Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για τον πολύτιμο χρόνο που ξοδεύετε για να απαντάτε στις ερωτήσεις μας. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν γνωρίζετε, ποιος είναι ο μεγαλύτερος γνωστός σεισμός στην περιοχή της Ορεστιάδας.

Γνωρίζω ότι η περιοχή μας δεν θεωρείται σεισμογενής, ισχύει αυτό; Είναι δυνατόν να γνωρίζει κανείς πόσα ρίχτερ ήταν στην Ορεστιάδα ο σεισμός της Κων/πόλης ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός το 1999;

Αν δηλαδή στην Κων/πολη ήταν 7.5 βαθμούς και εξασθενώντας μέχρι να φτάσει στην πόλη μας πόσα ρίχτερ ήταν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σας ευχαριστώ


Απάντηση

Η περιοχή της Ανατολικής Θράκης δεν έχει μέχρι στιγμής παράγει ισχυρούς σεισμούς αλλά έχει επηρεαστεί από μεγάλους σεισμούς που είχαν επίκεντρα στην Ανδριανούπολη, στην Καλλίπολη και στην Κωνσταντινούπολη.

Αντιθέτως η θαλάσσια περιοχή της Σαμοθράκης το 1893 στις 9 Φεβρουαρίου, είχε δώσει ισχυρό και καταστρεπτικό σεισμό με εκτιμώμενο μέγεθος 6.8 Ρίχτερ και εξαιτίας του θαλάσσιου κύματος (τσουνάμι) ύψους ενός μέτρου είχε υποστεί σοβαρές ζημιές το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ο σεισμός δημιούργησε ζημιές στην Αλεξανδρούπολη, την Ανδριανούπολη, την Ίμβρο ακόμη και το Άγιο Όρος και έγινε αισθητός σε Βόλο, Σάμο, Χίο και Νότια Βουλγαρία.

Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα σας, το μέγεθος του σεισμού στην κλίμακα Ρίχτερ αναφέρεται στην ενέργεια που εκλύεται στο επίκεντρο του.

Για να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις ενός σεισμού στους ανθρώπους και τις τεχνικές κατασκευές σε περιοχές μακριά από το επίκεντρο χρησιμοποιούμε την δωδεκαβάθμια κλίμακα (Mercalli) που σας παρουσιάζω :

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την κλίμακα σε μεγαλύτερο μέγεθος

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης