Η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των χωρών με την υψηλότερη σεισμικότητα στον πλανήτη, και ως εκ τούτου οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με ένα δυσάρεστο και πολλές φορές απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο.

Από τα φονικά ρίχτερ πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Άλλοι είδαν την περιουσία τους να χάνεται από τη μια στιγμή στην άλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συντελεστές της zougla.gr που θα ασχοληθούν με τον τομέα αυτόν, υπό την επίβλεψη και την επιμέλεια έγκριτων ασφαλώς σεισμολόγων, δεν πρόκειται να κινδυνολογήσουν. Ούτε θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν στοιχεία ικανά να πανικοβάλλουν αναίτια τον κόσμο, με στόχο την αναγνωσιμότητα ή το εμπορικό κέρδος.

Στηριζόμενοι στις γνώμες των ειδικών, οι οποίοι θα συνεργάζονται με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα, θα παρουσιάζουμε την  επιστημονική  εξήγηση των καταγεγραμμένων γεγονότων. Την αλλαγή στην συμπεριφορά των ζώων και της φύσης, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι περιοχών πριν από ένα σημαντικό γεγονός, εφ’ όσον έχει αποδειχθεί ότι πολλές φορές η φύση προειδοποιεί.

Η καταγραφή περίεργων φυσικών φαινομένων πριν ή μετά από μία σεισμική διέγερση έχει αποδειχθεί επανειλημμένα σωτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σ’ αυτήν επομένως την προσπάθεια, τον πιο σημαντικό ρόλο μπορείτε να τον αναλάβετε εσείς. Στα πλαίσια της αμφίδρομης επικοινωνίας, θα έχετε την δυνατότητα  να στέλνετε τις παρατηρήσεις σας, φωτογραφίες ή και videos στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση  seismos@zougla.gr, αλλά και στα τηλέφωνα 210-6840585 και 210-6841095. Όλα τα στοιχεία των παρατηρήσεών σας θα εξετάζονται από  ειδικούς επιστήμονες-συνεργάτες, οι οποίοι  θα τα αξιοποιούν ανάλογα και στην συνέχεια θα τα χρησιμοποιούν για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, με τελικό στόχο την προστασία του πληθυσμού.

Έχει συμβεί πολλές φορές, πριν από κάποιο σεισμό, η συμπεριφορά των ζώων να αλλάζει σημαντικά. Τα φίδια να βγαίνουν από τους βράχους, τα ψάρια να εμφανίζονται στον αφρό ενοχλημένα από το θειάφι, τα δέντρα να ανθίζουν εκτός εποχής, η στάθμη του νερού των πηγαδιών να μεταβάλλεται  απότομα και πολλά άλλα, τα οποία οι επιστήμονες λαμβάνουν υπ’ όψιν τους για την ερμηνεία και την εξέλιξη ενός επερχόμενου σεισμικού φαινομένου.

Ειδικοί σεισμολόγοι, γεωλόγοι και υδρογεωλόγοι θα καταθέτουν τις απόψεις τους στην στήλη και θα δίνουν απαντήσεις σε ό,τι εσείς παρατηρείτε και δεν μπορείτε να ερμηνεύσετε.

Επιπλέον, θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερώνεστε ανά πάσα στιγμή για την σεισμική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, μέσα από την πιο έγκυρη επιστημονική καταγραφή των συνεργατών μας.

Μπορείτε να στέλνετε τις παρατηρήσεις σας στο mail: seismos@zougla.gr. ή να επικοινωνείτε απ’ ευθείας με τα τηλέφωνα της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.

Καλή επιτυχία!

Η νέα ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

To Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι ο αρμόδιος επιχειρησιακός φορέας στην Ελλάδα που συντονίζει την παρακολούθηση της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας και στα πλαίσια συνεργασίας του με το EMSC παρέχει τις πληροφορίες και δεδομένα on-line για όλους τους σεισμούς του Ελλαδικού χώρου.

Μέσω της καινούργιας ιστοσελίδας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μπορείτε άμεσα και εύκολα να ενημερώνεστε για τις επίσημες ανακοινώσεις όλων των ισχυρών σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερο των 4 Ρίχτερ.

Επίσης μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της σεισμικότητας στην Ελλάδα και όλους τους σεισμούς που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης