Ριζικές αλλαγές στα εργασιακά φέρεται να ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές, προκειμένου να μειωθεί το κόστος εργασίας και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αναβρασμός επικρατεί στα εργατικά σωματεία και τις ενώσεις, που κάνουν λόγο για εγκαθίδρυση καθεστώτος που παραπέμπει σε… εργασιακό Μεσαίωνα.

​Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να φοβάται κάτι στις προωθούμενες αλλαγές στον τομέα της εργασίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονος, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι έπειτα από τα «μπάνια του λαού» θα ακολουθήσει ένα «θερμό» φθινόπωρο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να φοβάται κάτι στις προωθούμενες αλλαγές στον τομέα της εργασίας, καθώς «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα εργασιακά, όπως έκανε και με τις συντάξεις». Την ίδια στιγμή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τα εργασιακά. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα της πρόσφατης διαπραγμάτευσης για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, δεν προκαλεί εντύπωση ότι οι υπάλληλοι στον Ιδιωτικό Τομέα κρατούν «μικρό καλάθι» για τις εξελίξεις οι οποίες θα προκύψουν σε περίπτωση που ανοίξουν κομβικά θέματα στις σχέσεις που διέπουν εργοδότη και εργαζόμενο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Οι αντιδράσεις αναμένονται οξύτατες, καθώς ήδη χιλιάδες πολίτες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι μ’ ένα ψυχοφθόρο περιβάλλον, όπου οι αμοιβές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τις ώρες παραμονής στον χώρο εργασίαςΚατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τροποποίηση του καθεστώτος που ισχύει για την κήρυξη απεργίας και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας που θα τεθεί επί τάπητος το αργότερο μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο. Οι αντιδράσεις αναμένονται οξύτατες, καθώς ήδη χιλιάδες πολίτες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι μ’ ένα ψυχοφθόρο περιβάλλον, όπου οι αμοιβές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τις ώρες παραμονής στον χώρο εργασίας. 

Εργατικά σωματεία χαρακτηρίζουν «εκτός πραγματικότητας» εναλλακτικές προτάσεις σύγκλισης όπως η κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας να ισχύει για τους νεοπροσλαμβανόμενους, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη τακτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε κοινωνική πόλωση και διαχωρισμό. Όπως υποστηρίζουν, αρκετοί επιχειρηματίες δεν θα διστάσουν -σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των απολύσεων- να προχωρήσουν σε άμεση αντικατάσταση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού με νέα «φθηνά» χέρια. Επιπλέον, χαρακτηρίζουν ανεδαφική και την πρόταση ενσωμάτωσης των δύο μισθών στους υπόλοιπους 12, λόγω της πρακτικής αρκετών επιχειρήσεων να συμπιέζουν με οποιονδήποτε τρόπο προς τα κάτω το εργασιακό κόστος εις βάρος των υπαλλήλων που απασχολούν.

Μεταξύ των προτάσεων που θα συζητηθούν βρίσκονται και:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών και η μείωση των αδειών που δικαιούνται.
  • Η μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας και των προσώπων που τις δικαιούνται.

Οι ομαδικές απολύσεις. Άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων για μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που οι θεσμοί θεωρούν ότι θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση των τραπεζών καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 150 ατόμων. Το ισχύον καθεστώς ομαδικών απολύσεων προβλέπει: κανένα περιορισμό σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα, ως 6 εργαζόμενοι τον μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 ως 150 άτομα και το 5% του προσωπικού (και ως 30 εργαζόμενοι μηνιαίως) για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.

Το δικαίωμα στο Λοκ άουτ. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η επαναφορά του λοκ άουτ, δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων. Το «δικαίωμα της ανταπεργίας» καταργήθηκε με το νόμο 1264/82, ωστόσο ορισμένοι εργοδοτικοί φορείς θέτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αίτημα της επαναφοράς του. Στον αντίλογο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η ανταπεργία δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος απαγόρευσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης