Μπροστά στα άψυχα σώματα 21 προσφύγων (ανάμεσά τους και τρία παιδιά) βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης στελέχη της λιμενικής αρχής στην Τουρκία.

Η φουσκωτή βάρκα είχε προορισμό τις ακτές της Λέσβου​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο θάνατός τους οφείλεται σε πνιγμό. Τα πτώματα εντοπίστηκαν σε δύο παραλίες, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στο Αϊβαλί. Οι πρόσφυγες επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα, η οποία βυθίστηκε ανοικτά των τουρκικών ακτών. Το πλωτό μέσο είχε προορισμό τη Λέσβο, έχοντας ξεκινήσει τα ξημερώματα από την περιοχή Ντίκιλι εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών.

Η τουρκική ακτοφυλακή απομάκρυνε από τη θάλασσα οκτώ ανθρώπους, ενώ συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Φωτογραφίες που δημοσίευσε η «Hürriyet»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι στη βάρκα επέβαιναν τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ωστόσο φαίνεται πως ο αριθμός ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος. Ορισμένοι από τους μετανάστες φορούσαν ακόμα τα σωσίβιά τους, όταν εντοπίστηκαν νεκροί από τους διασώστες.

Υγρός τάφος

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περίπου 700 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα το 2015 στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο. Ωστόσο, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε άνω των 1.000, επισημαίνοντας ότι αρκετοί από τους αγνοουμένους δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η Άγκυρα έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες για περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τα ευρωπαϊκά σύνορα​ έναντι αδράς αμοιβήςΠαρά το ψύχος και τις κακές καιρικές συνθήκες, που καθιστούν το ταξίδι προς τα ελληνικά παράλια ακόμη πιο επικίνδυνο, μεγάλος αριθμός προσφύγων εξακολουθεί να επιχειρεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο και ενώ η Άγκυρα έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες για περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τα ευρωπαϊκά σύνορα. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της συμφωνίας προβλέπεται να λάβει 3 δις ευρώ ως αντάλλαγμα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων της και την αντιμετώπιση των διακινητών που δρουν στα παράλιά της. Ωστόσο, αρκετοί Τούρκοι πολίτες που θησαυρίζουν από τη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων ξεκαθαρίζουν ότι λίγα πράγματα γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εκτιμάται ότι 2,2 εκατ. πρόσφυγες φιλοξενούνται σε τουρκικό έδαφος. Η πλειονότητα προέρχεται από τη Συρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης