Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, δήλωσε ότι καταλαβαίνει πλήρως την απόφαση να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και δεσμεύτηκε για τη διοργάνωση ασφαλών και επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Τόμας Μπαχ μίλησε στην αρχή μιας συνάντησης με τους διοργανωτές του «Τόκιο 2020» για την οριστικοποίηση της δεύτερης έκδοσης των playbooks με τους κανόνες για τους Αγώνες, ενώ απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες από την έναρξή τους και η Ιαπωνία πολεμάει ένα κύμα κρουσμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πόλεις της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σαββατοκύριακο και το μεγαλύτερο μέρος των Ιαπώνων πιστεύει ότι οι Αγώνες, οι οποίοι μετατέθηκαν για φέτος από το 2020 λόγω της πανδημίας, θα πρέπει να ακυρωθούν ή να αναβληθούν ξανά.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου, απαιτεί το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ που σερβίρουν αλκοόλ μαζί με μεγάλα καταστήματα, κινηματογράφους και άλλες εμπορικές εγκαταστάσεις, ενώ ζητάει από τις εταιρείες να αφήσουν το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι και αποκλείει τους θεατές από μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Μπαχ είπε στους διοργανωτές, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου του «Τόκιο 2020», Σέικο Χασιμότο, ότι κατάλαβε την κίνηση και πως η συμμόρφωση με τους κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν μέτρα κατά των λοιμώξεων, θα τηρηθεί αυστηρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΔΟΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων» είπε.

Κανόνες που είχαν γίνει γνωστοί τον Φεβρουάριο απαγορεύουν το τραγούδι κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων και υποχρεώνουν τους συμμετέχοντες να φορούν μάσκες ανά πάσα στιγμή εκτός από τον ύπνο, το φαγητό ή την ύπαιθρο.

Οι θεατές από το εξωτερικό έχουν ήδη αποκλειστεί, αλλά περισσότεροι από 10.000 αθλητές, προπονητές και οι συνοδοί τους αναμένονται τον Ιούλιο.

Οι αθλητές και οι προπονητές θα υποβάλλονται σε εξετάσεις σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι αξιωματούχοι που έρχονται σε στενή επαφή με αθλητές θα πρέπει επίσης να εξετάζονται κάθε μέρα.

Η απόφαση σχετικά με τον αριθμό των εγχώριων θεατών που επιτρέπεται να βρίσκονται στα γήπεδα διεξαγωγής των Αγώνων μπορεί να ληφθεί έως τον Ιούνιο.

Αν και η Ιαπωνία δεν υπέφερε τόσο άσχημα από την COVID-19 σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, το ποσοστό κρουσμάτων έχει αυξηθεί ξανά σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο και όλο και περισσότερα προέρχονται από μεταλλάξεις.

Την Τετάρτη, το Τόκιο ανέφερε 925 νέα κρούσματα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης