Μέσα σε λίγες ώρες το βίντεο που ανήρτησε το BBC με 20 τραγούδια της ραπ από 17 Τούρκους καλλιτέχνες με γενικό τίτλο «Δεν μπορώ να σωπάσω», έκανε τον γύρο του κόσμου και έφτασε τα 4,5 εκατ. like το πρωί του Σαββάτου και συνολικά 8,7 εκατ. views σε ένα 24ωρο.

Δεκαεπτά παιδιά της ραπ καταγγέλλουν όλα τα κακώς κείμενα στην Τουρκία. Από τα σοβαρότατα οικολογικά προβλήματα έως την καταστολή, και από την κλιματική αλλαγή έως τις διακρίσεις κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 20 αυτά τραγούδια συγκεντρώθηκαν σε ένα βίντεο και η μουσική αυτή παραγωγή ανέβηκε στο YouTube. Το βρετανικό BBC ανήρτησε το βίντεο αυτό σε όλα τα επιμέρους τμήματά του.  Έτσι μεταδόθηκε στα ρώσικα, στα τουρκικά, στα γερμανικά κλπ.

«Ρίξαμε αλάτι στην πληγή. Μπορεί να υπάρξουν πιέσεις. Δεν φοβάμαι» είπε ο Φουάτ Εργκίν, ένας από τους 17 Τούρκους ράπερ σε δήλωσή του σε τουρκική εφημερίδα.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως η τύχη αυτών των 17 νεαρών Τούρκων είναι προδιαγεγραμμένη. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν συνηθίζει να ανέχεται ακόμη και ψήγματα αντιπολίτευσης πόσο δε μάλλον όταν η κριτική προέρχεται από νεαρούς ράπερ που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με τον δογματικό ισλαμισμό που επαγγέλλεται ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Κάποια στιγμή θα δούμε αυτά τα παιδιά είτε να σέρνονται σε δίκες με υποδαύλιση της τρομοκρατίας, είτε να φυλακίζονται για προσβολή του κράτους και του προσώπου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Όπως συνέβη και χθες και όπως συνέβη και την Παρασκευή όταν δικαστήριο καταδίκασε την Τζανάν Καφτανσίογλου, την επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας του νέου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και προσωπικού πλέον υπάλληλου του Ερντογάν.

Η Καφτανσίογλου καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλακή για προσβολή του κράτους και του προέδρου καθώς και για άλλα πολύ περίεργα αδικήματα διότι πριν από χρόνια άσκησε κριτική χρησιμοποιώντας και στίχους του μεγάλου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Σιχμέτ.

Στην Τουρκία δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους επικριτικές ενέργειες και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ανέχεται την παραμικρή αλλά ουσιαστική αντιπολίτευση.

Η Τζανάν Καφτανσίογλου

O Εκρέμ ΙμάμογλουΕπικρέμεται ήδη η απειλή καθαίρεσης του νέου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης κου Ιμάμογλου από τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος αναμένεται την Κυριακή να ανακοινώσει τις αποφάσεις.

Το καθεστώς Ερντογάν και κυβερνητικό κόμμα ΑΚP στοχεύουν πλέον τον ίδιο τον νέο δήμαρχο της Πόλης διότι αποκάλυψε πως ο Δήμος νοίκιαζε 2.500 ιδιωτικά αυτοκίνητα από εταιρεία που ανήκει στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του Ερντογάν. Αυτά τα αυτοκίνητα είχαν παραχωρηθεί σε μέλη του ΑΚP για κομματικές δραστηριότητες. Μάλιστα ο δήμαρχος της Πόλης ανήρτησε στο διαδίκτυο και φωτογραφία από drone που δείχνει το πάρκινγκ από ψηλά, έτσι για να μην υπάρχει και καμία αμφιβολία. Τώρα απειλείται με καθαίρεση.

 H φωτογραφία από drone που δείχνει το πάρκινγκ από ψηλά

Και μία τελευταία σημείωση. Ένας από τους 17 ράπερ, εμφανίζεται με το όνομα «Σωκράτης». Δεν είναι Έλληνας, ούτε έλκει καταγωγή από κάποια παλιά οικογένεια Ρωμιών. Είναι Τούρκος που επέλεξε αυτό το καλλιτεχνικό όνομα και ονομάζεται Σαμέτ Γκονουλού.

Διαβάστε επίσης:

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης