Εντός της ημέρας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει την τοποθέτηση του Έλληνα επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν.

Είναι η πρώτη φορά που επίτροπος που έχει υποδειχθεί από την Ελλάδα αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες πως ο κ. Σχοινάς θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο του τομέα Άμυνας και Διαστήματος. Ως φαίνεται, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο Έλληνας επίτροπος θα είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει υπό τον άμεσο έλεγχό του τέσσερις επιτρόπους με βαριά χαρτοφυλάκια, αφού θα προΐσταται των επιτρόπων που θα αναλάβουν τα θέματα της Ασφάλειας, της Μετανάστευσης – εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα- της Απασχόλησης και της Εκπαίδευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα πόστα στη νέα Επιτροπή δεν έχουν γίνει γνωστά.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει και τα χαρτοφυλάκια των 28 μελών της.

Σύντομο βιογραφικό του Μαργαρίτη Σχοινά

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 έως το 2009, εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία. Υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής του πρόεδρου της Κομισιόν Μπαρόζο, θήτευσε επικεφαλής του γραφείου του Κύπριου επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού, αλλά η κορύφωση της ευρωπαϊκής του καριέρας ήρθε όταν διορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δίπλα στον πρόεδρο της Κομισιόν που χειρίστηκε την ελληνική κρίση, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στον χώρο του ευρώ. Όλοι τον θυμούνται, για παράδειγμα, να μεταφράζει στους εμβρόντητους συνεργάτες του Γιούνκερ το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα, αλλά και τα μηνύματα που έστελνε στην Αθήνα, τις πιο κρίσιμες στιγμές της κρίσης του Grexit, με εντολή του Γιούνκερ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ γνώρισε τον Μαργαρίτη Σχοινά όταν ήταν ευρωβουλευτής, μεταξύ 2007-2009. Ο προηγούμενος πρόεδρος της Κομισιόν τον ξαναβρήκε στην Αθήνα, όπου ο Ζοζέ Μπαρόζο τον είχε στείλει επικεφαλής της task force στην Ελλάδα. Μέσα από τη συνεργασία τους, οι δύο άνδρες ανέπτυξαν μια πραγματική φιλία που διαρκεί στον χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Χαρτοφυλάκιο – έκπληξη αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς στην Κομισιόν

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης