Η κοινή χρήση βίντεο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν επιτρέπεται, ακόμη και για αθλητές, ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), καθώς αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Η Τζαμαϊκανή Ελέιν Τόμπσον, που κατέκτησε τα χρυσά μετάλλια σε 100μ. και 200μ, αποκλείστηκε για λίγο από το Instagram την Τετάρτη, αφού είχε δημοσιεύσει βίντεο με τους νικηφόρους αγώνες της στους 310.000 ακολούθους της, παραβιάζοντας τα δικαιώματα μετάδοσης των Αγώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος του Facebook είπε αργότερα ότι ενώ το περιεχόμενο από το Instagram-που ανήκει στο Facebook- αφαιρέθηκε, η αναστολή εφαρμόστηκε λανθασμένα.

«Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους, ενθαρρύνουμε όλους, να μοιραστούν φωτογραφίες από παραστάσεις, αλλά το βίντεο προφανώς ανήκει στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που διατηρούν τα δικαιώματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς.

Η ΔΟΕ θα λάβει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια από δικαιώματα μετάδοσης για την περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πιονγκτσάνγκ 2018 και των Αγώνων του Τόκιο, πολλά από τα οποία-όπως αναφέρει- επιστρέφουν στους Αγώνες και στηρίζουν αθλήματα και αθλητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των χρημάτων προέρχεται από τον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό NBC Universal, ο οποίος έχει πληρώσει 7,65 δισεκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει τα δικαιώματα μετάδοσης των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες έως το 2032.

Ο Άνταμς είπε ότι το 90% του εισοδήματος από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που αποκτά η ΔΟΕ αναδιανέμεται.

«Αυτά τα χρήματα έρχονται στη ΔΟΕ. Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους και επομένως το εισόδημα που μπορούμε να αναδιανείμουμε σε αθλητές και αθλήματα», τόνισε.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται όλο και περισσότερο ένα βασικό μέσο προκειμένου το κοινό να ασχοληθεί με τους Αγώνες.

Φέτος, οι αθλητές δημοσίευσαν viral TikToks από τα παρασκήνια, συμπεριλαμβανομένων των αλμάτων στα πολυσυζητημένα κρεβάτια τους από χαρτόνι για να καταργήσουν τους ισχυρισμούς ότι τα κρεβάτια δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να αντέξουν έντονη δραστηριότητα.

Υπάρχουν όμως πνευματικά δικαιώματα και άλλοι περιορισμοί στα είδη του διαδικτυακού περιεχομένου που μπορούν να αναρτηθούν από τους Αγώνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης