Ο Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζει χάρτες όπου αποτυπώνεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Kεφαλονιάς και του Αιγίου.

Οι εν λόγω χάρτες συνοψίζουν τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα στην Κεφαλονιά και από τον Οκτώβριο έως σήμερα στο Αίγιο, όπως έχουν καταγραφεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, η σημερινή δόνηση αλλά και εκείνες των τελευταίων ημερών έχουν ενεργοποιήσει το νότιο άκρο της ρηξιγενούς ζώνης που έδωσε τους δύο ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τον Ιανουάριο και 5,7 τον Φεβρουάριο στην Κεφαλονιά. Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, μεγέθους 5 Ρίχτερ, σημειώνεται στον παρακάτω χάρτη με μπλε αστέρι (σ.σ.: εντός του κόκκινου κύκλου).

Στον επόμενο χάρτη απεικονίζεται η σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο από τον Οκτώβριο έως σήμερα, καθώς και το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Στη φωτογραφία αυτή βλέπετε το επίκεντρο του σημερινού σεισμού με μέγεθος 5,0 Ρίχτερ, και τα επίκεντρα των προηγούμενων σεισμών τον Ιανουάριο του 2014 με μέγεθος 6 Ρίχτερ και του σεισμού που ακολούθησε στις 3 Φεβρουαρίου 5,9 Ρίχτερ.Παράλληλα στον χάρτη απεικονίζονται τα κύρια ρήγματα της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

Interactive: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σεισμική δραστηριότητα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης