Ερώτηση

Καλησπέρα σας αγαπητέ και αξιοσέβαστε κύριε Χουλιάρα. Λόγω των ενδιαφερόντων μου, τα οποία περιλαμβάνουν το διάβασμα αρχαίων κειμένων και την μελέτη διαφόρων θεμάτων που παρουσιάζονται μέσα σε βιβλία της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας, έτυχε να διαβάσω και μαρτυρίες ανθρώπων για την ιστορία και την προϊστορία της Ελλάδας, σχετικά με τα θέματα με τα οποία ασχολείται η επιστήμη σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μου προκάλεσαν εντύπωση οι περιγραφές κάποιων συμβάντων, όπως για παράδειγμα για το πως το λεκανοπέδιο της Αττικής κάποτε ήταν γεμάτο εύφορο χώμα, το οποίο όμως αποτραβήχτηκε στον πάτο της θάλασσας μέσω διαδοχικών τσουνάμι, ή για το πως πριν την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμικού φαινομένου το οποίο προκάλεσε καθίζηση, σε σημείο μια πόλη της Πελοποννήσου να βυθιστεί ολόκληρη υπό την στάθμη της θάλασσας, είχαν παρατηρηθεί μπουρμπουλήθρες στο νερό, και κάποια αέρια που πήγαζαν απ’ τα έγκατα της Γης, «λαμπύριζαν» στον ουρανό. Βέβαια υπάρχει στα αρχαία κείμενα, και η ιστορία ότι η Σαμοθράκη κάποτε βυθίστηκε ολόκληρη με έναν σεισμό, και ύστερα από κάποια περίοδο άλλο περιστατικό την επανέφερε, στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Φυσικά όλες αυτές οι μαρτυρίες λαμβάνονται υπ’ όψιν με μετριοπάθεια, και έχοντας στο νου τη πιθανότητα υπερβολής.

Έχω φροντίσει να μάθω κιόλας όσων αφορά την ένταση του γεγονότος του 1600 π.Χ. στη Θήρα, αλλά και περί του Yellowstone. Έχοντας όλα αυτά υπ’ όψιν θα ήθελα να ρωτήσω έναν σεισμολόγο κάποιες απορίες που μου γεννήθηκαν λόγω των ανωτέρω. Καταρχάς, εφόσον έλαβε χώρα ήδη μια τουλάχιστον φορά ένα τέτοιου είδους και έντασης φαινόμενο όπως τα ανωτέρω, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει πιθανότητα, παρόμοιου τύπου και έντασης περιστατικά να επαναληφτούν κάποια στιγμή; Και πως κρίνετε σαν επιστήμονας το επίπεδο ετοιμότητας, πρόληψης, και προφύλαξης στην Ελλάδα από τέτοιου είδους περιστατικά, τόσο σε επίπεδο δημόσιο και κρατικό, όσο και σε επίπεδο ιδιωτικό και προσωπικό;

Βρίσκετε ικανοποιητική την πρόνοια κράτους και λαού όσων αφορά τέτοιου είδους πιθανότητες, ή μήπως υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση, και αν υπάρχει χώρος, τότε ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να παρθούν προκειμένου να επιτευχθεί μια παίδευση και ευαισθητοποίηση η οποία να οδηγήσει στην ώριμη και εγκρατείς, συνειδητοποιημένη λήψη αποφάσεων και μέτρων, ώστε η κοινωνία να μπορεί να είναι έτοιμη σε περίπτωση που άλλο τέτοιου είδους γεγονός επαναληφθεί, να το δεχθεί με τις όποιες ζημιές όσο το δυνατόν είναι εφικτό ελαχιστοποιημένες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαριστώ πολύ Σταύρος

Απάντηση

Σχετικά με το αν υπάρχει πιθανότητα επανάληψης σεισμών από την ίδια πηγή σας παραθέτω το αρχαίο ρητό «Όπου έσειε θα σείει» και την μελέτη του ομότιμου Καθηγητή Σεισμολογίας Β. Παπαζάχου σχετικά με την περίοδο επανάληψης των σεισμών σε διάφορες σεισμογενείς πηγές του Ελλαδικού χώρου.

Όσο για το επίπεδο ετοιμότητας, πρόληψης, και προφύλαξης στην Ελλάδα έχουν γίνει τεράστια βήματα και το κράτος έχει ανταποκριθεί άμεσα όπως φάνηκε και με τους φετινούς σεισμούς σε Κεφαλονιά, Αίγιο, Χαλκίδα, Αμφίκλεια τόσο από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, τον ΟΑΣΠ και την Πολιτική Προστασία.

Με εκτίμηση

Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Διαβάστε επίσης:

Interactive: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σεισμική δραστηριότητα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης