Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τερματίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίες έπειτα από ένα χρόνο συνομιλιών είχαν φτάσει στο όριο της σύναψης μιας ιστορικής συμφωνίας για τον τερματισμό του 18ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Αφορμή για την ακύρωση των συνομιλιών στάθηκε η βομβιστική επίθεση των ισλαμιστών ανταρτών στην Καμπούλ, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, ανάμεσά τους έναν Αμερικανό στρατιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ σημαντικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σκοτώνοντας 12 αθώους ανθρώπους, τότε πιθανώς δεν έχουν την εξουσία να διαπραγματευτούν μια ουσιαστική συμφωνία έτσι κι αλλιώς» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με ανάρτηση στο Τwitter.

Ο Τραμπ αποκάλυψε επίσης ότι αναμενόταν να έχει σήμερα Κυριακή στο Καμπ Ντέιβιντ ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι και με τους «κύριους ηγέτες των Ταλιμπάν». «Αμέσως ακύρωσα τη συνάντηση» ανέφερε.

«Η έκρηξη στην Καμπούλ που σκότωσε δώδεκα ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανού στρατιώτη, δείχνει ότι δεν έχει νόημα να διαπραγματευτούμε με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν ούτε μια κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια σημαντικών συνομιλιών» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter:

«Η επίθεση στην Καμπούλ σκότωσε έναν από τους σπουδαίους μας στρατιώτες και άλλους 11 ανθρώπους. Αμέσως ακύρωσα τη συνάντηση και ανέστειλα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Τι είδους άνθρωποι θα σκοτώσουν τόσους πολλούς ώστε να ενισχύσουν φαινομενικά τη διαπραγματευτική τους θέση;».

Το ειρηνευτικό σχέδιο προέβλεπε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από πέντε στρατιωτικές βάσεις μέσα σε διάστημα 135 ημερών, με αντάλλαγμα τη δέσμευση των ισλαμιστών ανταρτών να διασφαλίσουν ότι τα εδάφη που ελέγχουν δεν χρησιμοποιούνται πλέον από την Αλ Κάιντα ή άλλες «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Τι κρύβεται πίσω από την αδιαλλαξία των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν σήμερα περισσότερα εδάφη από τότε που πραγματοποιήθηκε από την αμερικανική εισβολή, έχοντας ξεκινήσει νέες επιθέσεις στο βορρά.

Ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για δύο μεγάλες εκρήξεις στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα, μία από τις οποίες σκότωσε 12 και αφαίρεσε τη ζωή ενός Αμερικανού στρατιώτη από το Πουέρτο Ρίκο, φέρνοντας τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν σε 16, μόνον εφέτος.

Ενώ πολλοί επαίνεσαν τον αμερικανικό ηγέτη για την άρνησή του να «διαπραγματευτεί με τους τρομοκράτες», κάποιοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το ποιοι ακριβώς προκαλούν τις εκρήξεις, ειδικά αφού ήταν ήδη γνωστό ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani δεν θα ερχόταν στην Ουάσινγκτον.

Μερικοί από τους οπαδούς του Τραμπ υποστηρίζουν ότι η Ουάσινγκτον δεν έκανε «ουσιαστικές συμφωνίες», ενώ άλλοι είπαν ότι οι σχεδόν δύο δεκαετίες αιματηρών μαχών στο Αφγανιστάν ήταν ήδη αρκετές.

Ταυτόχρονα, πολλοί έδειξαν σοκαρισμένοι ότι ο πρόεδρος είχε «μυστικές συνομιλίες» με τους Ταλιμπάν λίγο πριν την επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, τις οποίες οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν για να δικαιολογήσουν την εισβολή στο Αφγανιστάν και τον συνεχή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Μπερδεμένοι από το σχέδιο του Τραμπ, οι οπαδοί του Twitter υποστήριζαν πως «θέλει να χρησιμοποιήσει την κίνηση ως πρόσχημα χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμη εάν θέλει να μείνουν οι ΗΠΑ ή να αποχωρήσουν εντελώς από το Αφγανιστάν και να αφήσει την αδύναμη κυβέρνηση στην Καμπούλ να λύσει το χάος μόνη της».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης