Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαφάρι εσόδων από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ενισχύει τη «δύναμη» των εφοριών με 465 εφοριακούς σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την αύξηση των ελέγχων και τη συγκέντρωση ρευστού στα κρατικά ταμεία.

Το ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα προκειμένου να αυξήσει τα διαπραγματευτικά χαρτιά της ελληνικής πλευράς στη σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρουςΤα μηνύματα για το σύνολο των εισπράξεων τον μήνα Απρίλιο είναι αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς οι επιδόσεις ξεπέρασαν κατά 15,2% τον στόχο που είχε τεθεί βάσει προϋπολογισμού. Το ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα προκειμένου να αυξήσει τα διαπραγματευτικά χαρτιά της ελληνικής πλευράς στη σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αύξηση της εισπραξιμότητας αποτελούν δύο από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι προκήρυξη του ΑΣΕΠ προβλέπει την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 465 θέσεων τακτικού προσωπικού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ήδη, το 2014 η ΓΓΔΕ προσέλαβε 300 νέους υπαλλήλους από τους οποίους έχουν διοριστεί και τοποθετηθεί οι 208.

Αυξημένες οι εισπράξεις το 2014

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού της ΓΓΔΕ, το 2014:

– τα συνολικά έσοδα από ΔΟΥ ανήλθαν σε 30,63 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 30,97 δισ.
– τα συνολικά έσοδα από τελωνεία ήταν 11,8 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 12,1 δισ.
– τα έσοδα ΦΠΑ από ΔΟΥ ήταν 9,06 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,8% έναντι του ετήσιου στόχου 8,99 δισ. ευρώ
– οι εισπράξεις ήταν 1,56 δισ. ευρώ έναντι παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους, αυξημένες κατά 2,9% σε σχέση με το 2013 (1,52 δισ. ευρώ)
– οι συνολικές εισπράξεις από μεγάλους οφειλέτες και από στοχευμένες δράσεις – κατασχετήρια διαμορφώθηκαν σε 395,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 19,5% έναντι του ετήσιου στόχου (350 εκατ. ευρώ).

Τα e-κατασχετήρια έφεραν έσοδα

Παράλληλα, την περασμένη χρονιά ενισχύθηκαν οι… εξ αποστάσεως δράσεις, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν εφέτος για την είσπραξη εσόδων.

Με τηλεφωνικές κλήσεις και αποστολή e-mail, η ΓΓΔΕ καλούσε σε «συμμόρφωση» τους πολίτες ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (υποβολή φορολογικών δηλώσεων, καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υποβλήθηκαν 47.395 φορολογικές δηλώσεις κατόπιν «όχλησης» έναντι 17.910 το 2013.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προσανατολίζεται και σε άλλες εξ αποστάσεως δράσεις, όπως:

  • τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, μέσω της αυτοματοποιημένης εφαρμογής των «e-κατασχετηρίων» για οφειλές μικρότερες των 10.000 ευρώ με βάση το έτος και είδος οφειλής. Η περαιτέρω ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης με την ένταξη των οίκοθεν αποδεικτικών είσπραξης στο «e-παράβολο», των οποίων ο σχεδιασμός ένταξης ολοκληρώθηκε εντός του 2014, θα ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις για την είσπραξη και την αύξηση των εσόδων κατά το 2015. Επιπροσθέτως, η είσπραξη των δημοσίων εσόδων αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη σταδιακή επέκταση του συστήματος των e-κατασχετηρίων «στα χέρια» των πιστωτικών ιδρυμάτων.
  • την επέκταση του υφιστάμενου Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ. & Λ.Π.). Παρέχονται πλέον άμεσα πληροφορίες στον εισπρακτικό μηχανισμό που αφορούν στα τρέχοντα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών και σε όλα τα τραπεζικά προϊόντα με τα οποία σχετίζεται ο αναζητούμενος Α.Φ.Μ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης