ΠΟΛΥΤΙΜΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Είναι γνωστό ότι ζούμε σε μία χώρα με υψηλή σεισμικότητα. Καθημερινά, εμείς οι σεισμολόγοι παρακολουθούμε τη σεισμική δραστηριότητα και καταγράφουμε δεκάδες σεισμούς -άλλους μικρής έντασης, που δεν μας ανησυχούν, κι άλλους μεσαίας ή μεγαλύτερης έντασης, που μας κάνουν να προβληματιστούμε. Σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και για αυτό το λόγο είμαστε η χώρα με την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές φορές ακόμη και με τον μικρότερο σεισμό, ορισμένοι πανικοβάλλονται. Αυτή η ανασφάλεια δείχνει έλλειψη γνώσης. Τα κτίρια σκοτώνουν, όχι ο σεισμός. Στις τεχνολογικά πιο προηγμένες χώρες, όπως στην Ιαπωνία, Η ΠΡΟΛΗΨΗ είναι το «φάρμακο» για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών, όπως επίσης η ΓΝΩΣΗ μέσα από την ιστορία, τις παρατηρήσεις και τα αποτελέσματά του (και το μάθημα αυτό ξεκινά από την παιδική ηλικία, από το Δημοτικό σχολείο). Πιο σημαντικό απ’ όλα, βέβαια, τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Με την ομάδα ΒΑΝ και την καθοδήγηση του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου, από το 1981 και μετά, έπειτα από τον σεισμό στις Αλκυονίδες και τις τραγικές επιπτώσεις στην πρωτεύουσα, παρατηρώ τις διαταραχές του ηλεκρομαγνητικού πεδίου στη χώρα μας και τη συσχέτιση αυτών με ισχυρούς σεισμούς. Τα σήματα που κατά καιρούς καταγράφονται έχουν βοηθήσει στην ανίχνευση περιοχών, οι οποίες είναι στο κρίσιμο σημείο πρίν από την εκδήλωση μεγάλου σεισμού και ελπίζω ότι στο μέλλον θα μας δώσει τη δυνατότητα να φθάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πρόβλεψή του.

Η βοήθειά σας θα είναι πολύτιμη για εμάς. Κάθε πληροφορία που μπορείτε να μας δώσετε θα είναι ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και τι εννοώ με αυτό.

Πολλές φορές στο παρελθόν, μετά την εκδήλωση ενός φαινομένου, συμβαίνει να μας έρχονται στο μυαλό κάποια πράγματα που παρατηρήσαμε πριν ταπό τον σεισμό, αλλά τελικά μόνο κατόπιν του γεγονότος τα συνδέσαμε με το συγκεκριμένο φαινόμενο. Μερικές φορές, κάτι που ο κόσμος θεωρεί συνηθισμένο, για εμάς τους επιστήμονες μπορεί να αποδειχθεί ένα στοιχείο πολύτιμο.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι ο σκύλος μου γαύγιζε όλη νύχτα; Ότι η γάτα έκρυψε τα γατάκια της; Ότι τα γουρούνια ούρλιαζαν, τα πτηνά πετούσαν ανήσυχα ή είχαν γενικά μια συμπεριφορά παράξενη και ότι πλήθος φιδιών άρχισε να εξέρχεται από τις τρύπες τους ή ακόμη για νεκρά ψάρια στη θάλλασα;

Είναι σημάδια που από την αρχαιότητα στην Ελλάδα (αλλά και σε άλλες χώρες) έχουν παρατηρηθεί πριν από την εκδήλωση ενός φαινομένου.

Κι ενώ μπορεί στην αρχή σε όλους μας να φανεί αστείο, στην πορεία αυτά τα φαινόμενα έπαψαν να είναι σύμπτωση και τελικά μας οδήγησαν στο επιστημονικό συμπέρασμα ότι πολλά ζώα έχουν ευαίσθητους αισθητήρες και αντιλαμβάνονται μεταβολές πρίν από μεγάλους σεισμούς. Γιά παράδειγμα, η μέλισσα έχει από τους πιο ευαίσθητους αισθητήρες μαγνητικού πεδίου και η συμπεριφορά της άμεσα εξαρτάται από αυτό.

Εμείς εδώ θα προσπαθήσουμε να καταγράφουμε όλες τις παρατηρήσεις σας. Να τις μελετούμε με προσοχή και με υπευθυνότητα να σας ενημερώνουμε για όλα τα επιστημονικά συμπεράσματα στα οποία θα καταλήγουμε.

Σε συνεργασία πάντα με τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, χωρίς κινδυνολογία, με στόχο την ενημέρωση και όχι τον πανικό του πολίτη.

Η δική σας συμμετοχή κάνει κι εμάς καλύτερους.

Σας ευχαριστώ

Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας

Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

http://users.otenet.gr/~gchoul/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης