Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, στον οικισμό Μαυροπηγή στην Πτολεμαΐδα έχει άνοιξη η γη και έχει εμφανιστεί μεγάλο ρήγμα από την περασμένη εβδομάδα και κανένας δεν μας ενημερώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα ξαναζήσουμε μεγάλο σεισμό όπως είχε γίνει το 1995;

Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ρωγμές στο έδαφος μπορεί να αποτελούν επιφανειακή εκδήλωση ενός σεισμογόνου ρήγματος ή μπορεί να οφείλονται σε δευτερογενείς παράγοντες.

Όταν οι ρωγμές αποτελούν επιφανειακές εκδηλώσεις μετατόπισης ενός σεισμογόνου ρήγματος, τότε έχουν μήκος αρκετών χιλιομέτρων και πλάτος πολλών εκατοστών ή ακόμα και μέτρων.

Όταν οι ρωγμές οφείλονται σε δευτερογενείς παράγοντες, έχουν μικρότερο μήκος της τάξης των μερικών μέτρων και πλάτος λίγων εκατοστών και οφείλονται σε τοπικές ανακατατάξεις του εδάφους.

Το «ρήγμα» που έχει εμφανιστεί στην περιοχή σας, όπως πληροφορήθηκα, έχει σχετικά μικρό μήκος, περίπου 300 μέτρων, και βρίσκεται κοντά σε ορυχείο της ΔΕΗ.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα μπορούσα να το κατατάξω στη σεισμογόνο κατηγορία.

Είναι γνωστό ότι η χρήση εκρηκτικών σε ενεργά ορυχεία δημιουργεί παρόμοιες γεωλογικές παραμορφώσεις και αυτή η δραστηριότητα καλό είναι να μην γίνεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπου αυξάνεται ο κίνδυνος για βλάβες στις βάσεις των κτιρίων.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης