Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει. Τις απαντήσεις επιμελείται η επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr.

Είναι φυσιολογικό αυτό που κάνει η κόρη μου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασίλης: Έχω μία κόρη οκτώ ετών. Τώρα τελευταία έχει τη συνήθεια να τρίβει το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης ανάμεσα στα πόδια της. Ανησυχώ και δεν ξέρω τι να κάνω. Παρακαλώ θέλω τη συμβουλή σας. Είναι φυσιολογικό;

Αγαπητέ,

Τα παιδιά από πολύ νωρίς ανακαλύπτουν την ευχαρίστηση που απορρέει από το άγγιγμα του σώματός τους ιδίως των γεννητικών τους οργάνων. Σαφώς η παιδική σεξουαλικότητα δεν έχει καμία σχέση με την εφηβική και την ενήλικη, όμως δεν παύει να υπάρχει όπως αντίστοιχα δεν παύει να εκπλήσσει τους γονείς όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν. Είναι σημαντικό να μην φέρεται τη κόρη σας σε δύσκολη θέση μαλώνοντάς τη ή αποτρέποντάς τη, δίνοντάς της έτσι το μήνυμα ότι κάνει κάτι κακό, με αποτέλεσμα να ντραπεί, να νιώσει ένοχη ή από αντίδραση να εντείνει αυτή τη συμπεριφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλό είναι διακριτικά να της εξηγήσετε ότι κάποια από τα πράγματα που μας προκαλούν ευχαρίστηση αποτελούν ιδιωτικές στιγμές και συμβαίνουν στον προσωπικό μας χώρο, όπως το δωμάτιό της και όχι σε κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, σε κοινή θέα ή εκτός σπιτιού. Επίσης ένα σημαντικό δικό σας μέλημα είναι, πάντα διακριτικά να βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιεί κάποιο αντικείμενο, που μπορεί να της προκαλέσει τραυματισμό.

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα παιδάκια χαϊδεύονται, αγγίζονται χάριν της ικανοποίησης που έχουν αντιληφθεί ότι τους προκαλείται. Αν αυτό δεν εκβάλλει από κάποια όρια χωροταξικά και χρονικά, δηλαδή δεν νιώθετε ότι είναι υπερβολική η ενασχόληση της κόρης σας με αυτή τη πρακτική, τότε μοιάζει να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης