Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, μπορείτε να μας δώσετε έγκυρες επιστημονικές πληροφορίες για τον σεισμό στην Ιαπωνία; Υπάρχει ενδεχόμενο διέγερσης των ελληνικών ρηγμάτων;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση
Ο κύριος σεισμός που έγινε στις 14:46 το μεσημέρι στις 11 Μαρτίου στην Ιαπωνία είχε μέγεθος 8.9 Ρίχτερ και το επίκεντρο του ήταν σε θαλάσσια περιοχή 373 χλμ. ΒΑ του Τόκιο και 128 χλμ. από την πόλη Σεντάι στη Νομαρχία Τοχόκου, που έχει 9.9 εκατομμύρια κατοίκους.
Το εστιακό βάθος του σεισμού προσδιορίστηκε στα 24.4 χλμ. και έγινε σε ζώνη καταβύθισης της τεκτονικής πλάκας του Ειρηνικού, κάτω από την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα.Είχε προηγηθεί ισχυρή προσεισμική ακολουθία και είχε εκδηλώθηκε σεισμός μεγέθους 7.2 Ρίχτερ 2 μέρες νωρίτερα στην ίδια περιοχή.

Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη με εκατοντάδες μετασεισμούς και 24 από αυτούς είχαν μέγεθος άνω των 6 Ρίχτερ.

Σας παρουσιάζω τον τεκτονικό χάρτη της περιοχής, τον χάρτη με τη μετασεισμική ακολουθία και την τομή της ζώνης καταβύθισης που περιέχει και τη σεισμική ακολουθία, όπως την παρουσιάζει μέχρι στιγμής η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην επίδραση της συγκεκριμένης σεισμικής ακολουθίας σε ελληνικά ρήγματα προσωπικά θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ μεγάλη απόσταση από τη συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα αλλά ίσως παρατηρηθεί μια επιτάχυνση της σεισμικής δραστηριότητας. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για αυτές τις εκτιμήσεις.


Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης