Στην αγορά κυκλοφορεί ένα μεγάλο εύρος πολυβιταμινών που περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία πολύτιμα για την ανθρώπινη υγεία. Σε πολλές περιπτώσεις ένας υγιής άνδρας μπορεί να λάβει τα απαραίτητα γι’ αυτόν θρεπτικά συστατικά μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής και της καθημερινής ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο. Όσο όμως αυξάνεται η ηλικία, τα άτομα ενδέχεται να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, όπως:

  • Η μειωμένη απορρόφηση: Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 10–30%  των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας δεν απορροφούν αρκετά θρεπτικά στατικά από τη διατροφή τους. Στην περίπτωση αυτή ένα συμπλήρωμα ενδέχεται να βοηθήσει. 
  • Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής: Κάποια φάρμακα ενδέχεται να μειώσουν τα επίπεδα ορισμένων βιταμινών στο αίμα. Για παράδειγμα η μετφορμίνη που λαμβάνεται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της βιταμίνης Β12. 
  • Η φυσική δραστηριότητα: Εάν ένας άνδρας άνω των 50 είναι πολύ δραστήριος σωματικά είναι πιθανό να χρειάζεται την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής μετά την προπόνηση.  
  • Η μειωμένη κινητικότητα: Εάν ένα άτομο έχει ένα χρόνιο νόσημα ή κάποια αναπηρία που το περιορίζει κινητικά ενδέχεται να μην μπορεί να μαγειρεύει με φρέσκα υλικά ή να προμηθεύεται με ευκολία τα απαραίτητα. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι πολύ δύσκολη η πρόσληψη κάποιων σημαντικών θρεπτικών συστατικών και η λήψη συμπληρωμάτων είναι απαραίτητη.
  • Οι διατροφικοί περιορισμοί:  Ένα άτομο με διατροφικούς περιορίσιμους είναι πιο δύσκολο να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την τροφή και για αυτό χρειάζεται τα συμπληρώματα. 
  • Τα χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι η οστεοπόρωση ενδέχεται να αυξήσουν την ανάγκη των ατόμων για συμπληρώματα διατροφής. 
  • Ωστόσο τονίζεται ότι ενώ πολλοί άνδρες ενδέχεται να επωφεληθούν από την λήψη πολυβιταμινών, αυτές δεν είναι απαραίτητες για όλους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν παρέχουν καμία ωφέλεια. Η υπερπρόσληψη μάλιστα ορισμένων βιταμινών ενέχει κινδύνους, ενώ κάποιες βιταμίνες μπορεί να αλληλεπιδράσουν με συγκεκριμένα φάρμακα. Για παράδειγμα η βιταμίνη Κ μειώνει την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης, ενός φαρμάκου που προλαμβάνει τον σχηματισμό θρομβώσεων.

Εάν ένας άνδρας σκέπτεται να ξεκινήσει ένα συμπλήρωμα διατροφής κάλο είναι να επικοινωνήσει με τον ιατρό του, να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να του δοθεί το κατάλληλο γι’ αυτόν σκεύασμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης