Σε 3+1 βασικές παραμέτρους αναμένεται να στηριχτεί η νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και για τους πλειστηριασμούς, την οποία προετοιμάζει το Yπουργείο Οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρέη που δεν μπορούν να αποπληρωθούν ανέρχονται πλέον στα 84 δισ. ευρώ, από 19,2 δις που ήταν το 2009Την ώρα που το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει εκτοξευτεί, το αρμόδιο υπουργείο αναζητεί μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων μία συνολική λύση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρέη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών που δεν μπορούν να αποπληρωθούν ανέρχονται πλέον στα 84 δισ. ευρώ, από 19,2 δις που ήταν το έτος 2009.

Οι ρυθμίσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ρυθμίσεις τις οποίες το Υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση θα βασίζονται:

Στον νόμο Κατσέλη. Στόχος είναι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων που εκκρεμούν για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και διευθετήσεις χρεών. Εξαιτίας της πληθώρας των υποθέσεων αυτών, αλλά και της γραφειοκρατίας, η εκδίκασή τους εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και σε 15 χρόνια! Ο νέος σχεδιασμός αποσκοπεί στο να περιοριστεί ο χρόνος αυτός σε τρία έτη το πολύ.

Στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Βάσει αυτού, οι τράπεζες κατηγοριοποιούν τους δανειολήπτες ανάλογα με το εάν αποπληρώνουν εντός χρόνου τις δόσεις των δανείων. Με τον Κώδικα απαριθμείται, ακόμη, σειρά συγκεκριμένων λύσεων για τους δανειολήπτες που κατηγοριοποιούνται σε άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Επιθυμία του υπουργείου είναι να γενικευτεί η εφαρμογή των μηχανισμών αυτών. Έτσι, η διευθέτηση των οφειλών θα βασίζεται στις ζωτικές ανάγκες των μελών κάθε οικογένειας. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι η μέση μηνιαία δαπάνη ενός νοικοκυριού είναι τα 1.100 ευρώ. Η ρύθμιση ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε το παραπάνω ποσό να παραμένει διαθέσιμο στην οικογένεια και οι προτεινόμενες λύσεις να είναι δεσμευτικές για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Στην προστασία της Α’ κατοικίας. Το υπουργείο σχεδιάζει να εισαγάγει ένα νομοθετικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα μπορούν να στηριχτούν οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Το πλαίσιο αυτό θα βασίζεται σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το δίχτυ προστασίας θα ισχύει τουλάχιστον έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στον νόμο Δένδια για τις επιχειρήσεις. Με την προώθηση αυτού του νόμου θα προβλέπεται ρύθμιση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ετήσιο τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές, μεταξύ άλλων θα παρέχονται κίνητρα για τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων. Επίσης, η διευθέτηση των χρεών θα γίνεται σε συνδυασμό με την αποπληρωμή οφειλών προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το Υπουργείο Οικονομίας προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του νόμου, προκειμένου οι τράπεζες να βοηθούν περισσότερο τις επιχειρήσεις στον τρόπο ρύθμισης των οφειλομένων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή προβλέπει ακόμη και μερική διαγραφή χρεών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης