Η Εθνική ομάδα θα εκτελέσει αύριο (Σάββατο 18/03, 17:40 – 18:16) το πρόγραμμά της στις Κορδέλες / 2 Μπάλες, με την Ειρήνη Κονιστή στην σύνθεσή της αντί της Εΐρα Λάουρα Γκικόκα, με στόχο να διεκδικήσει επίσης την είσοδο στην οκτάδα των φιναλίστ του αγωνίσματος. Παράλληλα, η τελική κατάταξη του σύνθετου αγώνα θα προκύψει από το βαθμολογικό άθροισμα των δύο ημερών.
 
Τα νέα τους προγράμματα παρουσίασαν και οι πρωταθλήτριες του Ατομικού Γυναικών, κάνοντας «αποκαλυπτήρια» μπροστά στο ελληνικό κοινό και μετρώντας τις δυνάμεις τους πλάι στις κορυφαίες πρωταθλήτριες ολόκληρου του πλανήτη. Η Παναγιώτα Λύτρα συγκέντρωσε 30,000 β. στην μπάλα (13η) και 28,500 β. στο στεφάνι (26η) και βρίσκεται μέχρι στιγμής στη 19η θέση του σύνθετου ατομικού με 58,500 βαθμούς, ενώ απομένουν άλλα δύο όργανα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η Μαρία Δερβίση πήρε 26,950 β. στην μπάλα (37η) και 26,450 β. στο στεφάνι (32η). Στο σύνθετο ατομικό είναι προς το παρόν 34η στην προσωρινή κατάταξη σε σύνολο 48 αθλητριών με 53,400 βαθμούς.

Μετά τη διεξαγωγή των δύο από τα συνολικά τέσσερα όργανα, στο σύνθετο ατομικό προηγείται η Ιταλίδα κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου Σοφία Ραφαέλι (67,500 β.), μπροστά από τις Βουλγάρες Στιλιάνα Νικόλοβα (67,050 β.) και Μποριάνα Καλέιν (66,150 β.).

Οι αθλήτριες του ατομικού θα συμμετάσχουν αύριο (Σάββατο 18/03) στις κορύνες και στην κορδέλα, προκειμένου να προκύψει από το συνολικό άθροισμα του διημέρου η τελική κατάταξη στο σύνθετο ατομικό. Οι Ελληνίδες εκπρόσωποι θα αγωνιστούν στον Β’ Όμιλο (15:45 – 17:21), κυνηγώντας ακόμα καλύτερες εμφανίσεις και υψηλότερες θέσεις.
 
Η πρεμιέρα περιλάμβανε επίσης την Τελετή Έναρξης, με τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο να καλωσορίζει τις συμμετέχουσες αποστολές με τα παρακάτω λόγια:
«Στο φιλόξενο Παλαιό Φάληρο θα αγωνιστούν αθλήτριες από 31 χώρες, με φρόνημα το ευ αγωνίζεσθαι! Στην πόλη μας σε συνεργασία με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και τον σύλλογο “Αρμονία” διοργανώνουμε για δεύτερη φορά φέτος το Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής, το οποίο πέρυσι στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια. Το Παλαιό Φάληρο πρωταγωνιστεί στον τομέα του αθλητικού τουρισμού με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, τις υποδομές του και τους πολίτες του, που αγαπούν με πάθος τον αθλητισμό».
 
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Σταθόπουλος ανέφερε στον χαιρετισμό του:
«Φτάνοντας στο τέλος μιας μακράς και δύσκολης περιόδου προετοιμασίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από μεγάλες προκλήσεις που η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και η Οργανωτική Επιτροπή είχαν να αντιμετωπίσουν, βρισκόμαστε εδώ σήμερα με αίσθημα ευθύνης μπροστά από σπουδαίες αθλήτριες και μέλη αποστολών από 31 χώρες έτοιμοι να επιβραβεύσουμε και να χειροκροτήσουμε τις προσπάθειές τους. H πόλη του Παλαιού Φαλήρου άνοιξε εγκάρδια τις πύλες της και μας υποδέχθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι εργάστηκαν και μας συμπαραστάθηκαν στις προσπάθειές μας: Τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, το σύνολο των χορηγών και υποστηρικτών μας. Αλλά κυρίως τις χώρες, τις αποστολές, τις κριτές και τις αθλήτριες που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη και την παρουσία τους».
 
Τον επίλογο έβαλε η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της διοργάνωσης και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. Ελένη Μιχοπούλου, η οποία δήλωσε:

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να γιορτάσουμε το εξαιρετικό ταλέντο και την αφοσίωση των καλύτερων αθλητριών ρυθμικής γυμναστικής του κόσμου, που ταξίδεψαν από 31 χώρες προκειμένου ν’ αγωνιστούν σε αυτή τη διοργάνωση υψηλού κύρους. Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής και αθλητικής αριστείας στον κόσμο της ρυθμικής γυμναστικής. Είναι μια ευκαιρία για όλες τις θαυμάσιες αυτές αθλήτριες να επιδείξουν τις απίστευτες ικανότητές τους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη δύναμη αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο να φέρνει κοντά έθνη και πολιτισμούς, καθώς δίνει επίσης την ευκαιρία σε αθλήτριες από διαφορετικά μέρη να συναγωνιστούν, να διδαχθούν η μία από την άλλη και να δημιουργήσουν φιλίες ζωής».
 
Στην Τελετή Έναρξης παρέστησαν επίσης εκ μέρους της διοίκησης της Ε.Γ.Ο. η Α’ Αντιπρόεδρος Ειρήνη Αϊνδιλή, η Γ’ Αντιπρόεδρος Ειρήνη Μανδραβέλη, ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Πανταζής, η Ειδική Γραμματέας Κωνσταντίνα Δήμα, καθώς και η Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ρυθμικής Γυμναστικής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) Νόχα Αμπού Σαμπάνα, η Τεχνική Επιτετραμμένη της FIG στη διοργάνωση Λιούμποου Τσαρκάσινα, ο εκπρόσωπος της Ε.Γ.Ο. στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης και το μέλος του Συμβουλίου (Council) της FIG Αθανασία Λαμπροπούλου.
 
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής διοργανώνεται από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), με συνδιοργανωτές τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και τον Γυμναστικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου «Η Αρμονία», με Θεσμικούς Υποστηρικτές την Περιφέρεια Αττικής, την ΣΤΑΣΥ και τον ΟΑΣΑ και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και του ΠΣΑΤ, ενώ υποστηρίζεται από την περιβαλλοντική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+». 
 
Το αγωνιστικό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου:
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ
 

11:30 – 13:12: Ατομικό Γυναικών | Γ’ Όμιλος, 2ο σκέλος (Κορύνες, Κορδέλα)
13:30 – 15:06: Ατομικό Γυναικών | Α’ Όμιλος, 2ο σκέλος (Κορύνες, Κορδέλα)
15:45 – 17:21: Ατομικό Γυναικών | Β’ Όμιλος, 2ο σκέλος (Κορύνες, Κορδέλα)
17:40 – 18:16: Ανσάμπλ Γυναικών | Β’ Όμιλος, 2ο σκέλος (3 Κορδέλες / 2 Μπάλες)
18:30 – 19:02: Ανσάμπλ Γυναικών | Α’ Όμιλος, 2ο σκέλος (3 Κορδέλες / 2 Μπάλες)
19:02 – 19:20: Απονομές Μεταλλίων (Σύνθετο Ατομικό Γυναικών, Σύνθετος Αγώνας Ανσάμπλ)
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ
 

15:00 – 15:32: Ατομικό Γυναικών | Τελικός: Στεφάνι
15:37 – 16:09: Ατομικό Γυναικών | Τελικός: Μπάλα
16:14 – 16:54: Ανσάμπλ Γυναικών | Τελικός: 5 Στεφάνια
17:00 – 17:30: Απονομές Μεταλλίων (Ατομικό: Στεφάνι, Μπάλα, Ανσάμπλ: 5 Στεφάνια)
17:30 – 18:02: Ατομικό Γυναικών | Τελικός: Κορύνες
18:06 – 18:46: Ατομικό Γυναικών | Τελικός: Κορδέλα
18:51 – 19:31: Ανσάμπλ Γυναικών | Τελικός: 3 Κορδέλες / 2 Μπάλες
19:36 – 20:06: Απονομές Μεταλλίων (Ατομικό: Κορύνες, Κορδέλα, Ανσάμπλ: 3 Κορδέλες / 2 Μπάλες)
20:06 – 20:25: Τελετή Λήξης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης