Ατομικό ρεκόρ για τον Γκελαούζο στο Μαραθώνιο της Βαλένθια

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020, 00:05
Ατομικό ρεκόρ για τον Γκελαούζο στο Μαραθώνιο της Βαλένθια

Ο σταθερότερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος των τελευταίων ετών, ο Κώστας Γκελαούζος, κατάφερε να πετύχει την επίδοση που κυνηγούσε εδώ και καιρό. Ο έμπειρος αθλητής συμμετείχε στον Μαραθώνιο της Βαλένθια, όπου τερμάτισε σε 2 ώρες 14.44 και συνέτριψε το ατομικό του ρεκόρ, το οποίο ήταν 2.18.37 από το μαραθώνιο του 2019 στο Βερολίνο.

Ο Γκελαούζος βρέθηκε και πάλι στη γραμμή εκκίνησης ενός μαραθωνίου, ύστερα από 13 μήνες κι έχοντας νωρίτερα χρειαστεί να αλλάξει την προετοιμασία του αρκετές φορές, λόγω των πολλών αναβολών διοργανώσεων και της πανδημίας του ιού covid-19. Ο Γκελαούζος έγινε ο έκτος Έλληνας όλων των εποχών στο αγώνισμα και βρίσκεται πλέον μία θέση πάνω από τον προπονητή του Χρήστο Παπαχρήστο.

Παράλληλα έγινε μόλις ο έκτος Έλληνας που κατεβαίνει το φράγμα των 2.15 και ο γρηγορότερος Έλληνας στην απόσταση ύστερα από το 2011 και το 2.17.12 που είχε σημειώσει ο Κώστας Πούλιος στο Μαραθώνιο του Βερολίνου. Ο 30χρονος έχει μπροστά του το χρόνο και την εμπειρία να κυνηγήσει ακόμη καλύτερους χρόνους. Ο Γκελαούζος, ο οποίος κατέλαβε την 56η θέση, επέλεξε από την αρχή του αγώνα να ακολουθήσει γρήγορο ρυθμό, τον οποίο κατάφερε να διατηρήσει και να πετύχει τη μεγάλη επίδοση.

Ο Γκελαούζος επέλεξε να ασχοληθεί με το αγώνισμα του Μαραθωνίου το 2016 κι έκανε τον πρώτο του αγώνα στο Ντίσελντορφ, όπου πέτυχε 2.21.55. Στα χρόνια που ακολούθησαν έδειξε συνέπεια, σταθερότητα και άφησε πολλές ελπίδες για το μέλλον. Οι προσδοκίες ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικό μαραθωνοδρόμο, επιβεβαιώθηκαν περίτρανα το 2019, όταν σε διάστημα δύο μήνες έκανε δύο εντυπωσιακές παρουσίες. Το Σεπτέμβριο του 2019 έτρεξε στον μαραθώνιο του Βερολίνου, όπου πέτυχε 2.18.37 και αρχές Νοεμβρίου συμμετείχε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, όπου σημείωσε 2.19.02.

Νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο Έβανς Τσέμπετ (Κένυα) με το εντυπωσιακό 2.03.00 και οριακά πίσω του τερμάτισε ο Λάουρενς Τσερόνο (Κένυα) με 2.03.04, ενώ τρίτος ήταν ο Αιθίοπας Μπιρχάνου Λεγκέσε με 2.03.16.

Ο Μαραθώνιος της Βαλένθια, τον οποίο διοργανώνει ο πρόεδρος της ΑΙΜS Πάκο Μποράο ανήκει στην κατηγορία World Athletics Platinum Label και αξιολογείται στο ολυμπιακό ράνκινγκ (θυμίζουμε πως από την 1η Δεκεμβρίου άνοιξαν και πάλι οι ολυμπιακές προκρίσεις).

Στον Μαραθώνιο της Βαλένθια αγωνίστηκε σήμερα και η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, που ωστόσο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα της. Η έμπειρη πρωταθλήτρια παρότι ξεκίνησε καλά, αισθάνθηκε μια ενόχληση στο δικέφαλο μετά το 15ο χιλιόμετρο, που την ανάγκασέ να ρίξει το ρυθμό της. Η αθλήτρια εγκατέλειψε την προσπάθεια περίπου στο 21ο χιλιόμετρο, καθώς η ενόχληση στο πόδι δυνάμωνε. Η Πριβιλέτζιο ήταν σε καλή κατάσταση και θα μπορούσε να έχει κυνηγήσει μια επίδοση κοντά στο ατομικό της 2.35.31.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020, 00:06