Ώρα ιστορικής ευθύνης δεν έχει σημάνει μόνο για τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και για τους ψηφοφόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετεκλογική περίοδος θα στηριχθεί στις συνεργασίες, με αβέβαιο ωστόσο χρονοδιάγραμμα διακυβέρνησηςΗ ψήφος των Ελλήνων πολιτών αυτήν τη φορά θα είναι ψήφος ρεαλιστική που δεν εμπεριέχει προσδοκία ή φόβο. Πρόκειται για μία συμπιεσμένη, απογοητευμένη κοινωνία, που τα τελευταία πέντε χρόνια βλέπει τους ποιοτικούς δείκτες της καθημερινότητάς της να πέφτουν διαρκώς.

Στην αρνητική κρίση απέναντι στον κλασικό διπολισμό, που εκφράστηκε στην ψήφο του Ιανουαρίου, προστέθηκε τώρα, σε μεγάλο ποσοστό, και η αρνητική κρίση για τα πεπραγμένα της επτάμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν έφερε το προσδοκώμενο «σκίσιμο» του μνημονίου. Αντίθετα, έφερε ένα νέο πρόγραμμα. Έτσι, το θυμικό υπαναχώρησε και οι πολίτες θεωρούν ότι την επομένη των εκλογών η κρίση θα εξακολουθεί να πλανάται…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σκηνικό αυτό και η αλλαγή ψυχολογίας εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αντισυστημική ψήφο προς μικρότερα κόμματα, αλλά και θα αυξήσουν την αποχή σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Οι συνεργασίες

Η μετεκλογική περίοδος θα στηριχθεί στις συνεργασίες, με αβέβαιο ωστόσο χρονοδιάγραμμα διακυβέρνησης, καθώς η κουλτούρα της πολιτικής στην Ελλάδα δεν έχει ωριμάσει τη συνεργασία των πολλών γύρω από το ίδιο τραπέζι.

Η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, και ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή είναι τα «κλειδιά» για την επόμενη ημέρα.

Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σχεδόν αδύνατη. Σε περίπτωση όμως που είναι πρώτο κόμμα, έχει αποκλείσει κατηγορηματικά τη συνεργασία με τη ΝΔ. Η πρώτη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα θα είναι ο Πάνος Καμμένος. Άγνωστο όμως είναι αν οι ΑΝΕΛ θα μπορέσουν να εισέλθουν στη Βουλή κι αν το πετύχουν, το ερώτημα που τίθεται είναι: πόσους βουλευτές θα συγκεντρώνουν και τα δύο κόμματα μαζί.

Ανοιχτό έχει αφήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το παράθυρο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Έχει θέσει όρους, όμως, που δύσκολα τα δύο κόμματα θα δεχθούν, όπως να διώξει το ΠΑΣΟΚ τα «μνημονιακά βαρίδια».

Αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, εκτιμάται ως πιο εύκολο να υπάρξει συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επιμένοντας στην προεκλογική του θέση, θα καλέσει και τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αν και γνωρίζει, εκ των προτέρων, την αρνητική απάντηση.

Σε περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης, τότε θα οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές. Ένα σενάριο που όλοι απεύχονται…

Διαβάστε επίσης:

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015, 14:05

Λίγο μετά τις 21:00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015, 21:38

Guardian: Ο άνθρωπος που θα κυβερνά αύριο την Ελλάδα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015, 20:14

Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015, 18:45

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης