του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 7-8 Ιουνίου οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών (G7) συναντώνται στο θέρετρο «Schloss Elmau» της Άνω Βαυαρίας, με στόχο να επιλύσουν παγκόσμια οικονομικά προβλήματα, αλλά και να καταστρώσουν τα θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

H G7 θα ασχοληθεί επίσης με:

– διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής
– την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών
– την προστασία του θαλάσσιου πλούτου
– την ενεργειακή ασφάλεια
– την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και
– την επίλυση ασθενειών – κυρίως του Έμπολα- στον φτωχό (αφρικανικό) κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί υπό την προεδρία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας καθώς και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά.

Η φωτογραφία  από προηγούμενη  συνάντηση των G7

Διάλογος με αφρικανικά κράτη

Στις 7-8 Ιουνίου οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών (G7) συναντώνται στο θέρετρο «Schloss Elmau» της Άνω ΒαυαρίαςΚατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου έχουν προσκληθεί να παραστούν οι πρόεδροι της Λιβερίας Ellen Johnson Sirleaf, της Σενεγάλης Macky Sall, της Νιγηρίας Muhammadu Buhari και της Τυνησίας Beji Caid Essebsi καθώς και οι πρωθυπουργοί της Αιθιοπίας Hailemariam Desalegn και του Ιράκ Haider al-Abadi.

Θα συμμετάσχουν επίσης ο Guy Ryder από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), η Christine Lagarde από το IMF, ο José Ángel Gurría από τον OECD, ο Jim Kim από την Παγκόσμια Τράπεζα, ο Roberto Azevêdo από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, η προεδρεύουσα της συνόδου Άνγκελα Μέρκελ είχε σειρά επαφών με κοινωνικούς παράγοντες της χώρας της, από τους κόλπους της επιστήμης, του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η πρώτη σύνοδος των G6 στο Ραμπουιγιέ

Η ιστορική πρώτη συνάντηση έγινε στο Σατό ντε Ραμπoυιγιέ, 50 χιλιόμετρα από το Παρίσι, τον Νοέμβριο του 1975, με αφορμή την τότε πετρελαϊκή κρίση. Είχε γίνει υπό την προεδρία του προέδρου Ζισκάρ ντ’ Εσταίν (ενός εκ των εμπνευστών της, μαζί με τον καγκελάριο Σμιντ).

Η 1η G6 σύνοδος κορυφής έγινε στις 15–17 Noεμβρίου 1975, στο Château de Rambouillet κοντά στο Παρίσι

Διακρίνονται από αριστερά: Άλντο Μόρο (Ιταλία), Χάρολντ Γουίλσον (Βρετανία), Τζέραλντ Φορντ (ΗΠΑ), Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εσταίν (Γαλλία), Χέλμουτ Σμιντ (Δ. Γερμανία), Τακέο Μίκι (Ιαπωνία)

Πότε θα γίνει πάλι G8;

Καθώς οι επτά ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στο ορεινό θέρετρο της Βαυαρίας, η απουσία της Ρωσίας από τη σύνοδο έχει πυροδοτήσει έντονα σχόλια.

Ο Eckhard Cordes, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Επιχειρηματιών, που αντιπροσωπεύει επιχειρήσεις με σημαντικές επενδύσεις στη Ρωσία, με δηλώσεις του υποστηρίζει ότι η ρωσική απουσία από τη διάσκεψη «είναι χαμένη ευκαιρία, επειδή θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση κρίσεων».
Ωστόσο, τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ ξεκαθάρισαν ότι «οι πρόσφατες ρωσικές δραστηριότητες στην Ουκρανία αποκλείουν το ενδεχόμενο ρωσικής συμμετοχής στη σύνοδο του Ελμάου».

Άφησαν, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιστροφή της Ρωσίας στο τραπέζι των διασκέψεων, «εάν βελτιωθούν οι συνθήκες σε ορισμένα παγκόσμια ζητήματα», όπως διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Πάντως, στο τραπέζι δεν έχει τεθεί καν η συμμετοχή της Ινδίας και της Κίνας, δύο ανερχόμενων παγκοσμίως οικονομικών δυνάμεων.

Όπως έχει δηλώσει η Άνγκελα Μέρκελ, «στην G7 συμμετέχουν κράτη η δημοκρατία των οποίων βασίζεται στην ελευθερία και στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε να εννοηθεί -σύμφωνα με ορισμένους σχολιαστές- ότι, ακόμη κι αν η Ρωσία σταματήσει την προσάρτηση περιοχών άλλων κρατών και την αποστολή στρατευμάτων στον εμφύλιο γειτονικών της χωρών, δεν προσαρμόζεται με τις ιδέες των επτά δημοκρατικών κρατών της G7.

Στο σημείο αυτό μπορεί κάποιος να αντιπαραθέσει ότι και οι ΗΠΑ που συμπεριλαμβάνονται στα «δημοκρατικά κράτη» δεν παύουν να στέλνουν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις όπου θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης, επινοώντας προφάσεις που κατόπιν καταρρίπτονται, όπως π.χ. ο εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία, τα πυρηνικά του Σαντάμ κ.λπ.

Διαβάστε επίσης:




σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης